מנכ"ל גוגל בקונגרס: "האלגוריתם שלנו לא מכיר פוליטיקה"
בעדות שנמשכה שלוש וחצי שעות, הבהיר סונדר פיצ'אי כי למרות הדיווחים גוגל לא עוסקת בפיתוח מנוע חיפוש מצונזר לסין, כי היא מחוייבת לאבטחת המידע של משתמשיה, ואפילו הסביר למה חיפוש המילה "אידיוט" בגוגל מציג את תמונתו של טראמפ
מנכ"ל ענקית הטכנולוגיה גוגל, סונדר פיצ'אי, העיד היום (ג') במשך שלוש וחצי שעות בפני ועדת המשפט של הקונגרס האמריקני: בעדותו הוא ההתייחס לשורה של נושאים מעוררי ביקורת סביב התנהלות החברה - בהם השתקה של רפובליקנים ואנשי ימין, הטייה פוליטית מובנית בגוגל, פרויקט פיתוח מנוע החיפוש המצונזר עבור הסינים ועוד.
את השימוע, שכותרתו "אחריות ושקיפות", הוביל יו"ר ועדת המשפט של הקונגרס האמריקני, בוב גודלאט, שפתח והצהיר כי לפי נתוני הוול סטריט ג'ורנל, 90 אחוזים מסך החיפושים המבוצעים ברשת - נעשים באמצעות גוגל. הוא המשיך והדגיש שירותים נוספים שגוגל מספקת וששולטים בשוק הטכנולוגיה, דוגמת מערכת ההפעלה הפופולרית אנדרואיד. "לאזרחי ארצות הברית אין מושג על כמויות המידע שנאספות על ידי גוגל בכל יום", אמר. בנוסף, הזכיר כי את הדיווח על פרויקט "דרגונפליי", לפיו גוגל עוסקת בפיתוח מנוע חיפוש מצונזר עבור שלטונות סין. בנאום הפתיחה הדגיש גודלאט כי גוגל היא חברה פרטית, וכי הוא מודה לפיצ'אי על שהסכים להגיע להעיד בפני הוועדה. "גוגל היא החברה שאוספת הכי הרבה מידע על משתמשים, היא גם ענקית אינטרנט שבאמצעותה מתבצעים למעלה מ-3.5 מיליארד חיפושים ביום". לצד החשש מפגיעה בתחרות בשוק הטכנולוגיה, אמר גודלאט כי גוגל גם מביאה לידי ביטוי את "החלום האמריקני", שכן היא נוצרה מתוך חדר מעונות על ידי שני סטודנטים והפכה להצלחה בינלאומית.
פיצ'אי החל את עדותו בהקראת הצהרה שהוכנה מראש: הוא הזכיר כיצד טכנולוגיה שינתה את חיי היום-יום שלו כילד שגדל בהודו, ואמר שהוא מאמין ביכולת של טכנולוגיה לשפר את חייהם של אנשים מסביב לעולם. בנוסף, הבהיר כי גוגל מחוייבת לאבטחת מידע פרטי של משתמשים, וכי הטייה פוליטית במוצרים שלה נוגדת את האינטרס העסקי של החברה. כשנשאל על איסוף המידע באמצעות אנדרואיד, השיב פיצ'אי כי גוגל נוהגת בשקיפות מלאה, ואף מציעה למשתמשים באופן ספונטני לחזור ולבדוק את הגדרות הפרטיות שלהם: "רק בחודש האחרון 168 מיליון משתמשים חזרו ובדקו את הגדרות הפרטיות שלהם".
פיצ'אי נשאל גם על המעורבות הרוסית בקמפיין הבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנת 2016, במהלכן נרכשו מודעות פרסומיות על ידי חשבונות המקושרים לרוסיה. פיצ'אי השיב כי החקירה הפנימית של גוגל בעניין העלתה "רק" שני חשבונות מפוקפקים כאלה, וכי ההשקעה במודעות הסתכמה בסכום של 4,700 דולר. "אומנם כל סכום הוא בעייתי בהקשר הזה", אמר, אך הדגיש כי המעורבות הייתה מינורית וכי החברה הסיקה את המסקנות הנדרשות.
בעדותו, נדרש פיצ'אי להתייחס גם לטענה שלפיה גוגל מציגה רוב מוחלט של תוצאות חיפוש העוסקות בסיקור תקשורתי שלילי בנושא דונלד טראמפ, כדוגמה להטייה פוליטית מובנית באלגוריתם של מנוע החיפוש. פיצ'אי השיב כי "לספק למשתמשים איכות גבוהה של מידע היא משימה שלנו. המחקרים שלנו מראים דברים אחרים, אנחנו לא מסכימים עם המתודולוגיה במחקר המדובר. תמיד יש מחקרים שיראו מערך מסויים של נתונים ויבליטו אותו. אנחנו עוסקים בנושא הזה כבר 20 שנה ויש לנו המון מחקרים שנעשו בצורה עצמאית. למעשה, אנחנו מציגים מגוון של מקורות, גם משמאל וגם מימין". בנוסף אמר כי "אין אפשרות טכנית שעובדי גוגל יטו את תוצאות החיפוש".
פיצ'אי נשאל על העובדה שבחיפוש המילה "אידיוט" בגוגל תמונות, מופיעה תמונה של דונלד טראמפ. הוא השיב כי "בכל פעם שמקלידים מילת חיפוש, גוגל מתאימה בין המילה לבין מיליוני הערכים המצויים ברשת, מדרגת ומעריכה אותם לפי מידת הרלוונטיות והדיוק, ומציגה את התוצאות בצורה אובייקטיבית". בנוסף, הצהיר מעל במת הקוגרס כי גוגל לא מתכוונת לפתח מנוע חיפוש מצונזר עבור השוק הסיני. "כרגע אין לנו תוכניות להשיק מנוע חיפוש בסין, אני אהיה שקוף לחלוטין - כולל עם קובעי המדיניות בארצות הברית בנושא הזה גם בהמשך".
נושא נוסף שעלה במהלך השימוע בעקבות כתבה של ה"ניו יורק טיימס" על האופן שבו ענקיות טכנולוגיה עוקבות אחרי המיקום הספציפי של משתמשים באמצעות אפליקציות שונות וחיישנים בטלפונים החכמים. פיצ'אי השיב כי שירותים שונים של גוגל מבוססים על מיקום פיזי של משתמשים, וכי באפשרותם לבחור שלא לספק את המידע הזה לגוגל באמצעות דשבורד של הגדרות פרטיות ואבטחה של גוגל.
פיצ'אי נדרש להתייחס גם לטענה שלפיה גוגל לא מאפשרת תחרות אמיתית בשוק המוצרים הטכנולוגיים. הוא הצהיר כי אינו מסכים עם האיפיון של גוגל כחברה שחוסמת תחרות. הוא התייחס לקנס שספגה החברה מהאיחוד האירופי בעקבות האשמות על פגיעה בתחרות חופשית, וציין כי גוגל נמצאת בתהליכי ערעור על ההחלטה.
חברת הקונגרס ג'איפל הציפה גם את סוגיית ההטרדות המיניות שהסעירה את עובדי גוגל בחודשים האחרונים. בשאלתה, התייחסה לחוזים הנחתמים עם עובדי החברה, בהם מצוי סעיף של הליך בוררות פנימית במקרים כמו הטרדות מיניות, באופן שמונע מעובדים לתבוע צדק במסגרת המערכת המשפטית מחוץ לחברה. בנוסף, אמרה כי היא נולדה באותה מדינה בהודו כמו פיצ'אי וכי היא גאה לראות כיצד הוא מוביל את החברה בהצלחה, ותורם לתפיסה שמהגרים מוסיפים ערך חיוני לארצות הברית בניגוד לרוח הציבורית.
עדותו של פיצ'אי נדחתה כבר מספר פעמים בעבר, כשבחודש ספטמבר האחרון התייצבו בכירי טוויטר ופייסבוק בסנאט, ואילו גוגל נמנעה מלשלוח נציגות בכירה.