הודעת SMS מטרידה: 'צילמתי אותך, שלם לי'
"פרצתי למכשיר שלך וצילמתי סרטון שלך מענג את עצמך", נכתב במסרון שהופץ במהלך הלילה וכלל גם דרישה לדמי כופר במטבעות ביטקוין. אפשר להירגע, לא מדובר בנסיון סחיטה אמיתי. כך מתגוננים
מערכת הבחירות הנוכחית צפויה להמשיך ולהיות מאתגרת במיוחד מבחינה טכנולוגית: בין בוטים ברשתות החברתיות, ידיעות המפיצות מידע כוזב וקישורים מפוקפקים שמזמינים אתכם לצפות בסרטונים על חברי כנסת ש"נתפסו על חם" - נראה שהדרך לקלפי רצופת זיופים. בתוך כך עלינו להמשיך ולהתמודד עם מתקפות פישינג וספאם שאינן קשורות בהכרח למערכת הבחירות, ושהופכות יותר נפוצות ומתוחכמות. אחת מהן קיבלה תנופה מחודשת אתמול (ג') בלילה, עם הפצת הודעת SMS המכילה נסיון סחיטה.
"שלח 500 ביטקוין, אחרת אני אשלח לכל אנשי הקשר שלך סרטון שלך 'מענג' את עצמך", כך לשון ההודעה שנשלחה מ-Quagmire. "פרצתי למכשיר שלך וצילמתי אותך ביחד עם הסרטון שראית. אתה די סוטה... אני אדע אם ראית את ההודעה אז אל תנסה להתעלם...! יש לך 72 שעות לשלוח את הכסף אני אדע אם שלחת". כך, בעברית די רהוטה, הופצה ההודעה בקרב משתמשי סלולר בארץ. החדשות הטובות הן שאפשר כמובן להירגע. אם קיבלתם את הודעת ה-SMS הזו, או אחת דומה לה, לא נפלתם קורבן לנסיון סחיטה אמיתי - אלא למתקפת ספאם מוכרת. אפשר למחוק ולהתעלם.
הודעות מהסוג הזה מופצות לא רק ב-SMS, אלא גם באמצעות הדואר האלקטרוני ואפילו באפליקציות מסרים פופולריות כמו וואטסאפ. "החשש האמיתי כמובן הוא לא שמישהו ישלח ביטקוין", מסביר רן בר-זיק, מפתח ב-Verizon Media, "הנזק האמיתי והממשי הוא שמישהו ללא אוריינטציה טכנולוגית יקבל את המסרון הזה ויתבייש, יפחד ויילחץ. הבושה של אדם מבוגר או קטין יכולה להיות מקור גדול למועקה נפשית, וזה הנזק האמיתי".
אבל איך מצליחים להבחין בין זיוף לאמת, בייחוד כשמתקבלת הודעה שנראית כאילו נוסחה על ידי משתמש ישראלי עם עברית לא רעה בכלל? בר-זיק מסביר שנסיונות סחיטה אמיתיים יגיעו עם איזושהי הוכחת יכולת. "הודעה אמיתית תכלול איזושהי תמונה מביכה או קטע מהסרטון שצולם", כך שכל עוד ה"האקר" המסתורי שלכם לא מראה לכם קצה של קלף שיש לו ביד - אפשר לנשום לרווחה.
ממשטרת ישראל נמסר כי "בשעות האחרונות התקבלו מספר תלונות במשטרת ישראל אודות הודעות דרישת כופר באמצעות הודעות טקסט (SMS). בהודעות נכתב כי במכשירו של מקבל ההודעה הותקנה 'תוכנה זדונית' וכי הוא צולם בעת ביצוע פעולות כשצפה באתר המציג תכנים מיניים שאליו נכנס. כדי להימנע מהפצת הסרטונים, שבהם צולם לכאורה, לאנשי הקשר שלו, נדרש מקבל ההודעה לשלם כופר בביטקוין. ההודעה מציינת כי יש לתוקף שליטה מלאה על מכשירו של מקבל ההודעה כדי לשוות לה אמינות. מאחורי ההודעה עומד גורם זר שלא מחזיק בחומר ממשי ומדובר בפעילות זדונית שאין מאחוריה סרטונים כלשהם".