שתף קטע נבחר
 

"הלשון האלקטרונית" תזהה מאיזו שנה היין

חוקרי IBM פיתחו טכנולוגיה שמצליחה לזהות טעמים של נוזלים בצורה יותר מדוייקת מאשר חוש הטעם והריח האנושי. בין השימושים: גילוי זיהומים במים, טעימת יינות וזיהוי משקאות מזוייפים. החוקר הראשי: "החיישן שלנו מסוגל לזהות יין, את הכרם שממנו הגיע ואפילו את הבדלי הבציר בין שנים שונות"

חוקרים במעבדות IBM Research פיתחו "לשון אלקטרונית" - מכשיר מבוסס בינה מלאכותית (AI), המסוגל לזהות טעמים של נוזלים ברמת דיוק גבוהה בהרבה מהלשון האנושית. הטכנולוגיה, המכונה Hypertaste, מאפשרת למשל לזהות את שנת הבציר של היין שהיא טועמת או את איכות מיץ התפוזים כדי לוודא שאינו מקולקל. בהדגמה שערכה החברה השבוע, הצליח המכשיר לזהות במדויק סוגים שונים של מים מינרלים ואת המעיינות שמהם הגיעו.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשיחה עם ynet מספר החוקר הראשי, ד"ר פטריק רוש, כי מטרת הפרויקט אינה לחקות את חושי הטעם והריח האנושיים אלא להשלים אותם ביכולות החסרות להם: "בני אדם יכולים להבחין בין אוכל טוב לאוכל רע ולזהות מזון מקולקל, אבל אנחנו רצינו חיישנים שיעשו יותר מזה, למשל יבחנו מים מזוהמים או יאבחנו נוזלי גוף". 

 

הלשון הדיגיטלית של IBM (צילום: יח
"תעשיית היין תוכל להשתמש בזה" (צילום: יח"צ)


טכנולוגיית Hypertaste משתמשת ב"חישה קומבינטורית" שמדמה את הדרך שבה פועל המוח, לא באמצעות קולטן נפרד לכל חומר במשקה אלא באמצעות מערך של חיישנים בעלי חישה צולבת, שמגיבים לנוכחות של חומרים שונים ויוצרים את טביעת האצבע של הנוזל.

 

כיום, בדיקות נוזלים מורכבות דורשות במרבית המקרים תהליכי מעבדה שאורכים זמן רב ועלותם יקרה. טכנולוגיית Hypertaste מאפשרת לבצע מדידות מקומיות של הנוזלים תוך קבלת תוצאות מיידיות באמצעות חיבור לענן. "המוח האנושי מעורב בכל תהליכי תחושת הטעם והריח, והטכנולוגיה החדשה מחליפה אותו בבינה מלאכותית", מסביר רוש, "בנינו טכנולוגיה של למידת מכונה והיא זמינה גם במכשירים ניידים באמצעות הענן. האפליקציה הניידת מעבירה את הנתונים לשרת בענן, שבו אלגוריתם של למידת מכונה שעבר אימון משווה את טביעת האצבע הדיגיטלית שנרשמה זה עתה לבסיס הנתונים של הנוזלים הידועים ומדווח את התוצאה לאפליקציה הניידת". 

 

הלשון הדיגיטלית של IBM (צילום: יח
HyperTaste. עקפה את הלשון האנושית (צילום: יח"צ)
 

 

האם אתם יכולים להבדיל בין יין טוב ליין רע?

 

"החיישן שלנו מאוד רגיש ומסוגל לזהות יין ואת הכרם שממנו הגיע ואפילו את הבדלי הבציר בין יין משנים שונות. זו עבודה שהוכחה מדעית. תעשיית היין תוכל להשתמש בזה כדי לוודא שיין הוא אותנטי ולא מזוייף, אם נלמד את המכשיר מהי טביעת האצבע הכימית של היין המקורי. אפשר גם ללמד אותו מתי בני אדם מתארים יין כפרחוני, פירותי, מעושן, ואז הוא יזהה טעמים אלה באופן אובייקטיבי. מה שיפה זה שכל אדם יוכל להעריך יין בעזרת המכשיר".

 

ב-IBM מחפשים כעת את היישומים המתאימים לטכנולוגיית Hypertaste, ככל הנראה לשימושם של גורמים מקצועיים: סוכנות ממשלתית שרוצה לבדוק במהירות את איכות המים באגם או נהר מרוחק, יצרן שרוצה לאמת את מקורם של חומרי גלם, או יצרן מזון שמנסה לזהות בקבוקי יין או וויסקי מזוייפים. הזיהוי והסיווג של נוזלים במהירות ובמקום רלוונטי גם לתעשיות הרוקחות ושירותי הבריאות: בדיקות שתן, בדיקות מטאבוליות ועוד.

 

מתי נראה את המכשירים האלה בשוק?

 

"בשלב הזה הדגמנו את הטכנולוגיה במכשיר עובד, כולל האפליקציה ומערכת הענן. כעת נצא לפרויקטי ניסוי (POC) בתעשיות שונות ואנחנו פתוחים לרעיונות ומזמינים שותפים וחברות בתחומים שונים לבדוק את הטכנולוגיה. לפי השימושים שיימצאו לטכנולוגיה, היא תגיע לשוק בצורות שונות ובזמנים שונים, אבל שימוש שיימצא מתאים יוכל להגיע לשוק במהירות רבה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"ץ
"הלשון האלקטרונית" של IBM
צילום: יח"ץ
מומלצים