שתף קטע נבחר
 

אילון מאסק רוצה לחבר את המוח למחשב

היזם המיליארדר חשף את הטכנולוגיה של הסטארט-אפ הסודי שלו, נוירלינק: רובוט-מנתח שמחדיר למוח חוטים עם אלפי אלקטרודות - תהליך שיאפשר למשותקים להפעיל מחשבים וסמארטפונים. "עשינו ניסוי על קוף שהצליח לשלוט במחשב", הוא חשף. מומחה: "לא ראינו טכנולוגיה פורצת דרך"

אחרי המכונית האוטונומית, החלל והתחבורה התת-קרקעית, אילון מאסק רוצה לפרוץ גבולות בתחום נוסף - המוח האנושי. באירוע שהתקיים אתמול (יום ג') חשף המיליארדר השנוי במחלוקת את הטכנולוגיות של נוירלינק (Neuralink), הסטארט-אפ שהקים לפני שנתיים במטרה לייצר ממשק בין אדם למכונה.

 

אילון מאסק (צילום: רויטרס)
עוד מיזם שאפתני. אילון מאסק(צילום: רויטרס)

 

באירוע, שהתקיים באקדמיה למדעים בקליפורניה והועבר בשידור חי ביוטיוב, אמר מאסק שהמטרה הסופית של המיזם היא להשיג סימביוזה בין המוח האנושי לבין בינה מלאכותית (AI). לדבריו, מכונות מבוססת AI עלולות להשתלט על בני האדם, אבל אם בני אנוש יוכלו להתחבר למחשבים, "נוכל להצטרף לנסיעה".

 

נוירלינק  (צילום: נוירלינק)
הרובוט של נוירלינק(צילום: נוירלינק)

 

נוירלינק מתכננת להחדיר שבב מיוחד וחוטים דקיקים (בעובי של כשליש שערה) עם אלפי אלקטרודות למוח של בני אדם. הפעולה הזאת תיעשה על-ידי רובוט, לאחר שמנתח יפתח פתח בגולגולת. השבב יתקשר באופן אלחוטי עם מכשיר שיהיה צמוד לאוזן של המטופל ויהיה ניתן לשלוט בו באמצעות אפליקציה.

 

יישום בפועל עד סוף 2020

היעד הראשוני של החברה הוא לסייע כך לאנשים הסובלים משיתוק להפעיל מחשבים וסמארטפונים. הם מקווים שעד סוף 2020 הטכנולוגיה הזאת תיושם בפועל על בן אדם. מאסק הפתיע כאשר חשף כי הטכנולוגיה נוסתה על קוף ואיפשרה לו לשלוט במחשב. בנוסף, עורכת החברה ניסויים על חולדות.

 

נוירלינק הוא כמובן לא הסטארט-אפ הראשון או היחיד שעוסק בחיבור בין אדם למחשב, אבל העובדה שמאסק עומד מאחוריו הופכת אותו לאחד המסקרנים בתחום. הדרך ליישום מסחרי של הטכנולוגיה עוד ארוך והוא כרוך באישור של ה-FDA - מינהל המזון והתרופות האמריקני - שטרם התקבל. המטרה העיקרית של האירוע אמש, הודה מאסק, הייתה גיוס כוח אדם. לחברה יש כרגע 100 עובדים והיא מעוניינת לגייס כשרונות נוספים כדי ליישם את החזון השאפתני שלה.

 

נוירלינק  (צילום: נוירלינק)
חיבור אלחוטי למכשיר מאחורי האוזן(צילום: נוירלינק)

 

לדברי פרופ' רונן שגב, ראש בית הספר הבין-פקולטי למדעי המוח באוניברסיטת בן גוריון, על פניו אין בטכנולוגיה שהוצגה על-ידי מאסק הרבה חדש. "במעבדות המחקר עושים דברים כאלה לא מעט שנים", הוא אומר, "כבר נעשו ניסויים קליניים באנשים משותקים שהושתל להם במוח מערך אלקטרודות שמאפשר להם לשלוט בזרוע רובוטית. לפי הדיווחים, אילון מאסק עושה אותו דבר רק עם המון כסף והמון תקשורת".

 

 

"זאת טכנולוגיה שלא מעט אנשים עובדים עליה ולא מעט מאמץ מושקע בה", אומר פרופ' שגב, אבל הבעיה העיקרית עם חיבור אלקטרודות למוח היא בטיחות. "אתה הרי רוצה משהו שיפעל במשך שנים ולא יפגע במשתמש. אתה לא רוצה לפגוע באזורים אחרים במוח. לא שמענו מהם משהו שהוא משנה משחק בנושא הזה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים