צוקרברג ספג אש בקונגרס: "האם למדת לא לשקר?"
במשך למעלה מארבע שעות הגן מייסד פייסבוק על פרויקט המטבע הקריפטוגרפי שלו בקונגרס. צוקרברג ספג מטחים של ביקורת גם בנושאים כמו ניצול ילדים בפייסבוק, חסימת תחרות, פרסום ממוקד, התערבות בבחירות ותת-ייצוג של נשים ומיעוטים בחברה. "אתה לא עוזר לעניים, אלא לסוחרי סמים", הטיח בו חבר קונגרס
בשימוע פומבי, מול 60 פוליטיקאים משני צידי המפה הפוליטית, יצא מארק צוקרברג - מייסד ומנכ"ל ענקית הטכנולוגיה פייסבוק , לקרב על פרויקט המטבע הקריפטוגרפי של החברה - ליברה : במשך למעלה מארבע שעות, ועדת השירותים הפיננסיים של הקונגרס האמריקאי הציגה בפני צוקרברג שורה של שאלות הנוגעות למטבע ליברה ולארנק הדיגיטלי קליברה, לפגיעה אפשרית בפרטיות המשתמשים ולריכוז של כוח פיננסי חדש בידיים של פייסבוק, אבל חלק ניכר מהשאלות עסקו גם בפעילות השוטפת של החברה - החל מפרסום ממוקד, דרך התערבות במערכות בחירות, חסימת תחרות, ניטור תוכן ותנאי העסקה של עובדי קבלן.
את השימוע פתחה יו"ר הוועדה, חברת הקונגרס מקסין ווטרס, בטון תקיף שהכתיב את השימוע כולו. ווטרס אמרה כי פייסבוק נכשלה שוב ושוב בשלל נושאים בהם גיוון והכללה של קבוצות שוליים, אפליה בפרסום, התערבות במערכות בחירות, פגיעה בתחרות ובהוגנות, מנוהלות נגדה חקירות ב-47 מדינות בארה"ב, והזכירה כי ענקית הטכנולוגיה זה עתה נקנסה בחמישה מיליארד דולר בעקבות הפרת פרטיות משתמשים במסגרת פרשת קיימברידג' אנליטיקה. בסיכום פנתה לצוקרברג באופן אישי ואמרה כי "בכל חודש 2.7 מיליארד אנשים משתמשים במוצרים שלך. זה מספר גדול, כל כך גדול שברור לי ולכל מי ששומע שאתה אולי מאמין שאתה מעל החוק, ועושה הרבה כדי להרחיב עוד את החברה שלך. בדרך אתה מוכן לדרוך על נשים, מיעוטים אתניים ומתחרים - ולכן ברור למה יש לנו חששות רציניים מהתוכניות שלך להיכנס לתחום הפיננסי באמצעות מטבע דיגיטלי".
חלק גדול מהשאלות בשימוע אכן עסקו בפרויקט המטבע ליברה, והארנק הווירטואלי קליברה מבית פייסבוק. צוקרברג נשאל על שינוי הכיוון שלו עם מטבעות קריפטוגרפיים - לאחר שפייסבוק חזרה בה מההחלטה להפסיק לפרסם מודעות של מטבעות אחרים, ואז הכריזה על מטבע משל עצמה. הוא נשאל גם על הבחירה בשווייץ כבית של פרויקט ליברה, על פני ארצות-הברית. צוקרברג השיב שפייסבוק היא רק חלק מהגוף המכונה ליברה, והבטיח כי לא ישיק את המטבע בשום מקום בעולם לפני שיקבל אישור מכל הרגולטורים הרלוונטיים בארה"ב. הוא התייחס לפרישתן של שבע חברות מרכזיות, בהן מאסטרקארד, פייפאל, בוקינג ואי-ביי, מאיגוד החברות התומכות בליברה והסביר את עזיבתן בכך שמדובר בפרויקט מסוכן.
צוקרברג נשאל גם לגבי המטרה הסופית של פייסבוק בכניסה לפרויקט שנוי במחלוקת כל-כך כמו ליברה. "אנחנו בנינו את שירותי המסרים הכי פופולריים בעולם - וואטסאפ ומסנג'ר", ענה צוקרברג, "והמטרה היא שאנשים יוכלו לשלוח כסף אחד לשני באותה קלות כמו שהם שולחים הודעת וואטסאפ". חבר הקונגרס בראד שרמן תקף את צוקרברג על כך שטען שהמטבע הקריפטוגרפי מיועד לעזור לאנשים עניים ללא חשבונות בנק. "האיש הכי עשיר בעולם מגיע לכאן ומסתתר מאחורי עניי העולם, ואומר שאלה האנשים שלהם אתה מנסה לעזור. אתה בעצם מנסה לעזור למי שעבורם הדולר הוא מטבע רע - סוחרי סמים ומעלימי מס".
מייסד פייסבוק נשאל גם לגבי רכישת וואטסאפ בשנת 2014. "הבטחת לרגולטורים באיחוד האירופי שוואטסאפ ופייסבוק לעולם לא יתמזגו, ושנה וחצי אחר-כך שתי הפלטפורמות קושרו יחד, והאיחוד האירופי קנס את פייסבוק על שסיפקתם מידע לא נכון. האם למדת כבר שלא לשקר?".
גם בנאום הפתיחה שלו וגם בתגובות לכמה מהשאלות, צוקרברג חזר והדגיש את כוחה המתעצם של סין - גם בזירה הטכנולוגית בכלל, וגם בתחום של פיננסים ומטבעות קריפטוגרפיים בפרט. צוקרברג חזר והדגיש שפרויקטים דומים כבר קורמים עור וגידים בסין, וכי פרויקט ליברה אמור למצב את ארה"ב כמובילה טכנולוגית ופיננסית בתחום.
אבל ליברה היא לא הנושא היחיד שמעסיק את חברי הוועדה. צוקרברג נשאל למשל על ניצול ופורנוגרפיית ילדים ברשת החברתית, ועל השאיפה של פייסבוק לעבור להצפנת קצה-לקצה מוחלטת בפלטפורמה. צוקרברג השיב כי הנתח הארי של דיווחים על תכנים מהסוג הזה קשור לפייסבוק מכיוון שאף חברה אחרת לא עושה מאמצים כמו פייסבוק כדי לאתר, לדווח ולהסיר את התכנים האלה.
צוקרברג נשאל גם על תופעת ה"רדליינינג" - פרסום ממוקד שפוגע באופן ישיר או עקיף באוכלוסיות מוחלשות, למשל כשמפרסמים יכולים למקד מודעות לדיור הוגן בפייסבוק לאוכלוסיות בעלות הכנסה מסויימת, בגיל, מגדר או גזע מסויים. צוקרברג הבטיח בפני הוועדה שהתופעה הזו הופסקה וכי כבר לא מתאפשר פרסום ממוקד בהתבסס על המידע הזה.
כשנשאל על-ידי חברת קונגרס לגבי תנאי ההעסקה של עובדי הקבלן המנטרים את התוכן ברשת החברתית - צוקרברג השיב כי בחברה פועלים על מנת לספק סביבת עבודה חיובית. "האם תהיה מוכן לצפות בסרטונים ובתמונות כמנטר תוכן של פייסבוק במשך שעה?", נשאל צוקרברג והשיב כי הוא לא חושב שיהיה זה ניצול יעיל של הזמן שלו בחברה.
היו גם מחמאות
לצד הטונים הביקורתיים היו גם חברי ועדה שהתייצבו לצידו של צוקרברג. חבר המפלגה הרפובליקנית אנדי בר, הקדיש את הדקות שלו כדי לשבח את צוקרברג על מלחמתו למען חופש הביטוי, הדגיש שתפקידם של רגולטורים הוא לתמוך בחדשנות שמגיעה מהשוק הפרטי, וטען שצוקרברג עומד בגבורה בנסיונות הבריוניים של פוליטיקאים לאלץ אותו לבצע בדיקת עובדות על כלל התכנים בפייסבוק. סגן יו"ר הוועדה הרחיק אפילו יותר, והחמיא לצוקרברג על הפלטפורמה שבנה: "אני דוגמה מצויינת לכוח של פייסבוק, לא הייתי יושב פה אלמלא הצטרפתי לרשת החברתית".
במהלך החודש האחרון הפגין צוקרברג נוכחות מרשימה בוושינגטון. לאחר שנפגש עם הנשיא דונלד טראמפ בחדר הסגלגל, בפגישה שהוגדרה "טובה" ועסקה בעתיד של הרגולציה על הרשת, נפגש עם פוליטיקאים רפובליקנים ודמוקרטים - כמה מהם בין המבקרים הגדולים של פייסבוק, הקוראים לפרק אותה מכוחה.