שתף קטע נבחר

 

עולים לאוויר: טרנד רחפני הסלפי הזעירים

טרנד הרחפנים העולמי משתכלל, והלהיט החדש הוא המיני-רחפנים שניתן לשאת לכל מקום ולשגר לצורך סלפי מזוויות מפתיעות. קחו למשל את Selfly הישראלי, כיסוי הסמארטפון שהופך בבת אחת למצלמה מעופפת

ד"ר חגי קליין מרים את כף ידו, שעליה מונח רחפן זעיר. בתנועה מהירה הוא משחרר אותו לאוויר, כאילו הפריח ציפור לשמיים. המדחפים הקטנים נכנסים לפעולה מיידית והרחפן נותר מרחף באוויר ומייצב את עצמו בגובה קומת אדם.

 

selfly בפעולה

selfly בפעולה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

הרחפן של Selfly במצב פתוח וסגור. 100 דולר ()
הרחפן של Selfly במצב פתוח וסגור. 100 דולר

 

זהו רק האבטיפוס של הרחפן הקטן, שנקרא Selfly, וכרגע זה כל מה שהוא יודע לעשות. אך קליין מבטיח לנו שבדגם הסופי - שצפוי לצאת לשוק מאוחר יותר השנה - יש גם מצלמה פעילה, ואפשר גם לשלוט בו דרך הסמארטפון, להגביה, להנמיך, להרחיק או לקרב. ומה המטרה? ניחשתם: צילום סלפי.

 

קחו את אחד הלהיטים הטכנולוגיים הגדולים של התקופה האחרונה, רחפנים אזרחיים, שלבו אותו באחת התופעות התרבותיות הבולטות של השנים האחרונות, צילומי הסלפי - והנה קיבלתם טרנד חדש: רחפני הסלפי הזעירים. הזוי? ביזארי? נישתי? אולי, אבל לגמרי אמיתי. הרעיון פשוט: רחפן קטן שאפשר לקחת איתכם לכל מקום, ובעת הצורך לשגר אותו כך שירחף מעליכם ויצלם אתכם מזווית מחמיאה.

 

צלם אישי

ה-Selfly, פרי פיתוח ישראלי, הוא רק אחד מאותם רחפני סלפי חדשים שצצים בשוק לאחרונה. המכשיר מוגדר כ"מצלמה חכמה ומעופפת, שהיא גם כיסוי לסמארטפון". בדיוק: זהו כיסוי לסמארטפון בעובי 9 מ"מ, שהופך לרחפן קטן. את הרחפן עצמו שולפים מהכיסוי, פותחים את המדחפים שלו, מפעילים אפליקציה - ומשחררים את הרחפן באוויר. הוא מייצב את עצמו באמצעות חיישנים, ואז ניתן לשלוט עליו מהאפליקציה לסמארטפון (החיבור ביניהם הוא באמצעות WiFi), לבחור זווית ולצלם וידיאו או סטילס.

 

המכשיר נמצא בשלבי פיתוח מתקדמים, ובשבוע שעבר עלה כפרויקט באתר גיוס ההמונים קיקסטארטר, שם הוא מקווה לגייס 125 אלף דולר בחודש וחצי הקרובים. לאחר מכן מקווים בחברה להביא אותו לשלב הייצור ההמוני ולמכור אותו ללקוחות.

 

את החברה ייסד ד"ר קליין, אורתודנט במקצועו, חובב טיסה ורחפנים. "כולם עושים סלפי ממרחק קצר וזה הפך כבר לחלק אינטגרלי מהתרבות שלנו", הוא אומר. "אבל אנשים רוצים צילומים בזוויות רחבות, גדולות ומרגשות יותר. רחפנים יכולים לעשות את זה, אבל כדי לקחת איתך רחפן בגודל מלא צריך לשנות את הרגלי היומיום שלך ולשאת תיק. והם גם יקרים מאוד. המוצר שלנו מנגיש את הרחפנים לרמה של סמארטפון. גם מבחינה פיזית - תוכל לשאת את הרחפן איתך בכיס, וגם מבחינה רעיונית וקונספטואלית". והוא מוסיף: "תחשוב על זה כצלם אישי, שיכול ללכוד את הרגעים הכי מדהימים מזוויות שונות - וגם נכנס לכיס. מושלם למי ששונא לסחוב איתו מוטות סלפי או רחפנים".

 

3 דקות מטעינה לטעינה

גאדג'ט מדליק, ללא ספק, אבל מעורר בינתיים לא מעט שאלות. למשל, הכיסוי עצמו עבה מאוד ומסורבל ביחס לכיסויים רגילים - אחרי הכל, הוא מתפקד גם כרחפן. בנוסף, כרגע צריך להטעין את הכיסוי בנפרד, וכל טעינה תספק לכם 5 דקות בלבד של ריחוף וצילום. המכשיר נראה גם שברירי למדי - אם כי קליין מבטיח שהדגם הסופי יהיה קשיח וחסין יותר. הוא שם דגש על המחיר, הנמוך ביחס למוצרים אחרים דומים: 100 דולר בלבד.

 

ואכן, ה-Selfly אינו לבד. גם אם נניח בצד את רחפני הצילום בגודל מלא, כמו Dji Mavick pro ורבים אחרים, אפשר למצוא ברשת שורה של רעיונות ופיתוחים של רחפני סלפי קטנטנים או מצלמות מעופפות. מדובר במוצרים פשוטים יחסית: מנוע קטן, מדחפים, כמה חיישנים, מצלמה ומחשב קטן. המזעור ברכיבי האלקטרוניקה בשנים האחרונות הופך את פיתוחו של מוצר כזה לנגיש למדי, וזו הסיבה שאפשר לראות כיום לא מעט חברות וסטארט־אפים - רבים מהם מסין, אגב - שקופצים על הרעיון ומוציאים מוצרים שלהם. חלקם כבר הספיקו להיכשל כליל, אחרים עדיין בשלב הפיתוח - ובודדים כבר זמינים לרכישה.

 

קחו לדוגמה את ה־AirSelfie האיטלקי, שמזכיר מאוד ה-Selfly הישראלי וכבר הספיק לגייס בקיקסטארטר מעל חצי מיליון אערט בנובמבר האחרון. גם כאן מדובר בכיסוי לסמארטפון שממנו נשלף רחפן קטן. המדחפים - שנראים קצת כמו מאווררים על לוח אם של מחשב - אינם נשלפים, אלא מהווים חלק מהכיסוי. גם את ה-AirSelfie משחררים מהיד לאוויר, הוא דואג לייצב את עצמו ויכול לרחף כ־3 דקות עד לטעינה הבאה. השליטה נעשית, כמובן, מהסמארטפון, והוא אמור לעלות כ־290 דולר.

 

רשת הגנה

רחפנים אחרים, גדולים ויקרים יותר, מצוידים גם ביכולות אוטונומיות ובבינה מלאכותית, שמאפשרות להם להיות ממש צלמים שעוקבים אחריכם, כך שלא צריך לכוון אותם. בתערוכת CES 2017 האחרונה בלאס וגאס התגודדו עשרות אנשים סביב לאחת האטרקציות הבולטות - כלוב רשת גדול שבתוכו עמדה אישה. מולה ריחף רחפן שטוח, משונה למראה, שבחזיתו מצלמה. כאשר האישה התכופפה וזזה לצדדים, הרחפן הקפיד לעקוב אחריה אוטומטית ולצלם אותה ברצף. זהו ה-Passport של חברת Hover Camera (שעולה 600 דולר). מלבד היותו רחפן זעיר אוטונומי עם מצלמת 4K ו־13 מגה פיקסל, שניחנה ביכולות מעקב אוטומטית אחרי מושא הצילום - מה שיוצא דופן הוא העיצוב החריג שלו: המדחפים אינם חשופים, אלא מוקפים ברשת עשויה סיבי פחמן. תפקידה כפול: הרשת מגנה על המדחפים מנזק בעת נפילה, אך גם שומרת על המשתמש או על סתם עוברי אורח מפני פציעה. הוא אולי לא קטן כמו ה־Selfly, אבל קומפקטי למדי ומתאים לנשיאה בתיק גב או תיק צד.

 

Passport עם רשת הגנה ()
Passport עם רשת הגנה

 

ה־Dobby של חברת Zerotech הסינית (שעולה 400 דולר באמזון, אף שאין כרגע מלאי זמין) גם הוא בעל רעיון דומה: מספיק קטן כדי שיתאים לכיס (200 גרם). מוציאים, פותחים את המדחפים, וגם הוא ממריא ונוחת על כף היד. הפעלת המדחפים נעשית בלחיצת כפתור באפליקציה. המצלמה ב-Dobby כוללת זיהוי פנים, והיא תוכל לעקוב אחריכם באופן אוטומטי בעת צילום הווידיאו.

 

ה־Dooby מסתמן כרגע כאחד המוצרים הבולטים בקטגוריה - והחברה דיווחה לאחרונה כי היא מייצרת 25 אלף יחידות בחודש.

 

Onagofly . יכולת מעקב אוטומטית ()
Onagofly . יכולת מעקב אוטומטית

 

ברשת אפשר למצוא שפע של מוצרים נוספים, כמו 1 Plus של Ari (המכונה גם Onagofly) שעולה 300 דולר - "נאנו־רחפן חכם" בגודל כף יד, המצויד גם ב־GPS מלבד המצלמה, נשלט באפליקציה, מצויד ביכולות מעקב אוטומטיות (כלומר, הוא יטוס אחריכם בזמן שאתם רוכבים, למשל, על סקייטבורד) ובעל זמן ריחוף של 15 דקות. המכשיר גייס בשנה שעברה 3.5 מיליון דולר באינדיגוגו. רחפן הסלפי של החברה הוא ה-Kimon, שעולה 320 דולר ומצויד בתכונות דומות.

 

מכוניות יוקרה

אבל על כל הניסיונות הללו מעיבים הכישלונות. בשנים האחרונות, בגלל ירידה של רף מחיר הכניסה לתחום פיתוח החומרה ועליית אתרי גיוס המונים כמו קיקסטארטר ואינדיגוגו, ניכרת פריחה של סטארט־אפים שחולמים לבנות את הגאדג'ט הגדול הבא. אלה נראים אולי מדליקים מאוד במדורי הגאדג'טים, אבל המציאות שונה בתכלית: פיתוח, ייצור ושיווק של גאדג'טים ומוצרי חומרה מתגלה שוב ושוב כמשימה מורכבת, מסובכת ויקרה להחריד, ולא כל חברה קטנה מסוגלת לעמוד בה. הכישלונות רבים מספור והקשיים הללו לא מדלגים גם על החברות שמנסות ליצור מיני־רחפני צילום.

 

הכישלון המפורסם ביותר הוא של Zano, מיני רחפן קטן ואונוטומי שידע לרחף סביב בעליו ולעקוב אחריו אוטומטית. הוא גייס לא פחות מ-3 מיליון דולר בקיקסטארטר, אבל החברה מעולם לא סיפקה את המוצר, נסגרה וכספי המשקיעים ירדו לטמיון. הכישלון גרר ביקורת נוקבת על קיקסטארטר - ובתגובה היא מינתה עיתונאי חוקר שיבדוק את נסיבות הכישלון. הממצאים פורסמו בינואר 2016, והעלו כי לצוות לא היו משאבים, יכולות וניסיון כדי להוציא לפועל מיזם כזה. עוד התגלה, שהחברה ביזבזה לא מעט מכספי ההשקעות על הוצאות מיותרות, בין השאר על מכוניות יוקרה לעובדים.

 

הכישלון האחרון הוא של חברת Lily Robotics. בדצמבר 2015 גייסה החברה סכום עתק של 15 מיליון דולר כדי לפתח רחפן סלפי קטן ואוטונומי בשם Lily Drone, אף הוא בעל יכולת מעקב אוטומטית. הסרטון השיווקי הציג את הרחפן עוקב אחרי גולשי סנובורד ושייטי קיאקים, מרחף מעל גשרים ואפילו ממריא מתוך המים. ההתעניינות הייתה אדירה: החברה קיבלה 60 אלף הזמנות מוקדמות ב-34 מיליון דולר. אך כל זה לא הספיק: ההשקה נדחתה שוב ושוב, עד שלפני שלושה שבועות עידכנה החברה את הלקוחות כי נכשלה בניסיון לגייס כסף נוסף. היא נסגרה בטרם שלחה ולו רחפן בודד לשוק. Lily הבטיחה להחזיר לרוכשים את כספם.

 

היזמים והחברות שרוצים להמציא את הדור הבא של רחפני הסלפי ומקווים להיות אלה שכן כובשים את השוק, יצטרכו ללמוד היטב את הלקחים ולהפיק מסקנות.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים