מה קרה ל-WiFi? המדריך המלא לשיפור הקליטה
גם נתב ה-WiFi (ראוטר) שלכם לא קולט היטב בכל החדרים? קבלו את כל הטיפים המקצועיים שיעזרו לכם לגלוש באינטרנט האלחוטי בצורה חלקה
נתב האינטרנט האלחוטי (הראוטר) הוא אחד האביזרים החשובים בבית, אבל גם זה שגורם הכי הרבה כאבי ראש. המכשיר הקטן, עם הנורות המהבהבות והאנטנה, אחראי להפיץ אלחוטית את האינטרנט (WiFi) ברחבי הבית, כך שנוכל לגלוש מהמחשב, מהסלולרי ומהטאבלט מכל החדרים. אבל כמה שהוא קטן, ככה הוא מתסכל: תחום הנתבים מבלבל, קשה להבנה ומלא במושגים זרים. לא אחת המוצרים עצמם אינם ידידותיים למשתמש. גם אם חיבור האינטרנט הביתי שלכם מהיר ויציב, פעמים רבות טווח השידור של הנתב אינו גדול ויציב מספיק, ובחלק מחדרי הבית מהירות האינטרנט פשוט צונחת בלי סיבה ברורה. כך קורה שגם אם השקעתם בחבילת אינטרנט מהיר תיאלצו להמתין דקות ארוכות עד שהסרט ייטען בטאבלט.
בסיועם של לביא שיפמן, מייסד ועורך אתר netcheif.com, המתמחה בתחום האינטרנט והתקשורת, וניב ברקנר, מנהל אגף מוצרים וחדשנות בבזק, הכנו מספר טיפים שיעזרו לכם לשפר את מצב ה־WiFi בביתכם.
מיקום זה הכל
זה אולי נשמע מובן מאליו, אבל לעתים כדי לשפר משמעותית את קליטת האינטרנט האלחוטי ברחבי הבית צריך פשוט להזיז את הנתב. גלי הרדיו של ה-WiFi קצרים יחסית, וזה אומר שהטווח שלהם מוגבל והם רגישים למחסומים פיזיים כמו קירות וארונות. לכן, הימנעו מלהניח את הנתב בתוך ארוניות או שידות סגורות, לא בחדר פינתי ובוודאי שלא בממ"ד. גם קרבה למכשירים אלקטרוניים אחרים כמו טלוויזיה יכולה להפריע.
מקמו את המכשיר במקום המרכזי ביותר בבית, כשהוא מוגבה (1.20 מטרים), חשוף, ולא מוקף במחסומים פיזיים. ככל שהנתב מקיים "קשר עין" ישיר עם כמה שיותר חלקים של הבית, כך הקליטה תהיה טובה יותר.
הקפידו לעדכן
מכשירי אלקטרוניקה ניחנים בתכונה מופלאה: בעיות סבוכות ומוזרות להפליא נפתרות לפעמים כהרף עין אחרי שמוציאים את המכשיר משקע החשמל ומחזירים. הנתבים אינם שונים בכך: לפעמים, אם הגלישה בבית איטית ומקרטעת, הבעיה תחלוף (זמנית) אם תנתקו את הנתב מהשקע ותפעילו מחדש.
במקרים אחרים יש לבצע עדכון קושחה (Firmware) לנתב כדי לפתור בעיות שצצות בו. עדכון כזה עובד ממש כמו עדכון גרסה במחשב או בסמארטפון. בנתבים מסוימים ניתן לבצע התקנה אוטומטית מתפריט ההגדרות, באחרים יש להוריד דרך המחשב את גרסת הקושחה האחרונה, ולהתקין ידנית על נתב. הכניסה לממשק ההגדרות של הנתב נעשית בדרך כלל מהדפדפן במחשב, ובהוראות ההפעלה של כל נתב מוסבר כיצד לעשות זאת. וכדי למצוא את העדכון הדרוש לכם, היכנסו לאתר האינטרנט של יצרנית הנתב שלכם, או צרו קשר עם התמיכה הטכנית של היבואן או הספקית.
החליפו ערוץ
החלפת ערוץ יכולה לשפר פלאים את מהירות ה-WiFi בחדרים. מה זה "ערוץ"? נתבים יכולים לשדר את גלי ה-WiFi על גבי ערוצים (Channels) שונים. בדרך כלל הערוץ נבחר אוטומטית על ידי הנתב, אולם לפעמים הערוץ שעליו הוא משדר עמוס וצפוף כיוון שבדירות סמוכות יש נתבים המשדרים בערוץ זהה.המטרה שלכם היא למצוא ערוץ "פנוי" יותר. דרך ממשק ההגדרות של הנתב אפשר לבחור את ערוץ השידור של ה-WiFi. בהנחה שהנתב שלכם משדר בתדר 2.4 ג'יגה-הרץ הנפוץ, ערוצי 1, 6, 11 הם המועדפים. אך כדאי להוריד (לסמארטפון האנדרואיד או למחשב) אפליקציות כמו Open Signal, WiFi Analyzer, או inSSIDer, שיסרקו את הרשת שלכם ויראו לכם אלו ערוצים עמוסים ואלו פחות.
מתחו כבל רשת
בבתים גדולים במיוחד או מרובי קומות אות הנתב פשוט לא מספיק חזק כדי להגיע לכל החדרים או המפלסים. לדברי שיפמן, הדרך המומלצת והיעילה ביותר לפתור את בעיות מהירות ה-WiFi ברחבי הבית היא לחבר כבל רשת פיזי לנתב, לפרוש אותו בבית או דרך הקירות, עד לאחד החדרים בהם הקליטה גרועה. באותם חדרים מציבים מכשירים שנקראים "נקודת גישה" (Access point). גם נתב רגיל יכול לשמש כנקודת גישה כזו.
נקודות הגישה מחוברות לכבל הרשת, ומהוות פשוט נקודות נוספות ש"מפיצות" את ה-WiFi בחדרים המרוחקים. "זה הפתרון הכי טוב והכי יציב לאורך שנים. כל פתרון אחר הוא בגדר אקמול ופלסטר", מדגיש שיפמן. החיסרון ברור: בדירות ובבתים רבים העברת כבלי רשת בין חדרים לא תמיד אפשרית.
הגדילו טווח
האפשרות הכי פשוטה (גם אם לא הכי יעילה) היא רכישת Repeater, שנקרא גם Range Extender, ובעברית "מגדיל טווח" אלחוטי. זהו מכשיר שמחברים לחשמל באזורים בבית שבהם הקליטה חלשה והוא מעצים את שידור ה-WiFi כך שיגיע לכל חלקי הבית. "מגדיל הטווח קולט את אות הנתב בנקודה שבה הוא נחלש, ואז נותן לה "בוסט", כך שהוא מגיע גם לאזור ללא הקליטה ויוצר רציפות", מסביר ניב ברקנר. עם זאת, הרפיטרים לא פותרים את הבעיה באופן מלא ומורידים משמעותית את מהירות הגלישה.
נצלו את התשתית
אפשרות נוספת לשפר את מהירות ה-WiFi בחדרים מרוחקים, ובמיוחד בממ"דים - שחוסמים כמעט לגמרי אותות אלחוטיים - היא העברת הרשת האלחוטית על גבי כבלי התשתית הקיימים בבית: כבלי החשמל, הטלפון או הטלוויזיה (קואקס) בבית. לשם כך יש צורך ברכישת מתאמים מיוחדים, שתפקידם להעביר את התקשורת דרך הכבלים בקירות, ואז להפיץ אותה שוב אלחוטית באחד החדרים.
מתאם אחד מתחבר מצד אחד לנתב עצמו ולשקע החשמל/הטלפון/הטלוויזיה (תלוי מה בחרתם). בצד השני, בחדר הרצוי, מחברים מתאם אחר לשקע, והוא משדר את האינטרנט האלחוטי.
החליפו נתב
בהחלט ייתכן שצרות ה-WiFi שלכם נובעות מכך שהנתב שלכם בבית ישן, לא מספיק מתקדם או פשוט גרוע. רבים מסתפקים במודם משולב בנתב ששוכרים מספקית תשתית האינטרנט (בזק או הוט). אך אלה לא בהכרח המכשירים הטובים בשוק וניתן לשקול לוותר על הציוד מהספקית ולרכוש מוצר משובח יותר באופן עצמאי.
ישנן שתי אופציות: האחת היא לקבל מהספקית רק את המודם (המכשיר שאחראי על החיבור לאינטרנט), ולרכוש בנפרד את הנתב עצמו, שאחראי על הפצת ה-WiFi. אפשרות שנייה (הרלוונטית ללקוחות האינטרנט של בזק), היא לרכוש עצמאית מודם משולב בנתב. זהו מכשיר אחד שמבצע שתי משימות: קבלת החיבור לאינטרנט והפצת ה-WiFi בבית. זה יותר נוח וחוסך מקום, אך המכשירים האלה נחשבים נחותים יותר מנתבים עצמאיים.
בנוסף, מומלץ ללכת על נתב דואלי. מכשיר כזה יוצר בבית שלכם שתי רשתות WiFi נפרדות, עם שמות שונים, במקום רשת אחת. האחת היא בתדר 2.4 ג'יגה-הרץ הוותיק והנפוץ יותר, שהוא בעל טווח גבוה אך עמוס ואיטי יותר; הרשת השנייה היא בתדר 5 ג'יגה-הרץ, שהוא מהיר יותר וסובל מפחות הפרעות, אך בעל טווח קצר יותר ורגיש יותר למכשולים פיזיים (כמו ממ"ד).
ברקנר ממליץ להתחבר לרשת ה-5 ג'יגה־הרץ כאשר אתם בסלון ומשתמשים במכשיר נייד לשימושים כבדים (למשל, צפייה בווידיאו דרך האינטרנט). אם אתם בחדרים רחוקים יותר או זקוקים באותו רגע לשימוש "קל" יותר, אפשר גם להתחבר ל-2.4 ג'יגה-הרץ.
ואם כבר קונים נתב חדש, כדאי גם לוודא שהוא תומך בתקן החדש 802.11ac, שמאפשר מהירויות גלישה גבוהות יותר ביחס לתקן הקודם, 802.11n. באתר netcheif.com של שיפמן תוכלו למצוא רשימה ארוכה של נתבים ונתבים משולבים במודם מומלצים, הנמכרים בישראל.
הדבר הגדול הבא?
הטרנד האחרון והחם בשוק הנתבים האלחוטיים, שכבר מתחיל לצבור תאוצה בחו"ל, הוא נתבי Mesh, שאפשר לכנות בעברית "נתבי אריג". בניגוד לנתב בודד, כאן מדובר במערכת בעלת כמה "תחנות" WiFi שמפוזרות בבית, מקושרות זו לזו באמצעות הטכנולוגיה שנקראת רשת אריג (Mesh), ועובדות באופן מתואם כדי ליצור רשת WiFi אחת המכסה את הבית כולו, ללא שטחים מתים. הנתבים הללו מתאימים בעיקר לבתים גדולים.
איך זה עובד? מציבים יחידת בסיס המחוברת למודם, ותחנות נוספות מפוזרות בחדרים בבית. המכשירים הניידים שלכם יתחברו באופן אוטומטי לתחנה שממנה בוקע האות החזק והקרוב ביותר. כשאתם בסלון, למשל, הסמארטפון יתחבר ליחידת הבסיס; כשתעלו לחדר השינה, הוא יתחבר לתחנה של חדר השינה, וכך הלאה. זה שונה לחלוטין מהמצב היום שבו ככל שאתם מתרחקים מהנתב כך איכות הקליטה יורדת.
אף שהם יקרים משמעותית מנתבים רגילים, נתבי Mesh זוכים למחמאות רבות, בין השאר משום פשטות וקלות השימוש בהם. אחת החלוצות בתחום היא חברת Eero, ולצידה אפשר למצוא את גוגל עם Google Wifi, נטגיר עם ה-Orbi, לינקסיס עם Velop, ומותגים נוספים.
אלא שבארץ נמכרים רק דגמים בודדים ובמעט מקומות. באתר "זאפ" אפשר למצוא את ה־Velop בכ-1,230 שקל, ואת ה-Orbi בכ-3,000 שקל.
שיפמן מזכיר שנתבי ה-Mesh משדרים בתדר 5 ג'יגה־הרץ, שעליו המדינה מטילה הגבלות נוקשות מסיבות הקשורות לצה"ל ולמשרד הביטחון. כך שייקח עוד זמן עד שיצרניות ויבואניות יתאימו אותם לתקינה הייחודית הנדרשת בישראל, ורק אז נראה דגמים נוספים בארץ.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"