מדריך: כך תבחרו טלוויזיה חדשה
האם כדאי לקנות מסך 4K, מה חשוב לבקש מהמוכר בחדר התצוגה ואיך עושים בדיקת אינטליגנציה לטלוויזיה חכמה? כל התשובות בפנים
4K או לא 4K
בעוד מספר שנים, לא תהיה לכם ברירה - רוב רובם של המסכים בשוק יהיו מסכי 4K - כאלה שבהם הרזולוציה (מספר הנקודות מהן מורכבת התמונה) גבוהה פי ארבעה מתקן ה-Full HD שעודנו נפוץ היום. כמה בדיוק? 8,294,400 נקודות, או בצורה בה מקובל יותר לסמן דברים בתעשייה הזו, 3840x2160.
שאלה חשובה יותר בימינו מסתם "4K או לא 4K" היא שאלת ההבדל בין מסכי ה-4K השונים. בגלל שעדיין מדובר בטכנולוגיה יחסית חדשה, לפחות בטווח המחירים הבינוני והנמוך, קל מאוד להסתנוור מהתווית ולשכוח שלא כל מסכי 4K נולדו שווים.
יקר או זול
לא פחות חשובה ממספר נקודות האור במסך - ויש שיאמרו כי אפילו יותר חשובה - היא היכולת לקחת אות וידאו ולהציג אותו על המסך. ולדגמים שונים יש יכולות שונות בתחום הזה. הרבה פעמים, יכולת העיבוד והטכנולוגיות הנלוות שמטרתן להציג תמונה טובה הן אלה שמייקרות את המסך. זה לא אומר שאין מציאות בתחום, אבל כן אומר שאין כמו מראה עיניים.
אם אתם קונים מסך 4K בחנות, בקשו שיציגו עליו קודם גם חומר HD רגיל, אם יש לכם כוונה לצפות בשידורים של ערוצי הטלוויזיה שבהם רוב החומרים עדיין אינם 4K. יש מסכים זולים מאוד שמתקשים לעבד את התמונה כך שתופיע היטב. ולא משנה איזה מסך אתם קונים, נסו לבדוק גם כמה התמונה נפגעת בצפייה מהצד - גם כאן מדובר בנקודת תורפה של מסכים זולים.
בדיקה שלישית שכדאי לעשות: בקשו שיציגו לכם תוכן שכולל תנועה, עדיף תנועה של כל אזורי המסך, ותראו האם המסך מתקשה להציג אותה - האם יש רעידות, נגיד, או שהתנועה נראית חלקה באופן מלאכותי. לבסוף, בקשו לראות האם המסך מתמודד היטב עם אזורים גדולים של גוונים דומים, או מצליח למרוח ולאבד בהם מידע.
אם אפשר, בקשו גם שינמיכו את התאורה באזור המסך ויעבירו אותו להגדרה "טבעית" - הצבעים הבוהקים במצבי הדגמה טובים רק בחדרי תצוגה. יהיה לכם קשה יותר לאמוד איך המסך מתמודד עם השתקפויות (בחנויות המסכים הרבה מאוד פעמים יהיו רחוקים מהכניסה כדי למנוע השתקפויות), אבל כן תוכלו לבקש שיציגו תמונה שחורה על המסך כדי לראות עד כמה אור המנורות שנמצאות מאחורי הפאנל זולג החוצה.
סוג המסכים שאליו העצה הזו אינה רלוונטית הם מסכי ה-OLED (אשר קיימים אצל LG, סוני ופנסוניק), בהם השחור יחסית-מוחלט בגלל הטכנולוגיה, והצבעים מרשימים להפליא - אך המחיר גבוה יחסית.
טיפ לגיימרים: ברוב המסכים יש כיום מצב גיימינג. במצב הזה, יש פחות עיבוד תמונה, במטרה להוריד עד כמה שאפשר את הזמן שעובר בין שליחת האות לבין הצגתו, כדי שהתנועות שאתם עושים עם השלט ישתקפו מיידית על המסך. זה חשוב במשחקים שבהם יש משמעות למהירות תגובה, ולמרות שברוב המסכים המצב הקיים, כדאי לוודא שהוא אכן נמצא בדגם שאותו אתם שוקלים לקנות.
מה הקטע עם HDR?
אלו ראשי התיבות של High Dynamic Range, ומדובר בטכנולוגיה שבשילוב של מסך ותוכן תומכים, תהיה בולטת יותר לעין מהעליה ברזולוציה. מדובר, בעצם, ביכולת של המסך "להבין" יותר גוונים מבדרך כלל - מידע שמקודד בתוך תוכן תומך. זה מייצר תמונות עשירות יותר בצבע, שמתחילות להתקרב יותר למה שהעין האנושית מסוגלת לראות מאשר מספר הצבעים היחסית-מוגבל שהטלוויזיות הציגו עד כה. ואם המשפט הקודם הפתיע אתכם, בקשו לקבל תצוגה של HDR בחנות או אצל חברים - ההבדל באמת ניכר לעין.
יש כיום מספר תקני HDR מתחרים. הנפוץ ביותר, מבחינת התמיכה לפחות, נקרא HDR10. הוא גם הפחות-מתקדם, כי המידע הנוסף שאותו הוא מספק על הגוונים הוא מידע סטטי, ולא משתנה מתמונה לתמונה. יש לו גם אח חורג בשם HDR10+, שמספק מידע פר תמונה, אבל שייך לסמסונג ואמזון, כך שאל תצפו שתהיה לו תמיכה בכל מסך. דולבי הוציאה גם היא תקן HDR דינמי, שנקרא Dolby Vision, ונתמך כיום על ידי מסכים של LG, אקס-בוקס וואן, ומספר שירותים נוספים. אנחנו נעים לכיוון עתיד בו כל מסך יתמוך ב-HDR10, כנראה, ובעוד תקן-שניים אחרים.
סוגים של חכמה
מסך טלוויזיה כיום צריך, בהרבה מקרים, לתפקד גם כמחשב. המסכים החכמים אמורים להתחבר לנטפליקס ולאפליקציות אחרות, לגלוש באינטרנט ולאפשר הזרמת תכנים מהמחשב או מהסמארטפון. בשנתיים-שלוש האחרונות, יותר ויותר מסכים עושים את זה במהירות מספיק גבוהה כדי שלא תרצו לשבור אותם.
אבל עדיין לא מדובר בכל המסכים - גם ב-2018 יש דגמים עם אפשרויות "חכמות" איטיות להחריד. אם אתם מתכננים להשתמש בהן, אתם חייבים לבדוק שהתפריטים והזרמת התכנים עובדים טוב. הדגמים של LG מהשנים האחרונות משתמשים, רובם, במערכת ההפעלה WebOS שעושה עבודה טובה, ויש גם מסכים שכוללים את מערכת ההפעלה AndroidTV של גוגל, שגם היא לרוב עובדת מהר יחסית.
נקודת בונוס נוספת, אם כי היא מינורית מכיוון שהיא מחליפה ציוד שעולה פחות מ-200 שקל, היא כרומקאסט מובנה. מדובר במזרים מדיה זעיר שגוגל מוכרת גם כיחידה נפרדת בכמה עשרות דולרים, אך יש כבר מסכים שמגיעים עם היכולות שלו מובנות בתוך מערכת ההפעלה שלהם.
האם כדאי לקנות מסך עם תמיכה בתלת מימד?
לא. יש סיבה לכך שאין דגמים חדשים בשוק עם תמיכה ב-3D - זה לא עבד טוב, ויש מעט מדי תכנים תומכים.