ראשי רשויות, תלמדו מהערים החכמות האלה
תאורת רחוב שנכבית כאשר אין תנועה בברצלונה, תשלום חכם על תחבורה ציבורית בלונדון ובתים שמחוברים ברשת סיבים ברייקיאוויק. נבחרתם? תתחילו להצעיד גם את הערים שלנו לעבר העתיד
אפליקציות עירוניות, טפסים דיגיטליים, חניונים חכמים והרבה מצלמות: ביום הבחירות לרשויות המקומיות, כמה מהבוחרים לוקחים בחשבון תוכניות דיגיטציה והצהרות של המתמודדים לגבי ערים חכמות? "עיר חכמה" הוא מושג שמכיל בתוכו את מערך האינטרקציות בין התושבים לבין הרשות המקומית, באמצעות פתרונות טכנולוגיים. אלה כוללים למשל גם היבטים סביבתיים וקיימות, טיפוח הון אנושי והשתתפות ציבורית במדיניות העירונית. אבל ל"עיר חכמה" יש כמובן גם נדבך דיגיטלי חשוב הכולל למשל, מערך שירות דיגיטלי לתושב - כולל תשלומים ברשת, מידע וטפסים, ואתרים מונגשים; אפליקציות לטיפול בפניות של תושבים ולקבלת עדכונים; חניונים עירוניים חכמים; מצלמות חכמות; חיישני תנועה במרחב האורבני; פרישת רשתות WiFi עירוניות ועוד.
בהשוואה לעולם המערבי, בישראל עדיין אין אימוץ נרחב של אלמנטים טכנולוגיים ליצירת "ערים חכמות". חברת הייעוץ וראיית החשבון דלויט ערכה מדד ארצי המדרג את מידת הדיגיטציה של רשויות מקומיות וערים בישראל, והתוצאות מביאות לידי ביטוי את הפערים בין ערי המרכז והשרון לבין הפריפריה. את המקום הראשון בדירוג תופסות תל אביב-יפו וסביון, כשאחריהן ירושלים, חיפה, כפר סבא, רמת השרון ורעננה. אבל המדד של דלויט לוקח בחשבון רק את השלב הבסיסי ביותר בהגדרה של עיר חכמה - שירותי הרשת המיועדים לתושבים ולעסקים.
טכנולוגיות מתקדמות יותר מצריכות תשתית מורכבת יותר בפרישה עירונית רחבה. הן מחייבות גם, באופן אידיאלי, מערך שלם של איסוף וניתוח נתונים - כלומר משאבים כלכליים ואנושיים לתחזוק המערכות הללו ולשיפור שלהן. כשירות לראשי הרשויות המקומיות שייבחרו היום, הנה כמה מהפיצ'רים המתקדמים בעולם בתחום הערים החכמות, שכבר נמצאים בשימוש ומשפרים את איכות החיים של התושבים.
ברצלונה: תאורת LED וחיישנים
אחת הערים המובילות את המגמה של "עיר חכמה" בעולם - היא ברצלונה, שם גם נערכת התערוכה המובילה בעולם לערים חכמות מדי שנה. ברצלונה משקיעה משאבים רבים בפיתוחים טכנולוגיים שישתלבו במרחב האורבני, ויסייעו לפתרון בעיות עבור התושבים והתיירים, ולניהול נכון יותר של העיר. ברצלונה הטמיעה ברחובותיה מערך של נורות LED בתאורת הרחוב, המלווה בחיישני תנועה. המטרה הראשונית הייתה, כמובן, חיסכון בחשמל: ברגע שהחיישנים מזהים שאין תנועה ברחוב, תאורת ה-LED מוחשכת. אלא שבעיר הבינו במהרה שאפשר גם אחרת, והחלו דווקא להגביר את התאורה ברחובות שוממים, כדי למשוך אליהם תנועה של אנשים - בייחוד סביב אירועים שונים שהתקיימו ברחוב.
לונדון: תשלומים חכמים
אם ביקרתם בלונדון בשנים האחרונות, כנראה שהתפעלתם לא רק מהתחבורה הציבורית היעילה, אלא גם מנוחות התשלום עליה. במערך התחבורה הציבורית בעיר ניתן לשלם גם באמצעות כרטיסי נסיעה ייעודיים ("אויסטר" למשל) אבל גם באמצעות כרטיסי אשראי וארנקים דיגיטליים - בשיטת קונטקטלס - הנחת כרטיס האשראי על המכשיר וחיוב מיידי. בהתאם, גם במרבית החנויות ואפילו בדוכני השווקים, יקבלו מכם תשלום "חכם" מהסוג הזה, ויאפשרו לכם לקבל חשבונית דיגיטלית ישירות לכתובת הדואר האלקטרוני.
סינגפור: זיהוי חכם לשירותים ממשלתיים
עוד עיר-מדינה חכמה במיוחד - בייחוד לאור גודלה הפיזי, היא סינגפור, המובילה בשנים האחרונות את יוזמת "האומה החכמה", ומהווה מודל אמיתי עבור ערים אחרות בעולם. בסינגפור הושקה האחרונה אפליקציית SingPass, המאפשרת לתושבים לגשת למגוון שירותים ממשלתיים, לבצע תשלומים ופעולות שונות, באמצעות זיהוי טביעת אצבע או זיהוי פנים. האפליקציה היא רק השלב האבולוציוני הנוכחי של השירות הדיגיטלי, שהושק כבר בשנת 2003. סינגפאס מאפשר לתושבי סינגפור אינטרקציה עם למעלה מ-60 גופים ממשלתיים, באמצעות חשבון דיגיטלי אחד המהווה אמצעי זיהוי.
רייקיאוויק: בתים חכמים
בירת איסלנד היא כוח עולה בתחום הערים החכמות, ויכול להיות שזה קשור בעובדה שמדובר בעיר שמונה כ-123 אלף תושבים בלבד. מיזמי העיר החכמה רבים ומגוונים, אבל אחד הבולטים שבהם הוא פרויקט הבתים המחוברים, השואף לקשר את בתי המגורים בעיר באמצעות רשת סיבים. על פי הפרסומים המקומיים באיסלנד - בעוד שמהירות הרשת הממוצעת בעולם המערבי עומדת על 3.5 מגהבייט לשנייה, המיזם בעיר מאפשר מהירות של כ-500 מגהבייט לשנייה. מדובר בתשתית רצינית אמיתית להטמעת טכנולוגיות "האינטרנט של הדברים" (IoT), שיהפכו כל בית בשכונה לבית חכם.