חשד: פייק ניוז מטעם רוסיה מתסיס את המחאה בצרפת
מאות חשבונות המקושרים לרוסיה עוסקים בהפצה של נרטיבים שקריים על אודות גל המחאה בצרפת ברשתות החברתיות. בין היתר הופץ סרטון ויראלי בו נראים שוטרים מסירים קסדות מול המוחים כמפגן סולידריות לכאורה, אלא שמתברר כי מדובר בפייק ניוז
עד כמה אינטרסים רוסים משפיעים על התסיסה של מחאת האפודים הצהובים בצרפת? בשבוע האחרון יותר ויותר חשבונות ברשתות החברתיות מפיצים מידע שגוי על המתרחש בצרפת - רובם קשורים לשלטונות רוסיה. ב"בלומברג" מדווחים כי כמה מסוכנויות הידיעות הגדולות ברוסיה, המקושרות לקרמלין, עוסקות בהפצה של נרטיבים שקריים בטוויטר ובפייסבוק.
בשבועות האחרונים, מחאת האפודים הצהובים משתוללת בצרפת על רקע כוונותיו של הנשיא, עמנואל מקרון, להעלות את המסים על דלק. אלא שגם לאחר שהצהיר על הקפאת התוכנית, המחאות נמשכות ברחבי המדינה. אתמול (ש') נעצרו כ-1,220 מפגינים ברחבי צרפת במהלך עוד גל אלים של מחאה - מהקשים שידעה צרפת מאז מהומות 1968. היום (א') הודיע מקרון כי בימים הקרובים יישא נאום הכולל "הודעות חשובות" לאזרחים המוחים.
המעורבות הרוסית מורגשת ברשתות החברתיות: בין היתר, נטען כי RT וספוטניק מפיצות ידיעות חדשותיות לכאורה, אך ממסגרות אותן באופן שמיטיב עם האינטרסים של רוסיה בצרפת. בין היתר הופץ סרטון וידאו שבו נראים שוטרים צרפתים מסירים את הקסדות מול מפגינים באפודים צהובים, בצירוף כיתוב שמבהיר שמדובר בהפגנת סולידריות של משטרת צרפת - שזנחה את נאמנותה לנשיא מקרון. הסרטון הפך ויראלי ברשתות החברתיות בצרפת, והופץ גם בשפה האנגלית, ובאתרי ימין קיצוני בארצות הברית.
אלא שהאמת מאחורי הקלעים של הסרטון היא אחרת: לפי אתר בדיקת העובדות של סוכנות הידיעות AFP, הסרטון מתעד השגת הסכם בין השוטרים לבין המוחים - במסגרתו הם יסירו את הקסדות בתמורה למחאה שקטה ובלתי אלימה.
לפי ה"טיימס" הלונדוני, מחקר של חברת אבטחת המידע New Knowledge ניטר לפחות 200 חשבונות טוויטר, שצייצו ושיתפו מחדש כ-1,600 ציוצים ביום מאז החלו המהומות בחודש שעבר, ועסקו בהפצת מידע שגוי על המתרחש בצרפת. כולם מקושרים לקרמלין בצורה ישירה או עקיפה, ומתיישרים עם האינטרסים של רוסיה במתרחש במדינה המערבית.
בשנה שעברה במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות צרפת, התריע עמנואל מקרון כי סוכנויות ידיעות המקושרות לקרמלין מפיצות פייק ניוז ברשתות החברתיות, במטרה לפגוע בסיכויים שלו לעומת יריבתו - מרין לה פן. זאת מכיוון שמקרון נוקט בגישה אגרסיבית יותר מול פוטין ומול רוסיה. בין היתר הופצו אז כותרות שקריות לפיהן מקרון מנהל חיים כפולים סודיים, וכי הקמפיין שלו מומן על ידי סעודיה. כזכור, מימדי המעורבות הרוסית ברשתות החברתיות הולכים ונחשפים בשנתיים האחרונות, כשהם מייצרים השפעה פוליטית אמיתית, למשל במהלך קמפיין 2016 לנשיאות ארצות הברית או הברקזיט בבריטניה.