שתף קטע נבחר

 

תיבות נגינה: השווינו בין שירותי הסטרימינג בישראל

הגרסה העברית החדשה של שירות הסטרימינג "יאנדקס מיוזיק" מתווספת לעוד 7 שירותים דומים הפועלים כבר בישראל. למרות הדמיון, יש ביניהם גם הבדלים - במחיר, בממשק, בעריכה ובאיכות הצליל. מי טוב במה - מדריך

מאז הופיעו לראשונה, בסוף העשור הקודם, שירותי הזרמת המוזיקה הפכו לחלק בלתי נפרד מחייהם של מאות מיליונים ברחבי העולם. ספוטיפיי, יוטיוב, אפל מיוזיק ומתחריהם משנים לא רק את הדרך בה אנחנו צורכים מוזיקה אלא גם את הדרך בה אנו חווים אותה.

 

שירותי סטרימינג (אילוסטרציה: Shutterstock)
שינויים בהרגלי הצריכה. שירותי סטרימינג(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

עולם הסטרימינג מבשר קודם כל שינויים בהרגלי הצריכה: במקום לרכוש דיסקים או להוריד גרסאות פיראטיות, אנחנו מספקים את הצרכים המוזיקליים שלנו דרך שירות, שברוב המקרים זמין הן למחשב והן לטלפון, עם ממשק נוח יחסית. והמבחר? עצום. רוב השירותים הפועלים בתחום מתהדרים במאגרים עם מספר אסטרונומי של שירים - 50-60 מיליון "רצועות". על הדרך, השירותים האלה גם מנגישים לנו את פסקול חיינו. מתגעגעים לאחד משירי ילדותכם? הנה הוא כאן, במרחק לחיצה. מצד שני, פסקול החיים של מי שגדלים עם שירותי סטרימינג כבר לא מעוגן בתקופה כזו או אחרת, אלא נתון לגחמותיהם של אלגוריתמים אינטליגנטיים, שמטרתם להביא לנו שירים שנאהב ממאגר אל-זמני.

 

השווינו בין שירותי הסטרימינג ()

 

עכשיו, התחרות על המאזינים הישראלים עולה מדרגה, עם השקתו המחודשת של יאנדקס מיוזיק (Yandex Music). שירות המוזיקה של הענקית הרוסית יאנדקס אמנם זמין בישראל עוד מהשנה שעברה, אך עכשיו הוא כולל גם אפליקציה בעברית, צוות תוכן מקומי, ומצעד להיטים ואמנים פופולריים שמתעדכן בזמן אמת. יאנדקס מצטרפת בכך לרשימה ארוכה של גופים מקומיים ובינלאומיים שכבר מתחרים על האוזניים ועל הכיס שלנו: גוגל, אפל, ספוטיפיי, דיזר, טיידל, סלקום ופלאפון (פרטנר מציעה את שירות אפל) מציעות כיום למשתמש הישראלי שירותי מוזיקה בהזרמה מהאינטרנט. במובנים רבים כולם דומים, אבל יש גם הבדלים מהותיים בקטגוריות השונות.

 

איכות שמע גבוהה: טיידל ודיזר

הדמיון בהיצע ובתמחור של שירותי המוזיקה הופך את הבחירה ביניהם לקשה יחסית, אלא אם יש לכם דרישות ספציפיות. איזה דרישות כבר יכולות להיות? איכות שמע גבוהה, למשל. רוב שירותי המוזיקה מזרימים דרך האינטרנט שירים באיכות הנמוכה מזו של דיסק. זה אומ, שהשירים עוברים דחיסה, ובתהליך נעלמים חלק מפרטי האודיו שהוקלטו. מדובר בדקויות שרק אוזן רגישה תבחין בהן, אבל מתברר שיש רבים עם אוזניים כאלה. גם במדרגת האיכות הזו יש הבדלים בין שירות לשירות, אבל הם אינם מהותיים במיוחד.

 

 

השוואת מחירים שירותי מוסיקה ()

רק שניים מהשירותים הזמינים בישראל יציעו לכם מוזיקה באיכות המקורית שבה היא הוקלטה: טיידל ודיזר. אבל שניהם גם יגבו עבור האיכות הזו מחיר גבוה יותר. בתמורה, תקבלו ספרייה חלקית באיכות גבוהה, ובמקרה של טיידל - מבחר שירים באיכות שאמורה להיות אף גבוהה יותר מזו של דיסק. לדמי המנוי הגבוהים יותר תצטרכו להוסיף את מחיר "רוחב הפס" בגלישה הסלולרית שלכם: שירים באיכות גבוהה יותר דורשים נפח הורדה גדול יותר. ועוד עובדה שיש לקחת בחשבון: לא כל סמארטפון יידע להפיק את המיטב מהמידע שנוסף לרצועת הקול שהגיעה מהשירות.

 

היצע בעברית: פלאפון, סלקום

דרישה בסיסית נוספת של המשתמש הישראלי היא ספריית מוזיקה עשירה, בין השאר בשפה העברית. מטבע הדברים, בתכנים המקומיים אין מתחרה לפלאפון ולסלקום, אבל מבין השירותים הזרים המנצחים הבולטים הם ספוטיפיי ואפל מיוזיק. לשניהם הסכמי תוכן עם מפיצים מקומיים ונתח שוק גבוה מספיק כדי שאמנים ירצו להופיע בהם. ביאנדקס מיוזיק החדש, כמו גם בדיזר וטיידל, הקטלוג לא תמיד מלא, ותיוג השמות של אמנים מקומיים לוקה בחסר ולא תמיד עובד. נסו לחפש את "ברי סחרוף" (בעברית) בטיידל, ותקבלו שלל שיתופי פעולה של אחד המוזיקאים הפופולריים בישראל, אך לא את הדיסקים שלו. אלה, מתברר, מתויגים תחת שם האמן Berry Sakharof.

 

בדיזר התיוג נכון, אבל ברשימת הדיסקים של סחרוף מופיעים גם כל הסינגלים, לצד האלבומים שמהם הם לקוחים. כאן חשובה מאוד עבודה של אנשי מקצוע דוברי עברית. לספוטיפיי ולאפל יש כאלה. כיוון שגם ליאנדקס יש, ניתן להניח כי עם הזמן תעלה בשירות המתחדש איכות החיפוש של תכנים בעברית, במקביל להיצע התכנים עצמם.

 

ספוטיפיי (צילום: Shutterstock)
מחוייבת לפודקאסטים. ספוטיפיי(צילום: Shutterstock)

 

יוצא הדופן כאן הוא יוטיוב מיוזיק של גוגל, כיוון שלא באמת מדובר בשירות עם מבחר נפרד משלו, אלא במעטפת מוכוונת מוזיקה של יוטיוב. תזכורת: יש לגוגל גם שירות מוזיקה משלה, אך זה אינו זמין עדיין בישראל. המשמעות: ביוטיוב לא תמצאו דיסקוגרפיות שלמות של אמנים. מצד שני, השירות הזה הוא הדרך הפשוטה ביותר לנגן מוזיקה מיוטיוב גם כאשר מסך הטלפון כבוי, או להוריד אותה למכשיר לפני טיסה (באפליקציית יוטיוב רגילה אם מכבים את מסך הסמארטפון היוטיוב מפסיק לנגן). וכן, כמובן שתצטרכו לשלם על זה.

 

פודקאסטים: ספוטיפיי

נקודה נוספת אליה צריך להתייחס היא המחויבות הייחודית של ספוטיפיי לתחום הפודקאסטים. ספוטיפיי לא רק רכשה את אחת המפיקות המובילות בעולם הפודקאסטים דוברי האנגלית, חברת Gimlet - היא גם מייצרת עוד ועוד שיתופי פעולה והפקות בלעדיות, שזמינות רק דרך הפלטפורמה שלה. תוכלו לשמוע אותן גם עם המנוי החינמי, אך מי שמעוניין להקשיב להפקות האלה אין לו ברירה אלא להשתמש לשם כך ביישומי ספוטיפיי. התשובה של אפל מיוזיק היא תוכניות הרדיו שלה, שבהן אפל משקיעה עוד מתחילת דרכו של השירות. גם הן זמינות רק למשתמשי אפל מיוזיק - אם כי כאן אין אופציה למנוי חינמי אלא רק "תקופת ניסיון" בחינם.

 

התאמה אישית: כולם

כמעט כל שירות מוזיקה מנסה להשתמש במנגנוני בינה מלאכותית כדי להמליץ על תוכן מותאם אישית. זה ממש לא רעיון חדש: שירות בשם פנדורה עשה את זה כבר לאורך העשור הראשון של המאה ה־21. נכון, עם הזמן האלגוריתמים השתדרגו, וכך גם ההבנה שלפעמים צריך בכל זאת מגע יד אדם כדי לכוון אותם. ספוטיפיי, אפל מיוזיק, טיידל, דיזר, יאנדקס - כולם מנסים לנחש איזה שירים תרצו לשמוע, אם רק תתנו להם - אך גם יציעו לכם פלייליסטים שהורכבו על ידי מומחים.

 

יאנדקס מיוזיק (צילום: יח
מצטרפת לשוק צפוף. יאנדקס מיוזיק(צילום: יח"צ)

 

איזה מהשירותים מספק המלצות טובות יותר? באמת קשה לומר: מדובר בתכונה המשתנה עם הזמן - ככל שאתם משתמשים בשירות יותר והוא מכיר אתכם יותר טוב, ההמלצות שלו צפויות לקלוע יותר לטעמכם. בתחום הפלייליסטים המוכנים המאבק העיקרי בארץ הוא בין אפל מיוזיק, ספוטיפיי והשירותים המקומיים - פשוט כי אלה כוללים גם המלצות בעברית.

 

עברית זה לא מספיק

בגרסתה הנוכחית, יאנדקס - גם בעברית - היא ספרטנית למדי, עם ממשק לא ממש אטרקטיבי. יש כאן שורה של ריבועים המסמנים פלייליסטים או תיקיות, בלי יותר מדי מידע מסביב או אלמנטים גרפיים מעניינים. הגרסה העברית החדשה מוצגת כברירת מחדל כאשר עברית היא שפת מערכת ההפעלה שלכם. חוץ ממסך הבית, שכולל המלצות אישיות וגישה קלה לאזורים כמו מצעד להיטים או שירים חדשים, יש כאן גם תחנות השמעה על פי נושאים, מצבי רוח, פעילויות, וכו'. מסך החיפוש של האפליקציה כולל מנגנון מובנה לזיהוי שירים שמושמעים בסביבתכם. הוא עבד היטב, במהירות וביעילות, עבור כל שיר שניסינו.

 

מבחינת התכנים, אכן ניכר שנעשתה פה עבודה של צוות מקומי, אבל זה עדיין מרגיש כמו התחלה. נכון, הגיוני לשים בחלקו העליון של המסך פלייליסט חנוכה, את הסינגלים החדשים של איתי לוי ולי בירן, ואת האלבום החדש של טונה. אבל חלק מהפלייליסטים אינם ערוכים בצורה מהודקת, חלקם חוזרים על עצמם, וחלקם לא מבודלים מספיק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
השווינו בין שירותי הסטרימינג
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים