שתף קטע נבחר
 

100 דרכים להפסיק לפחד מפילוסופיה וכלכלה

כלכלה זה משעמם, ל"גדולים" בלבד, זה לא בשבילי - הם חלק מהתירוצים שרבים נותנים לעצמם כדי להיפטר מהתמודדות עם אחד התחומים החשובים ביותר בחייהם. למה לא לנצל את העובדה שהעיתונות הכלכלית מדברת פתאום בשפה שלנו? אושי שהם-קראוס חוגג 100 טורים, ועוצר לדבר על פילוסופיה, כלכלה ואופוזיציה

שלום לקוראים. אנחנו באמצע סדרה על הפילוסוף הפוליטי ג'ון רולס. לא שכחתי. אבל הטור הזה הוא טור חשוב וסמלי עבורי; טור המאה שלי ב-ynet, ואני רוצה לנצל את ההזדמנות החגיגית הזו, כדי לדבר על פילוסופיה, על כלכלה ועל מטרותי ומטרותיו של הטור. עם רולס נמשיך בשבוע הבא. 

 

 

על כלכלה

כלכלה זה משעמם. כלכלה זה כבד. כלכלה זה ל"גדולים" בלבד. זה לא בשבילי. 

 

אלה חלק מהתירוצים שאנשים רבים נותנים לעצמם, כדי להיפטר מהתמודדות עם אחד התחומים החשובים ביותר בחיים שלהם.

 

אותם אנשים; אנחנו, רובינו, קוראים עיתונים מודפסים ואת ynet. שומעים רדיו. מתעסקים בכל פיפס וכל שטות שמפריח פוליטיקאי תורן. ומרגישים מעודכנים.

 

אבל אנחנו לא תמיד שמים לב שלא זה העיקר. דווקא רחוק ובשקט, מתחת לפני הקרקע, מנוהלים החיים שלנו. במקומות אחרים, על ידי אנשי אקדמיה ופוליטיקה נקבעות החלטות חשובות לנו, למדינות שלנו ולעולם כולו.

 

מעניין אותנו לקרוא על יוון? מה פתאום! אבל יוון חשובה לנו. ועתיד גוש האירו חשוב לנו; לחיים של כל אחד ואחד מאיתנו. והם חשובים לא פחות משאלות של כיבוש ושטחים ועוד ועוד.  

 

המחאה

אחת התוצאות החשובות של המחאה החברתית היא ההעלאה של הנושאים האלה לראש הדיון הציבורי. אל חלוצות כמו קרן נויבך ברשת ב', הצטרפו מימין ומשמאל (כלכלי) כותבים רבים; העיתונות הכלכלית מדברת פתאום יותר ויותר בשפה שלנו ומזמינה אותנו ללמוד.

 

אורי רדלר, כותב מבריק, מייצג את הימין הכלכלי באתר האונה. בין היתר הוא מתרגם לעברית כתבים של הוגים ניאו ליברליים ימניים חשובים שלא קיימים בעברית, למשל של פון מיזס מהאסכולה האוסטרית (עליהם נדבר בעתיד בזכות אורי).

 

ומי ששונא את הימין הכלכלי? ומי שחושב שהם מביאים עלינו אסון? מה יעשה? התשובה: יקרא באדיקות את אורי רדלר, כדי להחכים ולהרחיב את ידיעותיו. ומה יעשה מי שמתעב את הגישה של קרן נויבך, שהיא גישה שמאלית יותר (כלכלית, כלכלית כמובן). התשובה: יאזין כל יום, כדי להרחיב ידיעות. 

 

וזו מטרתו של הטור שלי. גם לי דעות כלכליות והן מורכבות ומעניינות (לפחות לדעתי), אבל לא בחרתי לכתוב כאן טור פובליציסטיקה, אלא להכיר לכל קורא את מה שחשוב: מימין ומשמאל.

 

ולמה זה חשוב? אני חושב שחשוב ללמוד את הנושא הזה ואני חושב שצריך להכיר הכל. אני חושב שפעילי שמאל רבים לא מכירים מספיק את ההוגים הליברליים ואת הניאו ליברליים והם מפספסים הרבה. קודם כל, זה לא לעניין להתנגד למשהו שאתה לא מכיר, ודבר שני, חשוב לראות את היתרונות של החשיבה הזו. ויש שם הרבה מה להכיר.

 

ולאנשי ימין כלכלי, להם לא יזיק לדעת מהי חשיבה מרקסיסטית אמיתית. לא יזיק להם לדעת ש"מרקס זה לא מה שהיה ברוסיה". לא יזיק להם לדעת מהי מדינת רווחה ומה העקרונות שלה.

כל אלה יכולים להרגיע פחדים פרנואידים מהמהפכנים המוטרפים שרוצים "להרוס לנו הכל ולשלוח אותלנו לסיביר".

 

 

דווקא - אופוזיציה לקומון סנס

אז מה העקרון הראשי שלי? אני רוצה לעזור לקוראים להטיל ספק בדרך של היכרות של ההיפך ממה שהם חושבים ובאמצעות העלאת שאלות טובות. שאלות טובות כל כך שלי בעצמי אין תשובות מוצלחות להן.

 

במילים אחרות, העקרון שלי הוא פילוסופי. ומהי פילוסופיה? את זה בטח אי אפשר להסביר ברבע טור, ולכן אתן רמזונים.

 

המשמעות של המושג היא משהו כמו "אהבת החוכמה". וזה ביוונית עתיקה. אבל המידע הזה טוב למונית הכסף ולא ממש אינפורמטיבי. אז שוב, מהי פילוסופיה?

 

בשבילי ובשביל רבים שלמדו את התחום ועוסקים בו, פילוסופיה היא, בראש ובראשונה, מהלך או אופן חשיבה אופוזיציוני. בפילוסופיה אנחנו מתקיפים את הקומון סנס (היגיון פשוט, בתרגום חופשי) שלנו, ובעצם את כל הדברים שחשבנו שהם בטוחים וברורים.

 

אם זה לא היה כלי תקשורת הייתי אומר שאנחנו עושים אצבע משולשת לקומון סנס. אנחנו חושבים את ההיפך.

 

בדיוק כמו שטענתי קודם: איש ימין כלכלי? למד מרקס! זו חוכמה קטנה להתמקד במילטון פרידמן ולצטט אותו. אם תלמד מרקס תוכל לעמת את עמדותיך ולהרחיב את הדעת לטובת העניין. אתה לא צריך לעזוב את העמדות שלך או להתכחש להן. אבל תרחיב. תבין יותר.

 

הטענה היא שהמחשבה הפילוסופית יכולה לקדם, להביא שחרור, להביא מרפא מתחלואים חברתיים, וזאת בעזרת העימות, הטלת הספק במובן מאליו. הטלת ספק במובן מאליו מרחיבה את תחום החשיבה ולדבר כזה יש ערך במציאות המעשית שלנו.  

 

ומילה לסיום

במשך השנתיים האלה צברתי כמה אלפי קוראים קבועים, חלקם פונים אלי במייל וחלקם פוגשים אותי במקומות שונים. זו ההזדמנות שלי להודות לכם על תשומת הלב וההתייחסות. ולהזמין אתכם למאה הטורים הבאים.

 

ד"ר אושי שהם קראוס, פילוסוף של הכלכלה. ניתן לפנות אליו בushik42@gmail.com ולהכנס לאתר הבית שלו www.ushi.co.ilבאתר אפשר למצוא את הטורים וגם קטעים מספרי ילדים שלו ומאמרים אחרים. הוא מזמין אתכם: תכנסו, תורידו, תשתמשו, תלמדו ותנו לאחרים ללמוד להנאתם. זה בחינם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אושי שהם קראוס
צילום: חן אלוני
מומלצים