הילד חוזר ללימודים - אמא חזרי לעבוד
לחזרת האמהות לשוק העבודה יש השלכות מרחיקות לכת על מצבה הכלכלי של המשפחה. אי-חזרה לעבודה מובילה לתלות בקצבאות שקוצצו גם כך, בחוסר בפנסיה ובמרחק שנות אור מדירה בבעלותכם. אז כשתעמדו בפתח הגן ותנפנפו לילד לשלום, דעו שעשיתן בחירה כלכלית נכונה עבורכן ועבור המשפחה שלכן כשהחלטתן לא להישאר עוד שנה בבית - אלא לחזור לעבוד
בשבוע הבא תיפתח שנת הלימודים בגני הילדים, ואלפי אמהות יתהו בינן לבין עצמן אם הן עשו את הדבר הנכון בכך שרשמו את הילד לגן, או שמא היה עדיף להישאר איתו בבית. השינויים הכלכליים עליהם נתבשרנו בשבוע האחרון, המצטרפים לגזירות הכלכליות, מצביעים על חזרתן של אמהות לשוק העבודה כבחירה נבונה מבחינה כלכלית לטווח הבינוני והארוך.
כתבות נוספות במדור כלכלת המשפחה :
- נחלצתם מהמינוס? כך לא תחזרו לחובות
- לצאת מהמינוס אחת ולתמיד: איך תעשו זאת?
- רוצים פנסיה של 7,000 שקל בחודש? זו הדרך
- בולמוס הצריכה: קנייה רגשית אפשר לשנות
אי אפשר להיתלות על קצבאות
לאחר בוא הילדים לעולם, חל שינוי בהכנסות ובהוצאות של המשפחה. אמהות רבות עוברות למשרה חלקית או מוותרות על חזרה לשוק העבודה - מה שמקטין את ההכנסה; ומנגד, מתווספות הוצאות על גידול ילדים, המזניקות משמעותית את עמודת ההוצאות של המשפחה.
משפחות רבות שלא היו במינוס לפני בוא הילדים, מדווחות כי השינוי בהרכב המשפחתי הביא אותן לא פעם לסיום החודש עם מינוס. קיצוץ קצבאות הילדים בהיקף של מאות שקלים בחודש, צפוי להגדיל את סיכוי הכניסה למינוס ואת עומק המינוס אצל הורים רבים.
כאשר הדילמה האם לחזור לעבודה או לא עולה, אחד מטיעוני הנגד הוא שבניכוי עלויות המטפלת והגן, ולאחר המעבר למשרה חלקית וניכוי ימי המחלה והחופשה, האם מרוויחה מאות שקלים בודדים בלבד. דווקא מכיוון שראינו שלקיצוץ בקצבאות יכולה להיות השפעה על התקציב, אל לנו להקל ראש באותם מאות שקלים, שכן הם יכולים להוות את ההבדל בין כניסה למינוס לבין מצב כלכלי מאוזן.
ההחלטה על קיצוץ קצבאות הילדים; שינוי מקדם הקצבה לפנסיה והקטנתה כתוצאה מכך בכ-10%; והדו"ח האקטוארי של הביטוח הלאומי המזהיר כי בעוד 30 שנה לא יהיה ביכולתו לשלם קצבאות זקנה - מלמדים אותנו כי בתכנון הכלכלי שלנו, כדאי להסתמך כמה שפחות על קצבאות ויותר על שכר העבודה שלנו ועל הנכסים העומדים לרשותנו. כאשר אמהות מוותרות על שובן לשוק העבודה, הן מגדילות את הסתמכותן על הקצבאות - ולכן מגדילות את הסיכון הכלכלי למשפחה.
אמא בלי פנסיה
אם כבר נגענו בו, נתעכב עוד רגע נוסף על נושא הפנסיה. רוב האוכלוסייה העובדת נמצאת כיום בחסר פנסיה, כאשר המצב אצל הנשים חמור יותר. הפסקות העבודה לטובת גידול ילדים פוגעות ברצף הפנסיוני. המעבר למשרה חלקית מקטין את ההפרשות לפנסיה, ואלו מצטרפים לתוחלת החיים הארוכה יותר של נשים ולגיל הפרישה המוקדם יחסית שלהן.
ההחלטה להישאר בבית עם הילדים יכולה להיראות כמו השקעה בעתיד שלהם, אבל ללא תכנון פנסיוני טוב ומקיף - היא עלולה להיות סכנה לעתיד הכלכלי של האם, כאשר זו תגיע לגיל פרישה. כפי שכבר ציינו, הקצבאות נשחקות וללא צבירה מספקת לפנסיה, החלטה זו עלולה להביא את האם לקושי כלכלי אדיר ואף לחיי עוני בעת הזקנה.
חלום הדירה מתרחק
בנוסף לאיום על הקצבאות, המשפחה הצעירה עומדת בפני איום חדש שיקשה עליה להגשים את חלום הבית משלה. מחירי הדירות הגבוהים מאוד ביחס להכנסה, המגבלה על שיעור המשכנתא ביחס להון העצמי והחשש מעליית ריבית, מרחיקה את חלום קניית הדירה ממשפחות שבהן האם תחליט שלא לחזור לשוק העבודה.
מצב זה יוצר סכנה כלכלית, משום שהוא עלול לדרבן זוגות צעירים לקחת משכנתא לפני בוא הילדים, וליצור מצב שבו לאחר הלידות - המשכנתא תהיה חונקת מדי עבורם, במקרה שבו האם תעבור למשרה חלקית, ועל אחת כמה וכמה במקרה שבו היא תרצה להישאר עם הילדים. מנגד, הורים לילדים שמתקשים גם כך לחסוך מדי חודש לטובת הון עצמי, יתקשו עוד יותר לקבל משכנתא, במקרה שבו האם לא עובדת והמשפחה נסמכת על משכורת יחידה.
מיתון בפתח
הגזירות הכלכליות, העלאות המסים, השפעות הגלובליזציה ועוד - מצביעות כולן על כך שישראל בסכנה של מיתון והאטה כלכלית. כולנו מייחלים לחידוש הצמיחה במשק, אולם יש לזכור כי בתקופות של האטה במשק הסיכון לפיטורים גדל, ועל כן משפחה שנסמכת על מפרנס בודד מסכנת עד מאוד את מצבה הכלכלי.
יתרה מכך, כאשר האם בוחרת שלא לחזור לעבודה, היא מקטינה את הסיכוי שלה ליהנות ממשכורת טובה. האטה כלכלית במשק מביאה אחריה ירידת משכורות, עקב שטף של מובטלים המוכנים לעבוד בשכר נמוך יותר. מי שלא תשמור על מקום העבודה שלה ועל רמת ההכנסה הנוכחית, צפויה למצוא את עצמה מתפשרת על הכנסה נמוכה יותר בשובה לשוק העבודה.
זאת ועוד, שוק העבודה אינו ידידותי לאמהות, ויציאה ממנו פירושה קושי גדול יותר לחזור. לקיחת הפסקה של מספר שנים לטובת גידול הילדים יוצרת מספר בעיות, החל מחוסר רצון של המעסיק לקחת את האם לעבודה ולהשקיע בה, מחשש שתרצה עוד ילדים ותעזוב שוב למספר שנים בעתיד; וכלה בפיגור אחר הקצב של שוק העבודה והתמורות שחלות בו.
כיצד ההחלטה תשפיע על העתיד?
הורים רבים תולים את ההחלטה להישאר עם הילד, ברצון לתת לו יותר בשנים הראשונות לחייו. אך חשוב להסתכל על הטווח הארוך ולראות על מה הם ייאלצו להתפשר עקב כך. לאחר 3 השנים הראשונות לחייו של הילד, ההוצאות יורדות משמעותית וחלק גדול יותר מההכנסה של האם מתפנה.
לכן, גם אם נראה שבשנים הראשונות לחייו של הילד לא משתלם לעבוד עבור מאות שקלים בודדים, הרי שעם הזמן - שמירה על ההכנסה ועל מקום העבודה תשתלם ותאפשר למשפחה להשיג יותר מטרות, כדוגמת חינוך טוב יותר, חוגים וכו'.
על פי הסטטיסטיקות העצובות, 1 מכל 3 זוגות בממוצע יתגרש. הישארות של האם בבית עלולה ליצור מצב בו היא כלואה בנישואים שהיא אינה מאושרת בהם, רק משום שאין לה דרך לכלכל את עצמה ואת ילדיה; או במידה שהיא תחליט להתגרש, היא תיאלץ להוריד את רמת החיים שלה ושל הילדים ביותר מ-70%, ולדון את משפחתה לחיי מחסור, במקרה שבו לא תצליח לחזור לשוק העבודה.
שליחת הילד לגן עקב חזרה לעבודה, מלווה אצל אמהות רבות בנקיפות מצפון. למעשה, אמהות רבות אף שפטו את מנכ"לית יאהו, מריסה מאייר, על ששבה לעבודה שבוע לאחר שילדה. אך לחזרתן של אמהות לשוק העבודה יש השלכות מרחיקות לכת על מצבה הכלכלי של המשפחה לאורך שנים. אז בעוד מספר ימים, אם הספק יצוף כאשר תעמדו בפתח הגן ותנפנפו לילד לשלום, תוכלו להרגיע אותו ולדעת כי עשיתן בחירה כלכלית נכונה עבורכן ועבור המשפחה שלכן.
הכותב הוא מנחה סדנאות "סוד הכסף ", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים. לעמוד הפייסבוק של גיל לחצו כאן