שתף קטע נבחר

 

עצמאות כלכלית? זהירות מפירוק החבילה

יש לכם חלום כלכלי אך האם שיתפתם את בני הבית? אם לבני הזוג תוכניות שונות, ניהול משק הבית יהפוך למשימה לא פשוטה שעלולה להוביל לפרידה. איך בכל זאת מגשימים את החלום מבלי לפגוע בזוגיות? לקראת העונה החדשה של "משפחה בצמיחה", גיל אורלי מציע כיוון. זו ההזדמנות להירשם

כמעט לכל אחד מאיתנו יש חלום גדול, כזה שיכול לשנות את חייו מהקצה אל הקצה. החלום הזה יכול להיות פתיחת עסק עצמאי, פרישה מוקדמת, או אפילו טיול מסביב לעולם. אנחנו מגלגלים אותו בראשנו ולא פעם, כשהמצב ממש מתסכל, שוקעים בתהייה מה היה קורה לו היינו מגשימים אותו. מתישהו במהלך הקשר, בני הזוג שלנו אולי שמעו מאיתנו על החלום הזה, אך רובנו מעולם לא ישבנו איתם לבחון האם יש לו סיכוי להתגשם.

 

 

את נאווה וקובי פגשתי יום לאחר ריב נוראי ביניהם. הם היו ביום כיף בנמל עם ילדיהם. הכל היה נעים כל כך עד שאחד הילדים בקש לקנות חולצה שאהב, שמחירה עמד על 50 שקל. נאווה וקובי הסתכלו זה על זו ולהפך, ולפתע צפו בהם שוב כל התסכולים על מצבם הכלכלי הקשה. בכיסו של אף אחד מהם לא נמצאו 50 שקלים מיותרים עבור החולצה, ובלי מילים הם ניסו להטיל על האחר את המשימה של לסרב ולאכזב את הילד.

 

מאותו רגע הטיול נעשה מתוח יותר, ועד מהרה הם שבו הביתה, הסתגרו בחדרם והחלו לריב. שניהם הביעו תסכול על מצבם הכלכלי, על העדר שיפור נראה באופק, על חוסר היכולת שלהם לפנק את הילדים, ועל האחר, שאינו מצליח להתקדם בעבודה ולהביא עוד כסף הביתה. נאווה וקובי כבר עמדו לפני פרידה, ורק כמה ימים לפני הטיול קובי הצליח לשכנע את נאווה לחזור הביתה ולנסות להציל את הנישואין שלהם ואת מצבם הכלכלי. הריב הזה גרם להם להאמין שאין להם סיכוי להצליח בכך, אך בכל זאת הם אזרו את האומץ ובאו לפגוש אותי.

 

פוחדים להגשים את החלום

שאלתי את בני הזוג מה השאיפות שלהם, והם ענו שהם היו רוצים לצאת מהמינוס, משום שרוב הריבים שלהם סובבים סביב הנושא הכלכלי. " האם יציאה מהמינוס תפתור את כל הבעיות שלכם? ", הם ענו לי שזו תהיה התחלה טובה, אבל בטח לא פתרון כולל. בשיחה עלה כי שניהם מתוסכלים מרמת ההכנסות שלהם, ובעיקר מרמת ההכנסה של קובי, המרוויח פחות מ-7,000 שקל לחודש, סכום, שלדעת שניהם, אינו משקף את הכשרון שלו.

 

קובי ציין כי כבר שנים הוא חולם על להפוך לעצמאי והוא מאמין שכעצמאי הוא יוכל להרוויח פי 2 ממשכורתו כיום. " מדוע אתה לא מגשים את החלום" ?, הוא אמר שהוא חושש מסיכון המצב הכלכלי של המשפחה כולה, וממצב הנישואין שלהם, הרעועים גם ככה, שעלול להתדרדר עוד יותר, אם קובי יאלץ להשקיע שעות עבודה ארוכות כדי להקים את העסק.

 

" מה היה גורם לך לפתוח את העסק עליו אתה חולם למעלה מעשור?", הוא ענה שלו ידע שיש לו יכולת להכניס אפילו את הסכום הנוכחי של 7,000 שקל בחודש, בחצי השנה הראשונה לפעילות, היה עושה זאת כאן ועכשיו. " מה יקרה לדעתם אם המצב ימשך כמו שהוא?", והם הביעו חשש שבסופו של דבר הם לא יוכלו להמשיך ככה ויאלצו להתגרש.

 

מכירים את החלומות הכלכליים של בני הזוג?

נאווה וקובי מאמינים ביכולות ובכשרון של קובי, ואף על פי כן הם מעולם לא עשו דבר כדי להגשים את החלום שלו. על אף שכמתבוננים מהצד מצב זה נראה לנו מוזר, הוא חוזר אצל זוגות רבים, רק עם פרטים שונים במעט. בקרב זוגות רבים קיים פחד המשתק את החלום הגדול, וגורם לבני הזוג לשלם מחיר כבד, הן ברמה הרגשית והן ברמה המשפחתית-כלכלית.

 

החשש מביקורת על החלום וביטולו מצד בן הזוג, החשש מלקיחת סיכון והחשש מכניסה למצב כלכלי לא ודאי, גורמים לרבים להחריש בנוגע לחלום שלהם, ולצבור תסכול במערכת היחסים. יתרה מכך, כאשר קיימים נושאים שאי אפשר לדון בהם, השיחה על הנושא הכלכלי אף מצטמצמת יותר והמשפחה מתנהלת "על אוטומט", מבלי לקבל החלטות כלכליות בצורה מושכלת. יציאה ממינוס, הצלחה כלכלית ושינוי במערך ההכנסות, מחייבים כולם הרתמות של בני הזוג כצוות, ולכן זוגות שנמנעים מלדבר על נושאים אלו ונושאים כלכליים בכלל, מתקשים להרים את הראש מעל המים ולהתמודד עם המינוס.

 

במקרה של קובי ונאווה החשש מנטילת סיכונים, באופן פרדוקסלי מגדיל את הסיכונים הכלכליים והזוגיים. על מנת לנהל תקציב ולהגיע להישגים כלכליים, על הזוג לשוחח ולהגדיר סדרי עדיפות וערכים מנחים לשימוש במשאבים המשפחתיים. כך למשל, להחליט האם להעדיף תקציב מזון גדול או תקציב נופש גדול, וכך הלאה לגבי חינוך, מגורים, פנאי, הלבשה ועוד. לאחר הגדרת המתווה, עליהם להגדיר את גבולות התקציב, צורת ושיטת ניהול התקציב השוטפת ודרך ההיערכות לקראת הגשמת יעדים כלכליים עתידיים, כמו בר – מצווה ו/או טיול משפחתי, החלפת רכב, שיפוץ הדירה ועוד.

 

כאשר בני הזוג אינם מרגישים שיש להם סביבה תומכת, הם נמנעים מלשוחח על הנושא הכלכלי, מתוך חוסר רצון לעורר מתח בזוגיות ומתוך תחושה שהם יודעים מה בני זוגם יאמרו. הסיבות השכיחות להימנעות משיחות על כסף, הינן החשש מתוצאות השיחה שעלולה להיות זרז לריב ולשחרור כעסים, והצפת התסכול מהמצב, ואו מנגד, מתוך מהרצון לשמור על עצמאות בהחלטות, כך שלא יהיו כפופות לבקרה של בן הזוג. באופן פרדוקסלי דווקא ההימנעות משיחות על כסף, עלולה לגרום לשחיקה במצבנו הכללי, לתסכול ולפגיעה בזוגיות.

 

נותנים סיכוי לזוגיות

ההבנה הזו החלה לחלחל גם אצל קובי ונאווה. הם הבינו שהם נמצאים בצומת שממנה והלאה זה הכל או כלום – או שהם יקחו את העתיד שלהם בידיהם וישקמו את מצבם הכלכלי ואת נישואיהם, או שהם יפרדו וימשיכו להאבק כלכלית.

 

חוסר התקשורת הכלכלית ביניהם הביא לכך שכל אחד מהם ניהל את התקציב שלו בנפרד. אחד המעצורים המרכזיים של קובי בהגשמת חלומו, היה עניין ההכנסות בתקופת הפתיחה. לדבריו, לו היה יודע שבחצי השנה הראשונה להפעלת העסק הוא לא צריך לדאוג להכנסות, הוא היה מקים אותו מיידי.

 

כאשר נאווה הבינה שהסכום שמפריד בינם לבין הגשמת החלום הוא בסה"כ 42,000 שקל, היא החליטה לפתוח את החסכון ששמרה לעצמה בחשבון נפרד, ולהעמיד אותו לשימושם בתחילת פעילות העסק, כדי שקובי יוכל להתחיל לעבוד בראש שקט. עבודת הצוות של בני הזוג היתה חיונית כדי שיהיה להם סיכוי להתקדם כלכלית, להצליח להעלות את רמת ההכנסה ולסגור את המינוס, ולשמר את הזוגיות שלהם.

 

לא ניתן לצלוח מסע כלכלי בלי לתכנן מראש, לחלק תפקידים ותחומי אחריות, להגדיר יעדים לעתיד ותוכנית להשגתם. שיחות על היעדים והחלומות הכלכליים, דורשים קבלת החלטות לגבי העתיד שמשפיעות על ההווה, כדוגמת צמצום הוצאות מידי או יצירת הכנסה נוספת, חסכון והשקעה. הם מעמידים את החלומות לבדיקת התכנות מול בני הזוג, ובמידה ושני בני הזוג מאמינים בהם, הם פועלים להגשמתם כצוות ומסייעים זה לזו להתגבר על הקשיים בדרך להצלחה. זוגות שהצליחו לעשות את הסוויץ' הזה, מראים פעם אחרי פעם, עד כמה התקשורת הזוגית וההרתמות כצוות, חשובים להצלחה הכלכלית.

 

הכותב הוא מאמן ומנחה להעצמה כלכלית, מנכ"ל קבוצת גיל אורלי. לבלוג של גיל אורלי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
זה הזמן לתכנן תוכנית כלכלית
shutterstock
מומלצים