טלטלה באגרות החוב: המשכנתא תתייקר?
הירידות החדות באגרות החוב שחווינו בימים האחרונים, משפיעות גם על מחירי המשכנתאות. על אילו מסלולי הלוואה זה ישפיע, בכמה תעלה הריבית, והאם כדאי להזדרז ולחתום על הלוואה לדירה? מורה נבוכים
הירידות החדות שחווינו בשוק אגרות החוב בימים ובשבועות האחרונים פוגעות במשקיעים המחזיקים בהן, אך לא רק. לירידות הללו יש השפעה גם על נוטלי המשכנתאות.
הבנקים מגייסים את הכסף עבור הלוואות המשכנתא, באמצעות הנפקות אג"ח שהם מוכרים לציבור. בעקבות האירועים בשוק ההון, עלות גיוס הכסף הזה הפכה יקרה יותר מבחינתם והם מגלגלים את העלות הזו על הציבור.
במילים פשוטות יותר, הציבור (בעיקר הגופים המוסדיים) רוכשים אג"ח מהבנק ובתמורה מובטחת להם ריבית מסוימת. בעקבות הירידות החדות, האג"חים הופכים לפחות אטרקטיביים, ולכן נדרשים הבנקים להציע ריבית גבוהה יותר לקונים.
מכיוון שהם משלמים יותר, הם מעוניינים להחזיר לעצמם את התוספת הזו ולכן הם מגלגלים את העלות על הלקוחות – אלו שלוקחים משכנתא. המשמעות היא שהריבית על המשכנתא מתייקרת.
האם זה אומר שכל מסלולי המשכנתא מתייקרים?
לא. לפחות לא בטווח הקצר (נרחיב על כך בהמשך). השינוי הזה הוא משמעותי דווקא להלוואות משכנתא שנלקחו במסלולים שגיוס הכסף בהם קשור למחירי האג"ח. המסלולים הללו הם הריבית המשתנה הלא צמודה (לא כולל מסלול הפריים), ובעיקר הריבית הקבועה הלא צמודה.
לקחתי משכנתא לפני כמה חודשים, שליש ממנה במסלול הקבוע לא צמוד. ההחזר החודשי שלי יעלה?
חשוב להדגיש כי השינוי במסלול הזה רלוונטי רק למשכנתאות חדשות שנלקחות. מי שלקח כבר משכנתא, הריבית שלו נשארת קבועה.
נציין כי הריבית במסלול זה יקרה יותר מהמסלולים האחרים, אך היתרון שלו הוא שהריבית נשארת קבועה לכל אורך חיי המשכנתא, וכך אין הפתעות של עלייה בהחזר החודשי.
המסלול הזה הפך מאוד פופולארי בשנים האחרונות וכיום הוא מהווה יותר משליש מהיקפי המשכנתאות שנלקחים מדי חודש.
אז מה שיעור השינוי? כמה ישלם כעת מי שייקח משכנתא?
לדברי עמית קמינסקי מנכ"ל AMG משכנתאות, בשבועיים האחרונים חלה עלייה של בין רבע לחצי אחוז בריבית.
כך לדוגמה, אדם שלקח לפני שבועיים משכנתא בסך 700 אלף שקל ל-20 שנה, שליש ממנה במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה, שליש במסלול הפריים ושליש במסלול צמוד מדד, ישלם 3,585 שקל החזר חודשי. סך תשלומי המשכנתא שישלם יעמדו על 944,881 שקל (כולל צפי הצמדה של 2.5% בשנה).
בהנחה שהריבית עלתה בחצי אחוז, מי שייקח משכנתא זהה כיום, ישלם 3,645 שקל בחודש וסך תשלומי המשכנתא יעמדו על 959,239 שקל.
מדובר בתוספת של 60 שקל בחודש, ו-14,350 שקל לאורך כל חיי המשכנתא.
קמינסקי מדגיש כי הבנק מחוייב לשמור את שיעורי הריבית שהובטחו ללקוח המעוניין לקחת משכנתא, למשך 12 יום.
אין סיבה לבהלת "משכנתאות"
גורם במערכת הבנקאית אומר ל ynet כי הציבור התרגל כבר לרמת ריבית מאוד נמוכה בהלוואות המשכנתא. "זה היה ברור שאגרות החוב שברו שיאים והן צריכות ליפול. בשוק התרגלו למשכנתאות במחיר מאוד נמוך, אבל העליה הזו היתה צפויה".
אותו גורם מדגיש כי אמנם בטווח הארוך יותר, תהיה השפעה כלפי מעלה גם במסלולי המשכנתא האחרים. אך ספק גדול אם המגמה תימשך.
גם יניב פגוט, כלכלן ואסטרטג ראשי באיילון אינו מתרגש מהשינוי. לדבריו, המציאות הזו לא תביא לעליות משמעותיות בריבית המשכנתא והוא לא רואה סיבה לבהלת משכנתאות מחשש לעליה בריבית. "זה אירוע נקודתי של עלית תשואות מסוימת, לא צריך לצאת בריצה מהבית ולקחת משכנתא מתוך חשש שהמחירים יעלו", אומר פגוט ל-ynet, "הריביות נמוכות והן יישארו נמוכות עוד הרבה מאוד זמן".
"שלוש שנים אנחנו שומעים מכל מיני משווקים בתחום המשכנתאות שהריביות בשפל וכדאי למהר ולקחת משכנתא או למחזר כי בקרוב הן יעלו", אומר פגוט. לדבריו, אין סיבה באמת שהריבית תעלה באופן משמעותי: "הריביות יכולות לעלות בטווח הקצר, אבל אני לא רואה שינוי שמחזיר אותנו לריביות גבוהות".
מה גורם בכלל לטלטלה בשוק האג"ח?
לדברי פגוט הנפילות באגרות החוב באירופה שהחלו כבר לפני יותר מחודש, משפיעות על אג"חים בכל העולם והאפקט הזה מגיע גם אלינו. פגוט: "זה קרה כי אירופה צומחת יותר ממה שחשבו. כולם מצפים גם לעליית ריבית וזה מייצר הרבה מאוד מתח בשוק אגרות החוב".
"יחד עם זאת, אנחנו לא הולכים לשינוי מגמה ארוך טווח ולריביות גבוהות. כל זמן שאין אינפלציה אין לחץ על הבנק המרכזי להעלות ריביות. העצבנות בשוק יכולה להימשך בשבועות הקרובים. הירידות בטוח הקצר יכולות להימשך, אבל השוק יסתגל. למרות השינויים באירופה, העולם צומח מאוד לאט.
פגוט מציין עוד, כי למרות ירידות השערים באגרות החוב, הציבור אינו מוכר אג"ח בפאניקה. "אתה רואה בגרות לעומת אירועים מלפני שנתיים או חמש שנים, וזה משכך את התנודתיות. אמנם זה יכול עוד להגיע, אבל זה עוד לא קרה".