12 עקרונות כלכליים כנגד 12 שבטי ישראל
רגע לפני מותו, פונה יעקב לבניו במה שיקרא "נאום אחרית הימים". בפרשת השבוע מתאר יעקב כיצד יראה עתידו של כל אחד מהאחים, ונותן כלים ועקרונות להתנהגות כלכלית נכונה שתבטיח משק בית בריא ומצליח
פרשת ויחי מסכמת לנו תקופה. החל מבראשית, דרך סיפורי שלושת האבות, סגירת המעגל של אחי יוסף, הירידה למצרים ועד תחילת היווצרותו של העם.
כתבות נוספות במדור פרשת שבוע כלכלית
עיקר הפרשה עוסקת בנאום יעקב לבניו לפני פטירתו. בנאום "אחרית הימים" מתאר יעקב לאחים מה העתיד צופן לכל אחד מהם. וַיִּקְרָא יַעֲקֹב אֶל בָּנָיו וַיֹּאמֶר הֵאָסְפוּ וְאַגִּידָה לָכֶם אֵת אֲשֶׁר יִקְרָא אֶתְכֶם בְּאַחֲרִית הַיָּמִים (בראשית, פרק מ"ט, פסוק א').
התורה כדרכה מביאה לפתחנו מהלכים שלמים הנוגעים לבני ישראל שניתן ללמוד מהם הרבה מאד על חיינו המודרנים מבחינה חברתית, קהילתית, כלכלית, פוליטית ומדינית.
ראובן, הבן הבכור, מתחיל את המסע הכלכלי של כל אדם בשני עקרונות חשובים מאד להצלחה - הכח בשליטה וההתרחקות מהפחד. רְאוּבֵן בְּכֹרִי אַתָּה כֹּחִי וְרֵאשִׁית אוֹנִי יֶתֶר שְׂאֵת וְיֶתֶר עָז: פַּחַז כַּמַּיִם אַל תּוֹתַר (בראשית, פרק מ"ט, פסוקים ג'-ד') - העקרון הראשון, הכח בשליטה, מתאר את האופן בו אנו אמורים להתייחס לכסף שלנו. במקום שהכסף ישלוט בנו - אנו נשלוט בכספנו. הידיעה לאן כל שקל יוצא, הבטחון שאם אעביר כרטיס אשראי בקופה - הוא יעבור בבטחה.
העקרון השני הוא "פחז כמים אל תותר" - אין לפחד משינויים. בשינוי יש הרבה אי ודאות, אך אם הוא מתוכנן נכון, אזי השינוי יכול להיות לטובה, למרות שהוא לא מוכר ומשנה את ההרגלים שלנו.
שִׁמְעוֹן וְלֵוִי אַחִים כְּלֵי חָמָס מְכֵרֹתֵיהֶם: בְּסֹדָם אַל תָּבֹא נַפְשִׁי (בראשית, פרק מ"ט, פסוקים ה'-ו') - גם משמעון ולוי ניתן ללמוד שני עקרונות חשובים מאד. עקרון שלישי: שמעון ולוי אחים. רש"י הפרשן כותב על המילה "אחים": בעצה אחת על שכם ועל יוסף. כלומר, אמנם שמעון ולוי עצתם רעה - אך יעקב מלמד אותנו שיש כר נרחב לאנשים להתייעץ, לדון ולהחליט יחד. אין להימנע מייעוץ, הן בנושאים מקצועיים (פנסיה, ביטוחים, משכנתאות, בנקאות ועוד) והן בנושא המקצועי של כלכלת המשפחה: בניית תקציב, תהליכי רישום, תוכנית הבראה וכו'.
עקרון רביעי: לפעול בדרך ישרה. כלי חמס מכרתיהם, בסדם אל תבוא נפשי מבטא את הרצון להתנתק מעולם החמס, הגזל. ייתכן והכנסות ב"שחור" הן טובות ברגע מסויים, אך לאורך זמן הן פוגעות ויש בכך טעם לפגם. דרך ישרה מייצרת מנגנון טהור לטובת כולם.
לֹא יָסוּר שֵׁבֶט מִיהוּדָה וּמְחֹקֵק מִבֵּין רַגְלָיו (בראשית, פרק מ"ט, פסוק י') - עקרון חמישי: קביעת גבולות. גבולות של מה מותר ומה אסור, גבולות התקציב, גבולות שנציב לילדנו במסגרת התקציב. החוק והגבול מאפשרים תמרון רב בתוך המסגרת.
זְבוּלֻן לְחוֹף יַמִּים יִשְׁכֹּן וְהוּא לְחוֹף אֳנִיּוֹת וְיַרְכָתוֹ עַל צִידֹן (בראשית, פרק מ"ט, פסוק י"ג) - בין כל האחים, זבולון מתואר כזה עם גישה לעסקים. הוא המפרנס שיושב ליד הנמל ומקבל את האניות המסחר. עקרון שישי: איתור מקור פרנסה והכנסה המתאימה לצרכינו. בחינת הכנסה מתאימה תאפשר סיפוק בעבודה ויכולת התנהלות אחראית.
יִשָּׂשכָר חֲמֹר גָּרֶם רֹבֵץ בֵּין הַמִּשְׁפְּתָיִם: וַיַּרְא מְנֻחָה כִּי טוֹב וְאֶת הָאָרֶץ כִּי נָעֵמָה (בראשית, פרק מ"ט, פסוקים י"ד-ט"ו) - עקרון שביעי: הנאה מהפירות שאתה קוטף בדרכך. רש"י מפרש את המילים: וירא מנחה כי טוב: ראה לחלקו ארץ מבורכת וטובה היא להוציא פירות.- לאורך כל תהליך שאדם עובר יש הצלחות קטנות. יש צורך להכיר גם בתהליך, ולא רק בתוצאה הסופית, וליהנות מהפירות שנמצאים בדרך.
דָּן יָדִין עַמּוֹ כְּאַחַד שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל (בראשית, פרק מ"ט, פסוק ט"ז) - עקרון שמיני: מעקב ובקרה קבועים אחר הפעילויות הפיננסיות שלנו. היכולת לדון את הפעולות שלנו, לאורך תקופה ובתוך התקופה, מביאה אותנו לנהל את כספנו. עצירה באמצע בחודש ובחינה של כמה יתרות יש לכל סעיף תקציבי, יאפשרו לנו להתנהל באופן אחראי.
גָּד גְּדוּד יְגוּדֶנּוּ וְהוּא יָגֻד עָקֵב (בראשית, פרק מ"ט, פסוק י"ט) - הפסוק מתאר את העבודה המשותפת (כגדוד העובד יחד). בהתנהלות כלכלית יש ערך גדול בעבודה משותפת, כאשר לכל בן זוג יש את תפקידו הפונקציונאלי המטפל בסוגיות שונות. אחד מטפל ברכב, האחר מטפל מול הבנקים וכן הלאה. עקרון תשיעי זה מאפשר לסך החלקים להיות גדול מהשלם.
מֵאָשֵׁר שְׁמֵנָה לַחְמוֹ וְהוּא יִתֵּן מַעֲדַנֵּי מֶלֶךְ (בראשית, פרק מ"ט, פסוק כ') - העיקרון העשירי מלמדנו על התייחסותנו לתרבות השפע אל מול הביטוי: "לחיות במועט". יעקב מבקש ללמד אותנו "לחיות ממה שיש", כלומר שלקיחת אחריות יש בה שפע רב. הסתכלות על מה שיש לי ביחס לאחרים אינה רלוונטית. יש צורך להסתכל על הצרכים שלי ועל מה שיש לי ולחיות במודעות של שפע.
נַפְתָּלִי אַיָּלָה שְׁלֻחָה הַנֹּתֵן אִמְרֵי שָׁפֶר (בראשית, פרק מ"ט, פסוק כ"א) - עקרון 11: עקרון היצירתיות. אחד העקרונות המאפשרים לצמוח בהיבטים כלכליים - "לצאת מהקופסה". לצאת מהמרחב המוכר למרחבים חדשים על מנת להוציא מתוך כך אמרי שפר - חכמה.
בִּרְכֹת אָבִיךָ גָּבְרוּ עַל בִּרְכֹת הוֹרַי עַד תַּאֲוַת גִּבְעֹת עוֹלָם תִּהְיֶין לְרֹאשׁ יוֹסֵף וּלְקָדְקֹד נְזִיר אֶחָיו (בראשית, פרק מ"ט, פסוק כ"ו) - עקרון 12: דוגמא אישית. הדוגמה האישית של הורה לילדו, של אח לאחיו, הוא שנותן כלים לחינוך פיננסי אמיתי. שיח על הכלכלה, על התקציב, התנהגות ליד הילדים באחריות - הן הדרכים שיביאו את הדור הבא לאחריות כלכלית.
בִּנְיָמִין זְאֵב יִטְרָף בַּבֹּקֶר יֹאכַל עַד וְלָעֶרֶב יְחַלֵּק שָׁלָל (בראשית, פרק מ"ט, פסוק כ"ו) - אחרון הבנים, בנימין, מביא איתו את העקרון ה-13 שהוא תכנון עתידי. היכולת לתכנן כל מהלך, חוב והוצאה עתידית. חיי הפנסיה שלנו צריכים להיות מתוכננים נכון, החתונה הבאה במשפחה, בר המצווה של הבן והמקרר שיתקלקל. כולם צריכים לקבל ביטוי של תכנון נכון.
נראה שיעקב נתן לבניו כלים רבים, ובהקשר הכלכלי - הסתכלות רחבה על אחריות כלכלית, כזו שתביא לחוסן חברתי כלכלי.
הכותב הוא מנהל מחוז מרכז והדרום בארגון פעמונים