זהירות, רותח: כך תשמרו על הילדים מפני כוויות
איך להגביל את טמפרטורת המים כדי שלא יקרה אסון? כל הפרטים על מניעת כוויות ממים רותחים, כדי שלא תיכנסו לסטטיסטיקה העגומה לפיה 900 ילדים ותינוקות נפגעים מדי שנה מכוויות ונזקקים לאשפוז. אתר "המקצוענים" וארגון "בטרם" עם המדריך
בחורף, דוד החשמל עובד שעות נוספות. אם יש לכם ילדים המתגוררים בבית, או נכדים המגיעים לביקור, כדאי שתהיו מודעים לסכנה הגדולה שהם חשופים אליה. מנתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, מדי שנה נפגעים בישראל כ-900 ילדים ותינוקות עד גיל 5 מכוויות ונזקקים לאשפוז. 11% מהתאונות בקרב גילאי שנה עד 4 שנים הן כתוצאה מכוויות.
עוד כתבות בנושא:
איך מונעים עובש בבית
נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לבית
"למרות שכוויות ממי ברז או אמבט חמים הינן שכיחות, אנשים רבים אינם מודעים למשך הזמן הקצר העובר בין חשיפה למי ברז או אמבט חמים לבין היווצרות כוויה חמורה", אומרים בארגון. "אצל אדם מבוגר, מים בטמפרטורה של 60 מעלות צלזיוס גורמים לכוויה בדרגה 3 בעור תוך 1-5 שניות. בטמפרטורה של 60 מעלות צלזיוס, עורו של ילד ייכווה בפחות משנייה אחת, משך זמן כה קצר השולל כל אפשרות להימלט מכוויה חמורה".
"אנשים רבים אינם מודעים לחומרה של כוויות מנוזלים חמים: אשפוז ארוך למשך חודש-חודשיים, טיפולים הכרוכים בסבל רב לילד ולמשפחתו, השתלות עור ומעקבים במשך שנים אחר כך", אומרת אורלי סילבינגר, מנכ"לית הארגון. "הנושא של נוזלים חמים הוא יומיומי, ואין בו תחושת סכנה המצריכה ערנות לכללי בטיחות, להבדיל מהעירנות בעת חציית כביש או בילוי בחוף הים".
מה הפתרון?
"חשוב להקפיד להרחיק את הילדים מסירים רותחים, ובטח שלא להשאיר כוס עם משקה חם על השולחן, או על קצה השיש, ללא השגחה" אומרים באתר "המקצוענים". "בכל הקשור לחדר הרחצה, חשוב להקפיד על אמצעי בטיחות ולהיות מודעים לסכנה".
"על מנת למנוע כוויות ממי ברז רותחים יש להגביל את טמפרטורת המים בברזי הבית ואין להשאיר ילד מתחת לגיל 5 לבד באמבטיה אפילו לרגע", אומרת סילבינגר. "חשוב לשים לב שגם בית הסבא והסבתא מותאם ובטוח לילדים".
מה החשיבות של הורדת טמפרטורת המים? להורדת הטמפרטורה ב-11 מעלות בלבד, יכולה להיות השפעה משמעותית על הורדת ההיפגעות מכוויות", מסבירים בארגון. "הורדת טמפרטורת המים מ-60 מעלות ל-49 מעלות תעלה את משך הזמן הגורם ליצירת כוויה חמורה משנייה אחת לעשר דקות".
הגבלת טמפרטורה המים חשובה במיוחד בבית שבו מי שרוחץ את הילד אינו עושה זאת דרך קבע (כמו בבית הסבא והסבתא). במקרה כזה עולה הסיכון לכוויה חמורה, בשל העובדה שהמבוגר מתקשה לזהות את סימני המצוקה של הילד. כאשר אין אמצעי להגבלת הטמפרטורה, חשוב לרחוץ את הילד כאשר היד של המבוגר נמצאת תמיד מתחת לזרם המים, כדי לחוש כל שינוי אפשרי בחום המים.
אם אתם חוששים שלא תוכלו ליהנות כמבוגרים ממקלחת חמה, הרי שהגבלת טמפרטורה ל-49 מעלות, לא תמנע מכם את ההנאה, שכן מקלחת חמה ביותר מגיעה ל-41 מעלות.
אז איך מגבילים את הטמפרטורה?
ישנן מספר שיטות להגבלת הטמפרטורה. ניתן להתקין מערבל ביציאת המים החמים מהדוד. תפקידו המערבל להוסיף מים קרים למים החמים, כך שהמים שזורמים בצנרת של הדירה הן בטמפרטורה מבוקרת. אפשרות נוספת היא להתקין מערבל מים במערכת האינסטלציה הביתית, לפני הברז. מערבל זה מותקן בצנרת קרוב לברז הספציפי שבו רוצים להגביל את הטמפרטורה. במקרה כזה, תצטרכו להתקין מערבל נפרד לכל ברז בבית.
כמו כן, ניתן להתקין וסת ביטחון תרמוסטטי בברז עצמו, שיעצור את זרימת המים בברז במקרה שהם מגיעים לטמפרטורה גבוהה מדי, או להשתמש בברז תרמוסטטי שיש לו מנגנון פנימי המאפשר להגדיר את הטמפרטורה למים שיוצאים ממנו.
"אם יש בביתכם מערכת חימום מים בגז, האפשרות לשלוט בטמפרטורה תהיה קלה יותר", אומרים באתר "המקצוענים". "וסת הטמפרטורה מאפשר להגביל למעלות הרצויות (הטווח הוא 30-60 מעלות. היתרון הוא שזהו פתרון חסכוני יותר מבחינת צריכה, שכן אין צורך לחמם את המים ל-60 מעלות ואז לערבל אותם עם מים קרים.
מחפשים אינסטלטור? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"