מכון היצוא: מתחזקת מגמת ההתאוששות ביצוא
במהלך החודשים נובמבר 2016-ינואר 2017 עלה יצוא הסחורות בכ-2% בהשוואה לאותם חודשים בשנה שעברה. העלייה משקפת גידול של כ-8% בענף התרופות ושל כ-9% במספר ענפי יצוא מרכזיים. "העלייה ביצוא נובעת מהתאוששות בכלכלה העולמית ובשווקי היעד העיקריים של היצוא הישראלי",
מגמת ההתאוששות ביצוא הסחורות מישראל נמשכת ואף מתחזקת, זאת בהמשך למגמה החיובית שהחלה במהלך מחצית השנה השנייה של 2016. כך עולה מניתוח שנערך על ידי היחידה הכלכלית במכון היצוא.
עוד עולה מהניתוח כי במהלך החודשים נובמבר 2016-ינואר 2017 עלה יצוא הסחורות ללא יהלומים בשיעור דולרי של כ-2% בהשוואה לחודשים נובמבר 2015-ינואר 2016, והסתכם בכ-12.3 מיליארד דולר. עלייה זו התקבלה חרף ירידה חדה של כ-43% ביצוא הרכיבים האלקטרונים בתקופה זו (יצוא זה הסתכם בכ-980 מיליון דולר), בין השאר בזכות גידול של כ-8% ביצוא התרופות מישראל אשר טיפס להיקף של כ-2 מיליארד דולר בחודשים אלו.
חשוב לציין כי היקפי היצוא הנמוכים יחסית בענף הרכיבים האלקטרונים נובעים מאירוע טכני-לוגיסטי נקודתי ואינם מעידים בהכרח על האטת הפעילות בענף. הייצור והייצוא בענף זה הושפעו מהותית מעבודות השדרוג של אינטל להוספת קו ייצור חדש ומתקדם ולהערכתנו צפויה התאוששות ביצוא הענף במהלך השנה הנוכחית. בנטרול השפעה זו עלה היצוא ב-3 החודשים האחרונים בשיעור של כ-9%.
בהתאם למגמה החיובית הכללית בחודשים האחרונים עלה היצוא ביתר ענפי היצוא העיקריים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד: יצוא ציוד אלקטרוני, מחשוב, אופטי ורפואי – מדד הליבה של יצוא ההיי-טק – עלה בשיעור חד של כ-46% להיקף של 2.8 מיליארד דולר; יצוא מכונות וציוד, (הכולל בין השאר יצוא מכונות בתחום האגרו-טכנולוגיה, אנרגיה חלופית ונקייה, השקיה, מזון, דפוס ורובוטיקה), עלה בשיעור של כ-28% להיקף של כ-1.6 מיליארד דולר, יצוא מוצרי גומי ופלסטיק עלה בשיעור של כ- 3.5% להיקף של כ- 475 מיליון דולר, יצוא ציוד חשמלי - הכולל בין השאר יצוא ציוד ומערכות חשמל ואלקטרוניקה - עלה בשיעור של כ-4% להיקף של 305 מיליון דולר ויצוא מזון ומשקאות עלה בשיעור של כ- 5% להיקף של כ-270 מיליון דולר.
היצוא החקלאי רשם במהלך תקופה זו ירידה של כ-8% בהשוואה לתקופה המקבילה והסתכם בכ-300 מיליון דולר, יצוא היהלומים עלה בשיעור של כ-15% והסתכם בכ-1.9 מיליארד דולר. יצוא הסחורות כולל יהלומים הסתכם בכ-14.2 מיליארד דולר, עלייה של כ-3% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
"העלייה ביצוא נובעת מהתאוששות בכלכלה העולמית ובשווקי היעד העיקריים של היצוא הישראלי", אמר שאולי כצנלסון, סמנכ"ל כלכלה במכון היצוא. "כזכור, תחזית מכון היצוא הינה לעלייה של כ-6% בהיקפי היצוא הכולל השנה, לאחר מגמת קיפאון מתמשכת בשנים 2016-2012".