אושרה ייצוגית: מס עודף על החזרי ביטוח לאומי
על פי התביעה, שאושרה כייצוגית, רשות המסים גובה מס מהחזרי ביטוח לאומי הניתנים לעצמאים ששילמו בייתר, בניגוד לחוק. סך התביעה המוערכת: 150 מיליון שקל
בית המשפט המחוזי בלוד אישר בסוף השבוע האחרון תביעה כנגד רשות המסים על כך שהיא גובה מס מהחזרי ביטוח לאומי על תשלומים ששולמו בייתר והכיר בה כייצוגית.
נסביר כי ציבור העצמאים בישראל משלם מדי שנה מקדמות – דמי ביטוח לאומי, בהתאם להערכה על פי שנים קודמות. לאחר שנה או אפילו מספר שנים, בהתאם להכנסה של העצמאי בפועל, מוחזרים לו סכומים שנגבו בייתר.
עבור אותן מקדמות שהוא משלם, זכאי העצמאי לניכוי מס של 52%, כלומר הטבה כספית המפחיתה את סכום המס שהוא צריך לשלם בגין הכנסתו באותה שנה. ואולם, כאשר מתברר כי הוא שילם מקדמות גבוהות ממה שהיה צריך והוא מקבל את ההחזר המגיע לו, מחייבת אותו רשות המסים במס עבור אותם תשלומים ששולמו בייתר, בטענה כי הוא קיבל בגינם הטבה במס כמפורט.
הרשות גובה מס גם עבור הפרשי ההצמדה והריבית להן זכאי אותו עצמאי (במקרים בהם ההחזר המגיע לו בגין תשלום יתר לביטוח הלאומי, מתבצע מספר שנים אחרי ששילם).
לטענת התובע, מנחם קירשבלום, יועץ מס, המשמש יו"ר הועדה המקצועית של לשכת יועצי המס בישראל, באמצעות עורך דינו עו"ד סביר רבין, רשות המסים לא הייתה רשאית ואינה רשאית למסות את סכומי ההחזר מהביטוח הלאומי ולא את הפרשי הריבית וההצמדה.
לטענתם, רשות המסים יכולה לגבות מס רק על פי הוראה ספציפית המתירה לה, ובמקרה הזה, כל עוד אין לכך הגדרה ברורה בחוק, היא גבתה מס שלא כדין.
להערכת התובע סכומי ההשבה לתקופה של 24 החודשים שקדמו להגשת הבקשה לאשור מסתכמים בכ- 150 מיליון שקל.
מנגד טענה רשות המסים כי היא אינה גובה על התשלומים מסים, אולם כאשר אדם מקזז את התשלום לביטוח לאומי מההכנסה החייבת שלו, ולאחר מכן חלק מהתשלום לביטוח לאומי מוחזר אליו, היא פועלת להקטין את התשלום שנתבע כניכוי - כלומר להקטין את הסכום שהוכר כהוצאה שמקטינה את תשלום המס. לטענתה, לא מדובר במיסוי החזר של ביטוח לאומי, אלא "בהקטנת הניכוי שכבר נדרש".
השופט שמואל בורנשטין, קבע כאמור כי קיימת עילה לטענת התובע וכי יש לקבל את התביעה כייצוגית. השופט קבע דיון בתיק לחודש יולי.