שתף קטע נבחר
 

התקדמות במגעים להסכם סחר חופשי עם וייטנאם

בביקור של נשיא המדינה בוייאטנם החליטו שתי המדינות להציב לעצמן יעד של הגדלת הסחר ל-3 מיליארד דולר מ-2.3 מיליארד כיום. עוד העלה נשיא וייאטנם בפני ריבלין את רצונה של ארצו בפטור הדדי מויזות אך בישראל חוששים משטפון של עובדים

אחרי 2 סבבי ומשא ומתן: התקדמות בהבנות שיובילו להסכם סחר חופשי עם וייטנאם. נשיא המידנה, ראובן (רובי) ריבלין, אמר בפתח ביקור ממלכתי בוייטנאם כי "חשוב לסיים את המו"מ בהקדם עד סוף שנת 2017 או תחילת 2018. זה יסייע להרחיב את הסחר בין שתי המדינות, שאומנם גדל מדי שנה, אך עדיין רחוק מאוד ממימוש הפוטנציאל הקיים. ביחסים עם וייטנאם השמיים הם הגבול".

 

הסחר ההדדי בין ישראל לוייטנאם עומד כיום על 2.3 מיליארד דולר – מתוכו 1.7 מיליארד יצוא ישראלי. בישראל מקווים שהסכם סחר חופשי יסיר את החסמים בקשרים הכלכליים ויביא לזינוק בסחר ובהשקעות.

 

ישראל חתומה כיום על 7 הסכמי אזור סחר חופשי הכוללים בתוכם 40 מדינות - ובתהליך אישור סופי של 2 הסכמים שנחתמו מול קולומביה ופנמה.

 

במקביל להסכמי הסחר הקיימים, ישראל שואפת לשפר את עמדת הסקטור העסקי על ידי פתיחת משאים ומתנים עם מדינות נוספות איתן קיים פוטנציאל מסחרי. לאחרונה נמצאת ישראל במשא ומתן מול 6 אזורים במקביל: וייטנאם, דרום קוריאה, סין, הודו, אוקרינה והגוש היורו – אסייתי (רוסיה, בלרוס, קזחסטן, קירגיסטן וארמניה).

 

נשיא המדינה, ראובן ריבלין, עם נשיא וייאטנם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא המדינה, ראובן ריבלין, עם נשיא וייאטנם(צילום: רויטרס)

 

ניכר כי מקבלי ההחלטות בישראל הבינו שבאסיה מצויות כלכלות צומחות, ולשם חייבת ישראל לכוון את מאמציה בהרחבת היחסים הכלכליים. כמו כן, ניתן לראות את השינוי הדרמטי ביחסי הסחר של ישראל כאשר חלקה של אסיה עלה מ-10% לפני 20 שנה לכ-24% כיום.

 

וייטנאם מראה צמיחה ושגשוג חסרי תקדים בשנים האחרונות עם גידול של מעל 6% בתוצר המקומי ב-3 שנים האחרונות היוצר ביקושים רבים בשוק המקומי. ניתן לראות זאת בבירור במספרים של הסחר בין ישראל לוייטנאם כאשר משנת 2014 עלה הייצוא הישראלי לוייטנאם ב-117%, הרבה מעבר לציפיות.

 

מאז ביקורו האחרון של נשיא המדינה, שמעון פרס ז"ל לפני כ-5 שנים, עלה הסחר בין המדינות מ 0.5 מיליארד דולר בשנה למעל 2 מיליארד דולר בשנה, עליה של מעל 275%.

 

הנשיא ריבלין הגיע לוייטנאם בראש משלחת של כ-50 אנשי עסקים וכמות גדולה של ראשי התעשיות הביטחוניות. הקשרים הביטחוניים בין המדינות ענפים ועל כך תעיד העובדה שמלפני שנתיים לישראל יש נספח בטחוני בהאנוי – ושנה קודם לכן וייטנאם מינתה נספח כזה בישראל.

 

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, שהיה חלק ממשלחת הנשיא אמר: "ישראל חייבת להגדיל את שיתוף הפעולה עם הכלכלה הוייטנאמית הדוהרת ע"י שילוב טכנולוגיות וידע ממגוון תחומים הקיימים בישראל: Homeland Security, טכנולוגיות מידע, ציוד רפואי, טכנולוגיות מים, טכנולוגיות חקלאות (Agrotech), מיחזור וטיפול בפסולת ושפכים. ישראל ווייטנאם יכולות וצריכות להיות 2 כלכלות הקושרות את גורלן זו בזו, ואנו כסקטור העסקי נעודד ונדחוף את נציגי הממשלה לקדם את החתימה על הסכם הסחר החופשי על מנת שנוכל לנצל את פוטנציאל הסחר בין המדינות במלואו. אני בטוח שהביקור של נשיא המדינה ראובן ריבלין והמשלחת העסקית המתלווה אליו, ייתרום רבות למערכת היחסים הכלכלית בין המדינות, וייתן רוח גבית להסכם הסחר המתגבש בין המדינות".

 

שרגא ברוש, ריבלין ונשיא וייאטנם ()
שרגא ברוש, ריבלין ונשיא וייאטנם

 

התעשיות הישראליות מובילות פרויקטים ביטחוניים רבים ובהם: השבחת טנקים מדגם טי-54; מכירת 3 מערכות הגנה אוויריות שהשלישית בהם מותקנת בימים אלה; מכ"מים; טילים מסוגים שונים; מערכות סייבר צבאיות ואזרחיות; הקמת מפעל ישראלי לייצור נשק קל בוייטנאם ועוד.  

 

חשש שהטכנולוגיה הישראלית תזלוג לאירנאים

הוייטנאמים רוצים עוד מערכות נשק מתקדם , אך ישראל נזהרת בשל הקשרים הטובים של וייטנאם עם איראן והחשש שטכנולוגיות ישראליות יזלגו לאיראנים. הנושא עלה בשיחותיו של ריבלין והוא הבהיר לבני שיחו את הצורך של ישראל לשמור על עליונות ביטחונית ולכן הזהירות בייצוא בטחוני.

 

עם זאת, הבטיח ריבלין לראשי התעשיות שיעשה הכול כדי לפתוח להם דלתות. ראשי התעשיות הביעו תקווה שביקורו של ריבלין בוייטנאם יהיה מוצלח כמו ביקורו בהודו שבעקבותיו נחתמו מספר עסקאות ביטחוניות בין המדינות. נשיא וייטנאם אף ביקש לשתף פעולה עם ישראל בתחום החלל.

 

ראשי וייטנאם ביקשו מריבלין להגדיל את היבוא הישראלי מארצם שמהווה רק שליש מהסחר. ריבלין הבטיח שישראל תלך לקראתם. עוד העלה הנשיא בפני ריבלין את רצונה של ארצו בפטור הדדי מויזות. כיום חלה חובת ויזה על אזרחי שתי המדינות. ישראל חוששת שפטור מויזות יביא לשטפון של עובדים וייטנאמים לארץ, עם זאת, בהיעדר פטור – מספר התיירים הישראלים לוייטנאם קטן יחסית (20 אלף כניסות בשנת 2016) על אף שמדובר במדינה אטרקטיבית לתיירים.

 

   (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

במהלך הביקור ייחתמו 5 הסכמים ומזכרי הבנות: מזכר הבנות של החברה למתנ"סים, חתימה על מזכר הבנות בין אורמט וחברת החשמל הוייטנאמית; חתימה על שני מזכרי הבנות לבניית בית חולים פרטי בין חברת TH GROUP ובין חברות staromedic ו-medicdan הישראליות והסכם מחקר ופיתוח תעשייתי.

 

נשיא וייטנאם אמר: "הסכמנו על מתן עדיפות בקידום שיתופי בתחומים הכלכליים, המדעיים והטכנולוגיים. על שיתוף הפעולה הטכנולוגי להיות ראש החץ בזמן הקרוב. הסכמנו להביא לניצול רב יותר של הפוטנציאל של שתי הכלכלות בכדי להגיע לאיזון מסחרי, ושמנו למטרה להעלות את המסחר הבילטרלי לנפח של שלושה מיליארד דולרים בשנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים