הכל בסדר: פסח שמח ובטיחותי
רגע לפני שמתחילים בניקיונות לקראת הפסח, מומחי המוסד לבטיחות ולגיהות עם שאלות ותשובות בנושא חומרי ניקוי ועבודות נקיון לקראת החג - כדי שהכל יעבור בשלום
בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות
הפסח בפתח, ההכנות בעיצומן ואנחנו אצים רצים להיערך במועד לקראת חג החירות הבא עלינו לטובה. אבל לפני החירות, עבדים היינו: צריך לקנות, לנקות, לסדר לבשל, להגעיל את הכלים ועוד ועוד. עם כל אלה חשוב שנסב לסדר כשכולנו שמחים ובריאים – לכן עלינו להקפיד שאת ההכנות לחג נעבור ללא תאונות וללא פגיעות.
מדי שנה נפגעים עשרות אלפי אנשים במהלך ניקיונות הפסח. למרבה המזל בחלק גדול מהמקרים הפגיעות נקודתיות וחולפות, אבל יש גם פגיעות קשות. דרכי ההיפגעות הן רבות וקשות - כל חומר ניקוי וחיטוי הוא מסוכן גם בשתייה, גם במגע וגם בשאיפה, כאשר המסוכנים ביותר הם מסירי השומנים למיניהם. מומחי המוסד לבטיחות ולגהות סוקרים כמה מאפיינים בולטים לקראת החג, שחשוב לתת עליהם את הדעת בכל הקשור לבטיחות בהכנת הבית לחג – ביצוע ניקיון ושימוש נכון בחומרי ניקוי.
איזה סיכונים יש בעבודות ניקוי?
עכשיו לפני פסח נושא הניקיונות מקבל משנה חשיבות. עובדי ניקיון חשופים לסיכונים שטמונים בעבודות ניקיון כל השנה. אך ניקוי הבית לא נטול מסיכונים. סיכונים עיקריים של עבודות ניקיון הם:
- בעיות שריר ושלד היות ואלו עבודות שדורשות מאמץ פיזי ומחייבות לעיתים קרובות שימוש בתנועות נמרצות שחוזרות על עצמן כמו טאטוא, שפשוף ותנוחות לא נוחות.
- החלקות ומעידות – בגלל רצפה רטובה, חלקה או מלוכלכת, בגלל איזור עמוס בפריטים וכיוב'.
- נפילות מגובה - סיכון פחות שכיח אך אפשרי כמו, לדוגמה במהלך ניקוי חלונות, או ניקוי תוך עמידה על סולם.
- וכמובן חשיפה לחומרים כימיים רבים המצויים בתכשירי הניקוי הן המקצועיים והן הביתיים.
שורש הבעיה מתחיל בדרך כלל בחוסר מודעות ו/או הכשרה. ברגע שיודעים אפשר לעבוד בצורה יותר בטוחה.
לאלו השפעות בריאותיות עלולים לגרום חומרי הניקוי?
בזמן הניקוי חשופים באופן שוטף לחומרים מסוכנים, כגון מונואתנול אמין, נתרן היפוכלוריט חומצות, אתרים גליקוליים, וחומרים כימיים אחרים המצויים בחומרי ניקוי כגון סבון לשטיפת הרצפה, אקונומיקה, חומרי חיטוי, הברקה, מסירי שומן ועוד. רבים מהם קורוזיביים ועשויים לגרום לגירויים, כוויות, צלקות ודלקות עור.
מנקים רבים סובלים מדלקות עור לא רק בגלל חומרי הניקוי אלא כתגובה לחומר ממנו עשויות הכפפות (לדוגמה: לטקס) או כתוצאה מעבודה רטובה ממושכת. בין התסמינים של דלקות העור אפשר למנות עור יבש, אדום, מתקלף, מגרד, סדוק או מכוסה בועות. כל אלו גורמים לפעילות רגילה להיות קשה יותר.
השימוש בחומרים כימיים יכול לגרום גם לבעיות בריאותיות אחרות, כשהחומר נשאף, נבלע או בא במגע עם העיניים. מגע קצר של חומרים המשמשים לניקוי עם עלול לגרום לגירוי, פגיעה בראייה ואפילו עיוורון. שאיפת אדים עשויה לגרור בעיות נשימה כולל אסתמה.
את רוב המידע על השפעות בריאותיות בחשיפה לזמן קצר ניתן למצוא על תווית המוצר.
כיצד לעבוד בצורה יותר בטוחה?
- יש לקרוא בעיון את הוראות השימוש שעל אריזת התכשיר וגם לראות אם מופיעים על האריזה סמלי אזהרה: חומר מגרה, חומר דליק וכיוב'.
- אין לערבב בין חומרי ניקוי שונים. ערבוב חומרי ניקוי עלול לגרום לריאקציה כימית מסוכנת שכתוצאה ממנה עשויים להפלט גזים רעילים, חום ועוד. לדוגמה: אקנומיקה מגיבה עם חומצת מלח תוך שחרור גז כלור רעיל.
- יש לסגור היטב את מכלי החומרים מיד עם תום השימוש כדי שהחומר לא ישפך בטעות. מאותה סיבה מומלץ לא להניח את האריזות בקצה שולחן/ מדף סמוך למעבר שבו הולכים.
- יש להקפיד להשתמש באריזות המקוריות של חומרי הניקוי. אין להעביר את החומרים לאריזות קטנות יותר שאינן האריזות המקוריות. לא אחת התרחשו אסונות כאשר ילדים שתו חומרי ניקוי שאוחסנו בתוך בקבוקי משקה.
- יש להרחיק את החומרים מקרבתם של ילדים. ולכן כדאי לאחסן את המיכלים בארונות נעולים או במקומות שילדים קטנים יכולים להגיע אליהם. כאשר מדובר בחומרים מסוכנים, האריזה חייבת להיות קשה לפתיחה ע"י ילדים. כמו כן בשום אופן אין לאחסן חומרי ניקוי בארון שבו מאחסנים חומרי מזון.
- מומלץ להגן על הידיים בעזרת כפפות. לרוב אפשר להשתמש בכפפות ניטריל או PVC, או בכפפות חד פעמיות. הכפפות צריכות להתאים לגודל כף היד. הכפפה צריכה להיות שלימה ללא פגמים או סדקים. אחת למספר שעות רצוי להוריד את הכפפות ולשטוף את הידיים.
- כדאי לקנות מוצרים מיצרנים ידועים או מוצרים בעלי תו תקן שחושפים מידע לגבי השימוש ואת מרכיבי התכשיר על התווית. אם המוצר אינו מכיל את המידע הדרוש לשימוש בטוח כדאי לפנות ליצרן כדי לקבל המידע החסר.
עוד עצות בטיחות לקראת ניקיונות פסח
- כדי למנוע החלקה - אין להשאיר מים על הרצפה.
- לצורך טיפוס למקומות גבוהים יש להשתמש בסולמות תיקנים. בשום אופן אין לאלתר אמצעים להגעה לגובה כמו ארגזים או כסאות לא יציבים.
- יש לארגן את המטלות ולבצע אותן מתוך תשומת לב. הסיכונים גוברים כאשר מבצעים יותר מדי מטלות בו זמנית ובלחץ זמן - בישול (סכנה מאש גלויה). ניקיון (רצפה חלקלקה, שימוש בחומרי ניקוי) דיבור בטלפון (איפה היינו ומה עשינו?). טיפוס על סולם (כדי להוריד את הכלים מהבוידם), חיתוך המזון (סיכוני פציעה מהסכין) וכדומה.
נאחל שההכנות לפסח יהיו בטוחות וללא תאונות ונוכל לחגוג את החג שמחים ובריאים.
בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות (המוס"ל) שהינו גוף ציבורי לאומי, ומטרתו היא להטמיע תרבות של בטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית, בסביבת העבודה. המוס"ל מעניק סל שירותים, ללא תשלום, לטובת העובד והמעסיק (שירותים משלימים מוצעים בעלות ללא רווח). כמו כן, במוס"ל עוסקים בפעולות מניעה, הסברה, הדרכה ומחקר.
בכל שאלה ניתן לפנות 9214 *, באמצעות אתר האינטרנט בפייסבוק או באפליקציה בנייד