במרוץ העכברים: כך נצא מעבדות לחירות כלכלית
רבים מאיתנו מוותרים על חלומותיהם ומתפשרים בגלל אילוצי פרנסה. מתברר שיש שלוש טעויות שרובנו עושים, שהופכות אותנו לעבדים מודרניים. כיצד נפסיק את השעבוד ונתחיל לחיות ברווחה ובעושר?
בערב פסח מתעוררת הרגשה מיוחדת - לאחר כל הניקיונות וההכנות, תחושה של טהורה ניקיון והתחלה חדשה משתלטת על האווירה בבית. התחושה הזו ממש לא צריכה להישאר רק שם. בפסח אנחנו מקבלים גם הזדמנות חד פעמית לשינוי פנימי ואישי ל׳ביעור החמץ׳ שבתוכנו. מדובר באותם מידות רעות והרגלים מהם היינו מעוניינים להיפטר, כולל בתחום הכלכלי.
חישבו רגע על מצבכם הכלכלי - האם אתם חיים עכשיו את החיים שעליהם חלמתם? האם צרכי ואילוצי הפרנסה הובילו אתכם להתפשר ולוותר? אולי אפילו להסכים לחיות בעבדות מודרנית שבה אתם עובדים המון, משוועים לרגע של שקט, נחרדים מכל בקשת תשלום ולא יודעים אם החודש ייגמר לפני הכסף.
יש לתחושות אלו פתרון וניתן לשנות את המצב. גם אתם יכולים לצאת מעבדות לחירות כלכלית. מצבנו הוא ביטוי ישיר של הרגלים, פיתויים ודרך חשיבה.
ביעור החמץ שבמחשבה
אין זו אשמתנו - גדלנו, חונכנו וספגנו תפישה כלכלית שמלמדת אותנו לעבוד קשה על מנת לצרוך כמה שיותר ולהוציא עוד ועוד. וככה, ככל שאנחנו מרוויחים יותר כך אנו ׳נאלצים׳ להוציא יותר כסף על יותר דברים.
לימדו אותנו לחלום שהמשמעות של הצלחה היא הוצאת כסף - מגורים במקום יוקרתי, רכישת בגדים יפים, טיולים, תכשיטים, רכב יקר, וכשהמשכרות לא מספיקה למדנו להשתמש באשראי ובתשלומים. וכשהם לא מספיקים? עוד הלוואה. עוד חובות ואולי אפילו משרה נוספת למימון מערבולת ההוצאות.
והתוצאה? אנחנו משלמים מחיר יקר על הבחירה בדרך הזו. אנחנו משלמים עליה בחופש שלנו. ממשכנים אותו, ולעולם לא מקבלים אותו חזרה. כך, בהדרגה אנו הופכים לעבדים למשכורת ולחובות שלנו.
משועבדים למי שנותן לנו אשראי, מוותרים על הזמן הפנוי ומי בכלל זוכר את החלומות, והכי גרוע - כלואים מלעזוב את העבודה ולעשות מה שאנחנו אוהבים באמת, בגלל הצורך בהכנסה.
לכל הפחדים יש להוסיף גם את החשש הכי גדול - שבגיל 50 כבר לא ירצו להעסיק אותנו ונצטרך לצאת לשוק עבודה אולטרה תחרותי, בו בני הארבעים פלוס הם מוצר מיושן ודחוי.
את החמץ הזה שבמחשבה קריטי לבער, אם אנחנו רוצים לקחת שליטה על מצבנו הכלכלי וליצור לעצמנו בסופו של דבר חיים של חופש, הזדמנויות ושפע. אז במקום לקבל את המצב כגזירת גורל, נתחיל לשאול:
א. איך אפשר לחשוב אחרת?
ב. מה מבדל אנשים עשירים מאיתנו?
והאמת? אנו לא פחות מוכשרים או מסוגלים מאנשים שבנו לעצמם ביטחון וחופש כלכלי. רק שהם במקום למהר להוציא את כל ההכנסה, חילקו כל שקל שהרוויחו לשני חלקים: (1) צריכה שוטפת (2) חסכון להשקעה וליצירת נכסים.
כך שבעוד אנו משעבדים עצמנו להוצאות, בעלי החופש הכלכלי החלו לייצר לעצמם הון ראשוני. בעוד אנו מאמינים שמסוכן להשקיע, הם חשבו שמסוכן הרבה יותר לא להשקיע. ושנה אחר שנה רמת החיים שלהם עולה, הביטחון והחופש הכלכלי שלהם מתחזקים והפער ביננו לבינם הלך וגדל.
אבל יש עוד דבר חשוב שמבדיל ביננו לבינם: ההתמודדות עם הפחד והלא מוכר.
ביעור החמץ שבידע
בספר המיליונר בדלת ממול, מוצג מחקר חשוב שמראה כי אין קשר בין גובה ההכנסה של אדם לרמת העושר שלו. לעומת זאת נמצא קשר חזק בין הזמן שאדם משקיע בניהול כספו, בהשכלה פיננסית, בהשקעות לבין מצבו הכלכלי.
אז אם המחשבה שהשקעה בהגדלת ההכנסה שלכם היא הפתרון למצב הכלכלי, כדאי מהר מאוד להחליפה במחשבה חכמה - אשקיע יותר שעות בניהול התקציב, ברכישת ידע פיננסי ובהשקעת ההון.
המשמעות? לוקחים אחריות. מפסיקים להגיד אני לא מבין בפנסיה, בהשקעות ובחסכון. אין בושה בחוסר הבנה, יש מחיר נוראי לחוסר הנכונות להתחיל.
אז מהיכן מתחילים?
ביעור החמץ של "אין לי אפשרויות"
אם הינכם מרגישים תקועים כלכלית, שההכנסה אינה מספיקה, שההוצאות חונקות ואתם נמצאים ברחוב ללא מוצא, עצרו, ממש מתחת לאף מחכות לכם שפע הזדמנויות חסרות תקדים בהיסטוריה האנושית לצמיחה כלכלית.
לא יהיה מופרך להמר שאחד משכניכם מנצל את מהפכת המידע והאינטרנט ויוצר הכנסה במגוון עצום של שיטות ודרכים חדשות. בוודאי שמעתם על אנשים כאלה, אך בטח אמרתם שמשהו פה מסריח, איך זה יכול להיות? זה נשמע פישי - איך אדם בשעתיים שלוש ביום יוצר ממחשבו הכנסה חודשית של עשרות אלפי שקלים?
שמעתם בוודאי על אלו שמרוויחים עשרות אלפי שקלים בחודש ממסחר באינטרנט באתרים כמו אמזון, אי בי שופיפי ואטסי, וכן על אלו שמרוויחים ממוצרי מידע כמו ספרים, קורסים, מדריכים סרטונים, שהם יצרו בתוך זמן קצר.
בנוסף, יתכן ששמעתם על אלו שמצליחים להשקיע ולהשיג תשואה נאה על השקעתם, על אלו שמצליחים להגיע לדירה או יותר כמעט ללא הון עצמי.
לא מדובר בהכרח בשקרים - אני מכיר עשרות אנשים שיצרו לעצמם חיים של שפע וחופש כלכלי. אפשר בביטחון להפסיק להתעלם מההזדמנויות הללו, ולהבין שהדלתות הללו לביטחון כלכלי פתוחות גם עבורכם. כעת רק נותר לשאול את שאלת השאלות: איך גם אני יכול להתחיל לעשות את זה?
לסיכום, בטח המחשבה שלנו יוצרת רגש, שבתורו יוצר החלטה שבתורה מובילה לפעולה. ולאורך זמן? פעולה הופכת להרגל. ולהרגלים הכלכליים שלנו יש כוח להרוס לנו את החיים, אך יש להם גם את הכוח להעניק לנו אושר ועושר מעבר לכל מה שאנו מסוגלים לדמיין.
גיל אורלי מנחה אנשים לקחת שליטה ולבנות לעצמם ביטחון וחופש כלכלי