להסתכל קדימה בעזרת הבנה ולימוד של העבר
לאחר ניקיון הפסח והאמצעים החומריים, זה הזמן לעשות סדר גם במספרים. להבין היכן היו טעויות וללמוד מהן להבא. לקחת אחריות כלכלית, ולהציב מטרות ויעדים הלאה, אל העתיד. מבט אל העבר ילמד אותנו איך ניתן להגשים חזון
בשבת חול המועד נקרא בפרשת כי תשא את קבלת לוחות שניים לאחר חטא העגל. וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל ה' רְאֵה אַתָּה אֹמֵר אֵלַי הַעַל אֶת הָעָם הַזֶּה וְאַתָּה לֹא הוֹדַעְתַּנִי אֵת אֲשֶׁר תִּשְׁלַח עִמִּי וְאַתָּה אָמַרְתָּ יְדַעְתִּיךָ בְשֵׁם וְגַם מָצָאתָ חֵן בְּעֵינָי: וְעַתָּה אִם נָא מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ הוֹדִעֵנִי נָא אֶת דְּרָכֶךָ וְאֵדָעֲךָ לְמַעַן אֶמְצָא חֵן בְּעֵינֶיךָ וּרְאֵה כִּי עַמְּךָ הַגּוֹי הַזֶּה: וַיֹּאמַר פָּנַי יֵלֵכוּ וַהֲנִחֹתִי לָךְ: וַיֹּאמֶר אֵלָיו אִם אֵין פָּנֶיךָ הֹלְכִים אַל תַּעֲלֵנוּ מִזֶּה: וּבַמֶּה יִוָּדַע אֵפוֹא כִּי מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ אֲנִי וְעַמֶּךָ הֲלוֹא בְּלֶכְתְּךָ עִמָּנוּ וְנִפְלִינוּ אֲנִי וְעַמְּךָ מִכָּל הָעָם אֲשֶׁר עַל פְּנֵי הָאֲדָמָה (שמות, ל"ג, י"ב-ט"ז).
כתבות נוספות במדור פרשת שבוע כלכלית
משה מבקש מאלוהים להבין איך היחסים בינו ובין עם ישראל ומשה הולכים להמשיך. אלוהים עונה כי מעתה יישלח מלאך ויוביל את העם במדבר, ומשה דורש את קרבת ה'. דרישה שיש בה היבטים של רצון לקרבת אלוהים, רצון להעלות בחזרה את בני ישראל על נס, להעלות להם את המורל ואף להמשיך את מעמדם המיוחד והמכובד בעמים לאחר יציאת מצרים ולידת עם ישראל.
דרישתו של משה אינה מסתיימת כאן, אלא אף יותר מכך: וַיֹּאמַר הַרְאֵנִי נָא אֶת כְּבֹדֶךָ (שמות, ל"ג, י"ח) משה מבקש לחזות באלוהים, ועל כך תשובתו אל משה: וַיֹּאמֶר לֹא תוּכַל לִרְאֹת אֶת פָּנָי כִּי לֹא יִרְאַנִי הָאָדָם וָחָי: וַיֹּאמֶר ה' הִנֵּה מָקוֹם אִתִּי וְנִצַּבְתָּ עַל הַצּוּר: וְהָיָה בַּעֲבֹר כְּבֹדִי וְשַׂמְתִּיךָ בְּנִקְרַת הַצּוּר וְשַׂכֹּתִי כַפִּי עָלֶיךָ עַד עָבְרִי: וַהֲסִרֹתִי אֶת כַּפִּי וְרָאִיתָ אֶת אֲחֹרָי וּפָנַי לֹא יֵרָאוּ (שמות, ל"ג, כ'-כ"ג).
אפשר ללמוד עקרון מאד חשוב מתשובתו של אלוהים למשה - הוא מלמד אותו איך נכון להסתכל קדימה ולהבין את המציאות הבאה לפתחו ללא הידיעה הברורה. וְרָאִיתָ אֶת אֲחֹרָי וּפָנַי לֹא יֵרָאוּ - אם תסתכל על מה שהיה, תנתח את מה שהעבר מציג לך, תוכל להסתכל אל העתיד באחריות גדולה יותר, בהבנה של תהליכים עתידיים.
נדמה שמי שרוצה להצליח בתחזיות העתיד ולא בספקולציות - נדרש לנתח את העבר. הדבר נכון לשוק ההון, לכלכלה, להבנת תהליכים מדיניים של עמים ונכון לנפש האדם. אדם שמעוניין לעבור שינוי ואינו יודע מה השינוי ידרוש ממנו, הרי שהכלי הטוב עבורו הוא בחינה בעברו שלו לשינוי שעשה עם עצמו, בדיקה מהם הדברים שתמכו בשינוי, מהם הדברים שעיכבו - ולמידה של הכוחות והפוטנציאל של השינוי הבא.
תפישת הכישלון והטעות
יש המתייאשים לאחר כשלון ויש הלומדים מהכישלון. בקבלת החלטות יש עולם שלם של הסתברויות. מה יקרה אם אחליט כך או אחרת ומה ההסתברות שיקרה דבר זה או שונה. כל אלו יכולים לשמש כלים לקבלת החלטות, אך הכלי הטוב חוזר לתשובתו של אלוהים למשה: וראית את אחורי - הסתכל אחורה, אל החלטות בעבר, אל סיטואציות דומות ואל המשמעויות וההשלכות השונות.
בימים אלה של ספירת העומר, בהם אנו בונים את עצמנו יום אחר יום מגאולת מצרים לחג השבועות ומעמד הר סיני, עלינו לקבל על עצמנו שינויים לטובה. הרי שתפקידנו כל יום הוא להביט קדימה, לשאוף, לבנות לחזון, להציב מטרות ויעדים, ולעשות את כלה אלה במקביל להתבוננות אחורה לעבר, להיסטוריה. להבנה שתהליכים דומים קרו מתישהו וניתן ללמוד מהם.
לאחר שניקינו את הבית לקראת האביב, זה הזמן לעשות סדר גם במספרים בבית. להבין היכן היו הטעויות שלנו וללמוד להבא. לקחת אחריות כלכלית על המשפחה, להציב חזון, מטרות, יעדים ופעולות לביצוע. לוחות שניים שמשה כותב בהר סיני הם לקח מהלוחות הראשונים. לוחות אלה הוא אינו רוצה לשבור שוב, ולכן משה פועל מול אלוהים בדרישה שיישאר קרוב לעם ישראל ובדרישה מול העם שיתקדשו. התבוננות אל העבר תלמד כל אחד ואחת מאד טוב איך ניתן להגשים חזון.