החשבוניות הפיקטיביות: אולי גם אתם שותפים לפשע
תופעת החשבוניות הפיקטיביות הפכה למכת מדינה: אלפי עסקים מגישים דיווח כוזב על הוצאות במיליארדים, כדי לקבל הטבות מס. רשויות החוק מנסות להילחם בעבריינים, אך לעיתים עצמאי או בעל עסק יכול להיות "שותף לפשע" גם בלי לשים לב. מה חשוב לדעת? מדריך
אחת השיטות הנפוצות ביותר בישראל להעלמת מס היא לאו דווקא הסתרה של הכנסות, אלא דיווח כוזב על הוצאות שמעולם לא התקיימו. שיטה זו ידועה בכינוי "חשבוניות פיקטיביות".
עוסק – עצמאי או בעל עסק, שרוצה לשלם פחות מסים, מגיש לרשויות המס חשבוניות עבור עסקאות שלא התקיימו בפועל. זאת, במטרה להגדיל את ההכרה בהוצאות שלו, ובהתאם להקטין את שיעור המס שיידרש לשלם.
איך זה עובד? קיימים למעשה כמה סוגים של חשבוניות פיקטיביות, אותם ניתן לחלק ל-3. הראשונה היא חשבונית המפרטת הוצאה שלא התקיימה בכלל. לעתים, מעלים המס פותח חברה פיקטיבית רק כדי להגיש חשבוניות פיקטיביות בשמה, כמוכרת או כמשלמת עבור השירות ולעיתים, החברה מהצד השני אכן קיימת ונהנית מעמלה נאה בתמורה לשיתוף פעולה עם עניין החשבונית הכוזבת.
כך לדוגמה, ממש לפני מספר ימים נעצר (ושוחרר בערבות) בעל חברת שיפוצים ובנייה בחשד כי קיזז והפיץ חשבוניות פיקטיביות בהיקף של מיליוני שקלים בשנתיים האחרונות.
החשוד, סמיח רבחי מנסור מטירה, הבעלים של חברת "ח.מ.נ.ע.ר", נעצר בחשד כי הפיץ וקיזז חשבוניות פיקטיביות על שמה של החברה בהיקף של כתשעה מיליון שקל בשנתיים האחרונות, כאשר המס הנובע מסכום זה עומד על כ-1,280,000 שקל.
חקירת רשות המסים העלתה כי החברה הגישה למע"מ דוחות שכללו מס תשומות של מיליוני שקלים בעזרת חשבוניות פיקטיביות ו/או מזויפות, כאשר לא נעשתה כל עסקה אמיתית לגביהן. בחקירתו, לא יכול היה החשוד להסביר בגין מה דרש את מס התשומות, ולא היה מסוגל להמציא את החומר החשבונאי למרות שנדרש לכך.
מוסיפים אפסים והחשבונית גדלה
"בשנים האחרונות, חשפה המשטרה כמה רשתות של עבריינים שהעלימו מס בקנה מידה עצום, באמצעות שימוש בחשבוניות פיקטיביות. האחים מונדיר, מוזהר ושאדי בדיר, למשל, ניכו חשבוניות פיקטיביות בסכום של 124 מיליון שקל", אומרת עו"ד קרן זרקו זמיר מומחית למיסוי פלילי, אזרחי והלבנת הון.
זרקו מציינת כי ישנם מקרים בהם החשבונית הפיקטיבית אף מונפקת בכפייה. כך לדוגמה, נחשפה רשת עבריינים שאיימו על בעלי עסקים וסחטו אותם כדי שיסכימו לספק להם חשבוניות פיקטיביות.
שני סוגים נוספים של חשבוניות פיקטיביות הן - חשבונית המוגשת בגין עסקה שאכן התקיימה - אך הסכום המופיע בחשבונית הוגדל ונופח. כך במקרה שארע לאחרונה, נתפס קבלן שהיה מוסיף "אפסים" לחשבוניות שקיבל ובמקום הוצאה של 10,000 שקל בחשבונית, דיווח על הוצאה של 100,000 שקל.
וכן מה שמכונה "חשבונית זרה" - כזו הניתנת תמורת עסקה אמיתית, אך בפועל, מופיעים בה פרטים של עסקה שונה לחלוטין. מי שמקבל את החשבונית יכול ליהנות מניכוי מס עבורה, אך בלי שהמנפיק ישלם עליה את המס הדרוש.
האחריות מוטלת על מגיש החשבונית
לאור קלות ביצוע העבירה הזו, ולאור העובדה שהיא נפוצה כל כך בישראל – כדאי לדעת שרשות המסים וגם בתי המשפט החלו באחרונה להחמיר את הענישה על העבריינים, במטרה להרתיע אחרים. מדובר בקנס כספי גבוה ואף חודשי מאסר ממושכים.
אולם מסתבר שיכולים להיות מקרים בהם בעל עסק או עצמאי יקבל חשבונית פיקטיבית בלי שהתכוון לרמות. למעשה הוא פשוט לא מודע לכך שהחשבונית אינה תקינה ואינה משקפת עסקה שהוא ביצע.
"החוק בעצם מטיל את מלוא האחריות על העוסק שמגיש את החשבוניות לצורך זיכוי. עליו חלה החובה לוודא שהחשבוניות תקינות, ובמקרה שאינו מקפיד לבדוק את כל הפרטים – הוא עלול להיחשב כשותף בביצוע העבירה, כך שייפתח נגדו הליך פלילי", אומרת זרקו.
אלא שלרוב בעלי העסקים אין את הכלים המתאימים לזהות חשבונית פיקטיבית. לדבריה, כמעט כל בעל עסק עלול לקבל לידיו חשבונית כזו במהלך פעילותו, ואילו המדינה ורשות המסים ממהרות להעמיד לדין את אלה שנחשדים בשותפות לעבירה, אך לא טורחת למנוע עבירות כאלה מראש באמצעות הדרכה נכונה.
"הבעיה היא שהרבה עצמאים ובעלי עסקים לא יודעים את זה. אף אחד לא לימד אותם ולא אמר להם את זה וחלקם נוהגים בתמימות. מנגד, רשות המסים ממהרת להעמיד אותם לדין".
אז איך ניתן לנסות ולהימנע מקבלת חשבונית פיקטיבית? להלן מספר נקודות שחשוב לשים לב אליהן:
• בדקו התאמה של כל הפרטים הרשומים בחשבונית לעסקה שהתקיימה בפועל – ובמיוחד שם העסק שסיפק את השירות או המוצר, וכן שם הלקוח ששילם עבורו.
• ודאו שמנפיק החשבונית הוא בעל תיק במע"מ. ניתן לעשות זאת בקלות ובנוחות באמצעות אתר רשות המסים.
• הקפידו לדרוש ממנפיק החשבונית העתקים מאישור ניהול ספרים וניכוי מס במקור.
• שמרו את החוזה שערכתם מול מנפיק החשבונית, או עותק שלו – למקרה שיעלו חשדות בשלב מאוחר יותר.
• מאותה סיבה, כדאי לבקש צילום תעודת זהות של מנפיק החשבונית, אם הוא מנהל העסק, או יפוי כוח אם הוא פועל בשם המנהל.
ההמלצות הללו נראות אולי קצת לא מעשיות ודורשות מהעוסק הרבה מעבר ליכולתו, אך כאמור, הואיל והוא מבקש בעזרת אותן חשבוניות לקבל הטבה במס – החוק מטיל עליו את האחריות במקרה של הונאה, ועליו לעשות הכל כדי להימנע מכך.
מה לעשות אם קיבלתם חשבונית פיקטיבית?
במקרה שבו כל אמצעי הזהירות שנקטתם לא עזרו וקיבלתם חשבונית פיקטיבית בתום לב, מומלץ, לפני הכל, לפנות ליעוץ מקצועי בתחום המסים. כדאי לשמור הוכחות לכך שביקשתם את כל האישורים הנדרשים – ניהול ספרים וניכוי מס במקור – וכן להביא עמכם את חוזה העבודה. הדבר החשוב ביותר הוא שתוכלו להוכיח כי לא הייתם מודעים לכך שהחשבונית פיקטיבית, וכי לא היתה לכם כוונה לבצע עבירת מס.
ומה במקרה שבו אכן הייתם שותפים פעילים בהעלמת מס באמצעות חשבוניות פיקטיביות? בהנחה שמדובר במעידה חד פעמית, לעתים ניתן להוכיח כי תפקידכם בעבירה היה משני יחסית, וכי הצד השני בעסקה היה המוביל; ולעתים, בית המשפט מתחשב בנסיבות מסוימות, כמו מצב משפחתי או מצב בריאותי.
העלים 350 אלף שקל וזוכה מכל אשמה
כך למשל, א', שהואשם בכך שקיבל מספק מסוים 41 חשבוניות פיקטיביות, בסכום מצטבר של יותר מ-2.3 מיליון שקל, והודות לחשבוניות אלה ניכה מס בגובה 350 אלף שקל. זוהי עבירה חמורה למדי, שעלולה להוביל למאסר ולקנס כספי גבוה – אך הוכח כי א' עשה כמיטב יכולתו לוודא את תקינות החשבוניות ואף העביר אותן ליועץ המס שלו. השופט קבע כי א' פעל בתום לב, ולפיכך הוא זכאי.
במקרה של אדם אחר, ר' הוציא וקיבל חשבוניות פיקטיביות שסייעו לו להעלים מס בגובה של 1.5 מיליון שקל, והואשם גם בכך שלא הגיש דו"חות שנתיים למס הכנסה. ר' טען ששימש בעצם "איש קש" של אדם אחר, ששילם לו 4,000 שקל בחודש תמורת "שירותיו" בתחום. ר' לא הבין את מהות העבירה וחומרתה, ובנוסף הציג את מצבו הרפואי הקשה. בית המשפט קיבל את הטענות, גזר על ר' 18 חודשי מאסר על תנאי וכן חייב אותו לחתום על התחייבות שלא לבצע עבירות דומות.
לסיכום, לבעלי עסק ונותני שירותים ישרים ושומרי חוק, מומלץ בחום ללמוד ולדעת כיצד לזהות חשבוניות פיקטיביות – כדי לא ליפול בפח ולהיות בסכנת גילוי של רשות המסים. ולכל השאר, המבצעים את העבירה הזו בכוונה מלאה – כדאי לדעת שאתם על הכוונת.