יום הולדת למדינה: חוגגים עצמאות בטוח
ספריי קצף, זיקוקים ומנגלים בכל הפארקים – איך תשמרו על חג שמח ובטוח? מומחי המוסד לבטיחות ולגיהות עם טיפים
בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות
יום העצמאות הוא אחד המועמדים השמחים ביותר שיש לנו כל שנה, כולם מתרגשים לחגוג יום הולדת למדינה עם פטישים רעשניים, זיקוקים מרהיבים, וכמובן המון בשר על האש. יחד עם שמחת החג חשוב גם לשמור על כללי בטיחות וזהירות באירועים, חגיגות וצליית בשר על האש (מנגל), הנה כמה טיפים שיעזרו לנו לעבור את החגיגות בצורה בטוחה:
כיצד שומרים על בטיחות ובריאות בעבודה? כל הכתבות
הפעלת זיקוקי דינור
מקומות רבים, בין אם רשויות מקומיות ואף גורמים פרטיים, מציינים וחוגגים את יום העצמאות בעזרת השימוש בזיקוקי דינור. עם כל הרצון לבטא את השמחה, זו עלולה להפוך לאסון אם לא מקפידים על כללי זהירות ובטיחות בהפעלתם.
להלן מספר כללים בסיסיים להפעלת זיקוקין דינור:
- הפעלת זיקוקי דינור תיעשה בהתאם לחוק ולתקנים על ידי מפעיל זיקוקין דינור מוסמך בעל תעודת מפעיל בתוקף (חובת האחראי/ ממונה הבטיחות לבדוק באופן אישי).
- יש לבצע סיור מקדים בשטח המיועד להפעלת הזיקוקין ולוודא שאין בסביבה הקרובה חומרים דליקים, עשבים יבשים, עצים העלולים להידלק, בתים וקווי חשמל.
- יש לשמור על מרחקי הביטחון הנדרשים בחוק. בהפעלת זיקוקין בחגיגות יום העצמאות, מומלץ לשמור על מרחק של 50 מ' לפחות מהקהל .
- טרם הפעלת המופע וכהכנה לכך, יש לדאוג לקבלת הנחיות ואישורים ממד"א או גוף רפואי פרטי, מכבי האש המקומיים, משטרת ישראל ומשרד העבודה – מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית.
- יש לדאוג לנוכחות אמבולנס ומכבי האש במקום ההפעלה.
- בתום האירוע חובה לבצע סריקה יסודית בשטח ההפעלה ועד קצות מרחקי הביטחון כדי לוודא שלא נשארו נפלים בשטח.
ספרי שלג ביום העצמאות – לא משחק ילדים
מדי שנה נפגעים עשרות ילדים בחגיגות יום העצמאות מתרסיסי שלג. הפגיעות העיקריות הן כוויות כימיות שגורמות לגירוי הקרנית, לאי-נוחות, לכאבים וצריבות, וכן לשפשוף ולפגיעה בלחמית ובקרנית העין. במקרים נדירים הקצף אף גורם להתפתחות זיהומים.
המרכיבים המסוכנים של תרסיס השלג הם בוטאן, סידן פחמתי, פרופאן, וסורביטאן טריסטאראט. סידן פחמתי הוא החומר המשמש כ"שלג" במכל הספרי, וסורביטאן טריסטאראט הוא חומר פעיל שטח, המאפשר ערבוב של הקצף במים שבמכל, כך שאפשר יהיה לרססו.
ההשפעות הבריאותיות של השימוש במוצר עלולות להיות גירוי בעיניים, גירוי בעור לאחר חשיפה ממושכת, גירוי בדרכי הנשימה, במקרה של היווצרות אבק ושאיפת כמות גדולה מהקצף, ואפילו החמרה של הפרעות קיימות בעור, בעיניים ובדרכי הנשימה (כגון אסתמה).
כדי למנוע פגיעות – אין לכוון את פיית המכל לכיוון הראש, הפה והעיניים. כמו כן, במקרה של חדירת החומר לעיניים, יש לשטוף את המקום מיד בהרבה מים ולפנות לטיפול רפואי – במידת הצורך. במקרה של עדשות מגע יש לשטוף את העיניים במשך חמש דקות, לאחר מכן להסיר את עדשות המגע ולהמשיך לשטוף. יש להרחיק את התרסיס ממקור אש; אין להתיז את תוכן התרסיס על מקור אש ואין להשליך את המכלים הריקים למקור אש, מחשש להתלקחות ולפיצוץ המכל.
על פי הוראות המשטרה, תרסיסי השלג היחידים המותרים הם אלה שעל מכליהם הוטבע אישור מכון התקנים הישראלי (ת"י 562). על פי דרישות התקן, התרסיס לא יהיה דליק, רמת ההגבה (PH) מוגדרת בתקן כך שהתרסיס יהיה לא חומצי ולא בסיסי, והמכל יעמוד בלחץ ולא יתפוצץ. כמו כן, על פי משרד העבודה, תרסיסי קצף דליקים אסורים בשימוש.
צליית בשר על האש
חג העצמאות ול"ג בעומר הם שני חגים הסמוכים זה לזה. בשני המועדים נעשה שימוש נרחב במתקנים לצליית בשר - מנגלים וברביקיו. כדי לא להעיב על שמחת החגים וכדי לחזור הביתה שלמים ובריאים, להלן מספר כללי זהירות בעת שימוש במתקני צליית בשר:
המלצות לבטיחות בעת צליית בשר באמצעות פחמים:
- לפני הצבת מיתקן הצלייה יש לבדוק את האזור המיועד, אם קיימים בו עשבים וצמחים שעלולים להידלק ולגרום לשריפה. את המיתקן יש להציב בצורה יציבה במקום פתוח, על שטח ישר ונקי מחומרים דליקים.
- מומלץ מאוד להצטייד באמצעי לכיבוי אש ולהציבו בהישג יד. אמצעי כיבוי יכול להיות מַטפֶה כיבוי אש, דלי מלא במים או בחול.
- יש להיזהר שלא לשפוך נוזל הצתה על הבגדים. בעת הרטבת הפחמים אסור - בשום אופן - להשתמש בחומרי דלק להצתת הפחמים. שימוש בבנזין או בחומרים אחרים מסוכן מאוד וגם עלול לפגוע בבריאות. החומרים המומלצים להצתה הם חומרי דלק מוצקים המיועדים לכך, ועומדים בתקן הישראלי הרשמי (ת"י 5201) החל על חומרים להצתת פחמים או עץ.
- אסור בשום אופן לשפוך נוזלי הצתה ולהוסיף חומרי הצתה לאש לאחר הצתת הפחמים, גם אם נראה שהפחמים לא התלקחו כראוי. פעולה כזאת מסוכנת ביותר ועלולה לגרום להתפרצות להבה בגלל הצתת האדים - דבר שגרם כבר לאסונות לא מעטים.
- יש להרחיק ילדים ובעלי חיים מקרבת מיתקן הצלייה, חומרי בערה, נוזלים או מוצקים ושמן טיגון.
- יש להצטייד בכלים המיועדים לצלייה על האש, בעלי ידיות ארוכות כדי לאפשר ל"טבח" מרחק מספיק גדול מחום ומאש כאשר הוא מטפל בבשרים.
- יש לעמוד ליד מכשיר הצלייה בכיוון הרוח כדי לא להיחשף לעשן ולניצוצות העלולים לפגוע בעיניים ובדרכי הנשימה.
- אין להשאיר, ולו לרגע, מתקן צלייה ללא השגחה. בסיום "חגיגת הבשר" יש לכבות את האש, ולהמתין עד להתקררות מיתקן הצלייה. אין לשפוך פחמים ואפר שלא התקררו לחלוטין לפחי אשפה - הם יכולים להמיס את חומרי הפלסטיק ולגרום להצתה ולשריפה בסביבה.
- בתום הארוחה השאירו את אזור השהייה שלכם נקי.
הנחיות למיתקנים לצליית בשר באמצעות גז:
- שימוש במיתקן לצליית בשר באמצעות גז ייעשה אך ורק באוויר הפתוח.
- לאחר הצבת המיתקן - בצורה יציבה על משטח ישר נקי מעשבים ומחומרים דליקים אחרים - ולפני הפעלתו, יש לבדוק שצינור הגז שלם, אינו סדוק או יבש, כל החיבורים תקינים ואין שום דליפה.
- אם אתם חושדים שיש דליפת גז - אין להשתמש במיתקן הצלייה עד לתיקונו. הבדיקה לדליפה תיעשה באמצעות הברשת מי סבון - דליפה מתגלה על ידי בועות של הסבון הנוצרות בנקודת הדליפה - ולא בשום אמצעי אחר.
- יש להדליק את הגפרור/המצית לפני פתיחת ברז הגז.
- בתום השימוש במיתקן יש לסגור את ברז הגז הראשי, לריקון שאריות גז מהצנרת ורק לאחר מכן לסגור את הברזים של המתקן.
המוסד לבטיחות ולגיהות מאחל לכל עם ישראל יום עצמאות ול"ג בעומר שמחים ובטוחים!
בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות (המוס"ל) שהינו גוף ציבורי לאומי, ומטרתו היא להטמיע תרבות של בטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית, בסביבת העבודה. המוס"ל מעניק סל שירותים, ללא תשלום, לטובת העובד והמעסיק (שירותים משלימים מוצעים בעלות ללא רווח). כמו כן, במוס"ל עוסקים בפעולות מניעה, הסברה, הדרכה ומחקר.
בכל שאלה ניתן לפנות 9214 *, באמצעות אתר האינטרנט בפייסבוק או באפליקציה בנייד