האח הגדול בבניין: המותר והאסור בהתקנת מצלמות
בכניסה לבניין - מותר, אך האם במעלית, במרפסת או בחדרי המדרגות מצלמה היא לגיטימית? האם ניתן להקליט סאונד ולמי יש גישה לחומרים? אם אתם מתגוררים בבית משותף, הנה כמה דברים שכדאי לדעת. אתר "המקצוענים" עם מדריך שישמור על בטיחותכם, אך גם על הפרטיות שלכם
בעידן האח הגדול, הרשתות החברתיות והסלולרי כבר התרגלנו להיות שקופים. ועדיין, האם גם בביתנו מבצרנו מותר לרגל אחרינו? כשגרים בבית פרטי, ההחלטה על פרטיותנו בידינו. אך מה קורה כשגרים בבית משותף? האם מותר להתקין מצלמה בלובי, במעלית או בחניון?
עוד כתבות בנושא:
עוברים דירה? אל תשכחו להחליף צילינדר
הדור הבא של מנעולי הדלתות
האם מותר להתקין מצלמות בבית משותף?
"הצורך בהתקנת מצלמות ברכוש המשותף מתעורר לרוב מטעמי ביטחון ובטיחות", אומר עו"ד עפר שחל, העוסק בתחום דיני בתים משותפים. "הוא נועד למנוע גנבות, כניסת אנשים לא רצויים, מעשי ונדליזם והשחתת רכוש פרטי או רכוש משותף.
"הבעיה, שהתקנת מצלמות מהווה פגיעה בתחושת הפרטיות וגורמת לאי נוחות רבה. לא נעים לחוש שניתן בכל עת לבלוש אחריך ולבחון את צעדיך בבית שלך ולתעד את כל מי שנכנס אליך. אם בעבר שימוש במצלמות היה חריג, כיום הוא במגמת התרחבות".
מעלית - מיקום אינטימי שבו לא נהוג להתקין מצלמות
התקנת מצלמות לרוב תהיה בחללים משותפים כמו הלובי, הכניסה לחצר והכניסה לחניון. אך מה לגבי מעלית או בכניסה לדירות?
"במקרה של מעלית, הרי שזהו מקום שבו התקנת מצלמה עלולה לפגוע בצנעת הפרט", מסביר שחל. "היא נחשבת למקום אינטימי שיש בו תחושה של פרטיות כשנמצאים בה לבד. במקרה של הסכמת כל דיירי הבניין ניתן יהיה להתקין מצלמה בתוך המעלית, תוך הצבת שלטים ברורים לגבי זה, ולרוב מרבית בעלי הדירות לא מעוניינים בכך.
"לגבי מצלמות המשקיפות אל עבר כניסה לדירה מסוימת, הרי שהן מאפשרות לדעת מי נכנס לדירה ומתי, ולכן נחשבות לפוגעות בפרטיות. ככלל, המצלמות בבית המשותף אמורות להיות מכוונות לאזורים אשר אינם מהווים את רשות היחיד, אלא את רשות הרבים. אמנם חדר המדרגות הוא רכוש משותף, אך אסור לעשות בו שימוש שיפגע באחד מבעלי הדירות".
מהו הרוב הדרוש להסכמת דיירי הבניין?
בבית משותף אשר אין ולא היו בו בעבר מצלמות, מדובר בתוספת לקיים הדורשת לכאורה את הסכמת כל הדיירים. "יחד עם זאת, האבחנה בין שמירה על הקיים לבין תוספת לקיים טושטשה מאוד בשנים האחרונות", מוסיף שחל. "עבור תוספת של מצלמות, די ברוב רגיל באספת דיירים, ואין צורך בהסכמת כולם. זאת, בייחוד כשמדובר בתוספת שאינה כרוכה בעלות גבוהה".
מה קורה אם אין הסכמה כללית וחלק מהדיירים בכל זאת מעוניינים להתקין מצלמות? שחל: "במקרה כזה, המגמה היא לאפשר להם לעשות זאת, במימון אלו שהסכימו לכך בלבד, ובכפוף למזעור הפגיעה בפרטיות של אלו שמתנגדים לכך".
בבתים חדשים, לרוב הקבלן מחתים את בעלי הדירות על מפרט טכני. בבנייה המודרנית, ממש כפי שנהוג להוסיף חדר-כושר, כך נהוג לציין שהבניין יהיה מאובטח במצלמות. שחל: "ברגע שדייר רוכש דירה וחותם על המפרט, הוא מביע בכך את הסכמתו. כדי להסיר את המצלמות, תידרש בעתיד הסכמה של כל בעלי הדירות, ולא יהיה ניתן לבטל ברוב רגיל באסיפה את ההחלטה".
להקטנת הפגיעה בפרטיות: מיקום המצלמות והשילוט על כך במקום גלוי
כדי להקטין את הפגיעה בפרטיות של דיירי הבניין ושל אורחיהם, יש למקם את המצלמות במיקום גלוי ולתלות שלטים עליהם כתוב במפורש שבמקום מותקנות מצלמות אבטחה. שחל: "אין מקום למצלמות נסתרות בבתים משותפים וכן אסור להתקין מיקרופון או כל אמצעי שמע אחר, שכן הדבר עלול להיחשב להפרה של חוק האזנת סתר, הנחשבת לעבירה פלילית חמורה.
"חשוב להקפיד שהתיעוד שנשמר במצלמה לא יועבר לאף-אחד מהדיירים, אלא יישמר במחשב מאובטח ולא נגיש. הגישה לחומר תהיה רק למורשה אשר יידרש לעיין בחומרים תוך הקפדה על רישום מסודר של כל פעולה ופעולה.
לשם שמירה על פרטיות, יש לכתוב נוהל ברור לצפייה בתמונות על-ידי ועד-הבית. כך, המצלמות לא ישמשו למעקב אחר דיירים והשימוש בתמונות ייעשה רק למקרים מוצדקים של גרימת נזק לרכוש".
האם דייר רשאי להתקין על דעת עצמו מצלמה ברכוש המשותף?
דייר אינו רשאי להחליט על דעת עצמו להתקין מצלמה ברכוש המשותף, מבלי שקיבל את הסכמת יתר בעלי הדירות לכך. זהו אינו שימוש רגיל וסביר ברכוש המשותף. אך מה לגבי מצלמה המותקנת בתוך אחד הדירות ומשקיפה אל הרכוש המשותף?
שחל: "לרוב, מדובר בהתקנת עינית בחלק הפנימי של דלת הכניסה לדירה. העניין הוא שכל מקרה מוכרע לגופו, בהתאם לנסיבות. אם את המצלמה מתקין אדם מבוגר שגר בגפו, כדי להגן על עצמו והעינית מכוונת רק לכיוון באי הדירה, אין בכך פגיעה אסורה בפרטיות. אם העינית מותקנת בחדר המדרגות וקולטת את כל מי שעובר בו, זו פגיעה שחורגת מהמותר".
ומה לגבי התקנת מצלמה במרפסת, שנועדה למנוע כניסת פורצים? שחל: "במקרה כזה חשוב לוודא שהמצלמה ממוקמת לכיוון פנים הדירה, ולא משקיפה אל עבר דירות אחרות".
לעתים, בשל מקרי ונדליזם בכלי רכב, אחד הדיירים מעוניין להתקין מצלמה בחניון הבניין. "במקרה של שריטות חוזרות ונשנות ברכב, אם בעל הדירה מעוניין להתקין מצלמה שקולטת רק את כלי הרכב שלו, הוא עומד במבחן החוק ואינו פוגע בפרטיות יתר בעלי הדירות", אומר שחל. "המבחן הוא מידת הפגיעה בפרטיות וההצדקה שבהצבת המצלמות".
ועד-הבית אינו חייב לקבל את ההצעה הזולה ביותר
"על ועד-הבית לקחת 3 הצעות מחיר, כשאין הוא חייב לבחור בהצעה הזולה ביותר", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "עליו לפעול בשקיפות ולחשוף את כל הנתונים והשיקולים לבחירה. אם למשל, הוא מעדיף חברה בעלת ניסיון ואשר נותן אחריות רחבה יותר או מוצר טוב יותר, הוא רשאי לבחור בה.
"בכל מקרה, כדאי לדאוג מראש בכתב בהזמנת העבודה למפרט הטכני, לכמות המצלמות ולהפריד את מחיר ההתקנה מעלות הרכיבים שרוכשים.
"יש לוודא שהמחיר אכן כולל מע"מ, מה משך האחריות ומי אחראי לתת את האחריות (המתקין או הספק). בכל מקרה של מחלוקת עם חברת המיגון, תיעוד בכתב יהיה לטובת הלקוח. אם מספר בעלי דירות מעוניינים במיגון בתוך הדירות, שווה לשקול להתאגד ולהשיג מחירים זולים יותר מחברה אשר תבצע התקנה ביותר מדירה אחת".
מעוניינים להתקין מצלמות אבטחה? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"