משפצים? כך תתמודדו עם בלת"מים ותישארו בתקציב
עמוד תומך שמסתתר בתוך קיר, פיתויים שאורבים לכם באולמות התצוגה ושינויים של הרגע האחרון. לא משנה כמה השקעתם בשלב התכנון והתקצוב, הבלת"מים יגיעו. אתר "המקצוענים" עם מדריך שיאפשר לכם לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורכם במהלך השיפוץ
כבר יש לכם תוכנית מפורטת וקבעתם את מסגרת התקציב, הזמנתם סחורה וריהוט והתחלתם את מלאכת השיפוץ. לא משנה כמה מוכנים ומדוייקים תגיעו לתהליך, הבלת"מים יגיעו. אז איך מתמודדים איתם? נצמדים לתוכנית המקורית בכל מחיר, או מגלים גמישות. איך עושים זאת נכון? לפניכם המדריך.
עוד כתבות בנושא:
כך תתמודדו עם ליקויים לאחר שיפוץ
למה לצפות כשמשפצים את הבית"תכנון ותקצוב הם השלבים המורכבים ביותר בכל תהליך השיפוץ, ולמעשה עם השלמתם הושלם החלק המהותי ביותר בפרויקט", אומרת רות בן-יקר, מעצבת פנים ומחברת הספר "איך לשפץ את הבית מבלי לאבד את השפיות". "אבל כידוע, תוכניות לחוד ומציאות לחוד. זאת, בייחוד בתחום השיפוצים המתאפיין בבלת"מים (אירועים בלתי מתוכננים). אמנם, ככל שהתכנון מוקפד יותר ומתבסס על מספר גדול יותר של נתונים, כך מספר ההפתעות יקטן, אך הוא לא ייעלם לגמרי".
מהם הסוגים העיקריים של הבלת"מים? "הם מתחלקים לשני סוגים עיקריים", אומרת בן-יקר. "הסוג האחד, נובעים מגורמים תשתיתיים שחובה עלינו להתייחס אליהם ולפתור אותם. הסוג השני, נובע מנושאים עיצוביים או תכנוניים שמשאירים לנו חופש בחירה רחב".
בלת"מים שקשורים לתשתית – בשל היעדר ידע על תוכניות קיימות או רשלנות בעלי המקצוע
"אם מדובר בבלת"מים מהסוג הראשון, הרי שקשה מאוד למנוע אותן לחלוטין, והם משתנים בהתאם לתנאי השטח", אומרת בן-יקר. "בייחוד כשמדובר בדירות ישנות או בבתים פרטיים, הביצוע בשטח אינו תואם את תוכניות הבנייה המופקדות בעירייה. ואז, במקרים מסוימים, לאחר שקבלן השיפוצים הורס קיר מסוים, אתם עלולים לגלות שמסתתרת בו קורה או עמוד שלא ניתן לשבור אותו. מקרה נפוץ נוסף הוא שינוי בלתי מתועד בתוכניות החשמל והאינסטלציה, אשר לא היינו מודעים לו מראש ואשר משפיע על אפשרויות יישום תוכנית השיפוץ בשטח. למשל, לאחר הריסת קיר חוצץ, לעתים מגלים שגובה התקרה בין שני החללים אינו זהה. גם הפרש של סנטימטר אחד יכול להוות אתגר עיצובי".
לעתים, במהלך העבודות, ישנן גם תקלות של בעלי המקצוע הנובעות מרשלנות ומחוסר מקצועיות. "לא חסרים מקרים של קידוח לא מכוון אל תוך צינור מים, שבירה של אריחי ריצוף קיימים או נזק לקירות (בייחוד קירות גבס). כיצד להתמודד עם בלת"מים מסוג זה? "בכל מקרה, כדאי לקחת בחשבון שישנם מספר אפשרויות לפתרון, ולהתייחס לבלת"ם בשלוות נפש ומתוך גישה עניינית ולא לקבל החלטות מתוך לחץ או כעס", מציעה בן-יקר. "לא כדאי לקבל החלטות מתוך חיפזון, וכדאי להתרחק מאתר הבנייה ולדון בהחלטה ובמשמעויות שלה. כדאי לקחת ככל הניתן טווח של לילה אחד או שניים 'לישון על זה' ולראות את הדברים מפרספקטיבה רחבה יותר".
כיצד מקבלים את ההחלטה המתאימה ביותר בתנאי לחץ?
קבלת ההחלטה, לרוב מתבססת על השיקול המשמעותי ביותר לגבי אותו שינוי נדרש. בן-יקר: "אם למשל גיליתם עמוד בדיוק במקום שבו תכננתם למקם את המזווה של המטבח, יש לכם מספר אפשרויות. הראשונה, לבנות את הארון שתכננתם סביב העמוד. זאת, בהנחה שהנגר טרם החל את עבודתו. סביר להניח שאפשרות זו לא תשפיע על עלויות הבנייה ועל לוחות הזמנים או על התכנון המקורי. כאן, השיקול שלכם צריך להיות האם אתם מוכנים לוותר על שטח אחסון בתוך הארון.
"אפשרות שנייה, היא לשנות את מבנה המטבח שתכננתם ולהציב את המזווה במיקום אחר. במקרה כזה, תוכלו להשתמש בעמוד כאלמנט עיצובי ולשלב בו תאורה או מדפים. ייתכן שאפשרות זו אף תהיה מעוצבת יותר מהתכנות המקורי, אך כרוכה בשינוי בתכנון המטבח וייתכן שתגרור עלויות מסוימות.
"אפשרות שלישית היא להזמין קונסטרוקטור ולבדוק האם ניתן להרוס את העמוד ולהכין תוכנית חיזוק חלופית למבנה הבית. אפשרות זו אמנם תאפשר לכם לעמוד בתוכנית עיצוב הפנים המקורית, אך סביר להניח שאפשרות זו תהיה היקרה ביותר. כדי לבחור באפשרות המתאימה ביותר לכם, חשוב שתשאלו את עצמכם מה יותר חשוב לכם: שטח האחסון של המזווה, העמידה בלוחות זמנים, שמירה על התקציב המקורי או דביקות בתכנון המטבח המקורי? יש להכין רשימת שיקולי בעד-ונגד ולאחר ניתוח והגדרת סדר חשיבות השיקולים עבורכם, לקבל את ההחלטה".
בלת"מים שקשורים לעיצוב או לחריגות תקציב
בלת"מים אלו כוללים את הפיתויים האינסופיים לשנות את התכנון המקורי. במהלך תקופת השיפוצים, אתם נחשפים לאולמות תצוגה רבים, בודקים מגזינים ונכנסים לעולם שלם של אפשרויות שלא הייתם מודעים אליו לפני שנכנסתם להרפתקה הזו. טווח המחירים הוא עצום, ואתם נדרשים לקבל החלטות שקשורות לפרקטיקה אך גם הרבה החלטות רגשיות.
"כאן, לרוב השיקול יהיה האם לחרוג מהתקציב המתוכנן או לא", אומרת בן-יקר. "לשם כך, יש להבחין בין הזדמנות לבין פיתוח. ההבדל הוא שהזדמנות מקרבת אתכם למטרה, בעוד שפיתוי מרחיק אתכם ממנה. המטרה, היא יצירת איכות חיים טובה יותר במסגרת המשאבים העומדים לרשותנו. לעתים, פתרון עיצובי שתיתקלו בו במהלך הדרך, אולי יעלה יותר משתכננתם, אך יכול לאפשר לכם לוותר על אלמנט אחר יקר יותר ופרקטי פחות. אם למשל, לאחר התקנת הריצוף וחיפוי הקירות באמבטיה אתם מגלים שארון האמבטיה הישן שתכננתם להשאיר ממש לא מתאים, ולעומת זאת הארון שראיתם באולם התצוגה ישתלם מצויין באמבטיה החדשה, עצרו. אם הארון החדש עולה 5,000 שקל, ואילו צביעה ושדרוג של הארון הקיים תעלה רק כמה מאות שקלים (וייתכן שאף תוכלו לבצע את החידוש בעצמכם), ייתכן שמדובר בפיתוי ולא בהזדמנות. בהמשך, לאחר שתפרעו את ההלוואה שלקחתם לשיפוץ, תוכלו להחליף את הארון".
לעומת זאת, ישנם שדרוגים שלא חשבתם עליהם, אך שיכולים להיות הרבה יותר כלכליים במהלך השיפוץ, ואילו בסיום השיפוץ יעלו לכם הרבה יותר כסף, אם תזמינו בעל מקצוע בנפרד. "אם למשל קבלן השיפוצים מציע לכם לבנות קרניז מגבס עם תאורה נסתרת, כדי להסתיר קורה מכוערת ולהפוך את הסלון להרבה יותר מעוצב, ייתכן שהתוספת תהיה שווה גם 7,500 שקל", מסבירה בן-יקר. "זכרו שכעת הקבלן והצוות שלו ממילא נמצאים בשטח, ותוכלו ליהנות מהוזלה משמעותית במחיר".
"בכל מקרה, כדאי לבצע סקר שוק כשמדובר בחריגה משמעותית בתקציב, ולא לתת לקבלן למצל את העובדה שאתם כבר בידיים שלו", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "כדי להגדיל את כוח המיקוח שלכם, כדאי שבכתב ההזמנה תציינו תמחור של כל מיני תוספות אפשריות שיכולות לצוץ במהלך השיפוץ. כך, סביר להניח שתוכלו להגיע למחירים אטרקטיביים יותר עבור התוספות הנדרשות תוך כדי תנועה".
מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"