שתף קטע נבחר
 

האוצר: לילד עני בישראל יותר קל לעבור למעמד מבוסס

סקירת הכלכלן הראשי באוצר בדקה את המוביליות הבין-דורית בישראל ומצאה כי הסיכוי של ילדים להורים עניים להרוויח אף הם שכר נמוך עומד על כ-28%, שיעור הנמוך מזה שבארה"ב ובמדינות מפותחות אחרות, הסיבה - הגירה. באוצר מתריעים כי המצב צפוי להידרדר בגלל מידת המוביליות הנמוכה של החרדים והערבים, אשר משקלם באוכלוסייה גדל

הסיכוי של ילד עני בישראל להיחלץ מהעוני ולהפוך למבוגר מבוסס גבוה יותר בהשוואה למדינות אחרות בעולם, כך עולה מבדיקה של הכלכלן הראשי באוצר שפורסמה היום. הבדיקה בדקה את המוביליות הבין-דורית בישראל, אשר משמעותה היא הקשר שבין שכר ההורים לשכר ילדיהם. באוצר מציינים כי בישראל, כמו בכל העולם, קיים קשר חיובי בין שכר ההורים לשכר הילדים. אולם, בהשוואה בינלאומית הקשר בישראל חלש יחסית - בישראל רמת ההכנסה של ההורים מנבאת בצורה פחותה מה עשויה להיות רמת ההכנסה של ילדיהם.

 

"הממצא לפיו רמת המוביליות הבין-דורית בשכר בישראל גבוהה מציב את ישראל כתצפית חריגה", מסבירים באוצר, "שכן בדרך כלל נמצא קשר שלילי בין אי השוויון במדינה למידת המוביליות הבין-דורית באותה מדינה. אי השוויון בהכנסות משקי הבית בישראל גבוה, אך למרות זאת המוביליות הבין-דורית גבוהה גם כן. הסבר חלקי למוביליות הגבוהה היא היותה של ישראל מדינת הגירה".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מוביליות חברתית לפי מדינות (משרד האוצר) (משרד האוצר)
מוביליות חברתית לפי מדינות(משרד האוצר)

 

מהבדיקה עולה כי הסיכוי של ילדים להורים עם שכר נמוך (מהחמישון התחתון) להרוויח אף הם שכר נמוך (חמישון תחתון) עומד על 27.7%, שיעור הנמוך בכ-6% מהשיעור המקביל בארה"ב. כך שניתן לכאורה לומר כי "החלום האמריקני" מתגשם בישראל יותר מאשר בארה"ב.

 

מוביליות נמוכה יותר בקרב ילדים ערבים, חרדים ויוצאי אתיופיה

כמו כן, הסיכוי של ילד להורים עם שכר נמוך לעלות לחמישון העליון עומד על 10.5%. בהשוואה בינלאומית סיכוי זה מעט קרוב יותר לארה"ב, מדינה שבה המוביליות נמוכה באופן כללי, וקצת פחות קרוב לדנמרק וקנדה, מדינות שבהן המוביליות גבוהה באופן כללי וכך גם הסיכוי למוביליות כלפי מעלה. כלומר בעוד המוביליות בישראל גבוהה באופן כללי, הסיכוי של אלה שהוריהם ממעמד נמוך לעלות עד מעלה הסולם פחות מרשים.

 

 

בבדיקה מציינים את העלייה החדה של יוצאי אתיופיה: "בעוד שבממוצע בדור ההורים הכנסת קבוצת אוכלוסייה זו עמדה על האחוזון ה-22 בהתפלגות השכר הכללית, בדור הילדים ההכנסה הממוצעת של קבוצה זו עלתה לאחוזון ה-42".

 

אולם למרות האמור, ילדים ערבים, חרדים ויוצאי אתיופיה מתקדמים באופן יחסי ובממוצע בקצב אטי יותר מאשר ילדי יוצאי ברה"מ, אירופה/אמריקה, אסיה/אפריקה וקבוצת הוותיקים. "הממצא לגבי מידה נמוכה יחסית של מוביליות לערבים וחרדים חשוב במיוחד, וזאת לאור העובדה כי משקל האוכלוסיות הנ"ל מכלל האוכלוסייה צפוי לגדול בעשורים הקרובים. הממצא מרמז כי במהלך העניינים הנוכחי, רמת המוביליות בישראל עשויה לרדת", מסכמים באוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים