ביכורים בטוחים: חוגגים את חג השבועות
טקסי הבאת הביכורים המסמלים את חג השבועות עלולים להעמיד אותנו בסיכונים מיותרים - המומחים של המוסד לבטיחות ולגיהות עם טיפים לבטיחות עבור החוגגים, החקלאים והאורזים ברינה
בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות
החל מראשית ההתיישבות החדשה בארץ ישראל נוהגים לערוך בעיצומו של חג השבועות, בעיקר ביישובים החקלאיים (מושבים, קיבוצים וכפרים), טקסי הבאת ביכורים, שבהם חוגגים גם את סוף הקציר. בטקסים אלו מועלים מופעים ססגוניים של שירים וריקודים, בלווית תהלוכה של כלים חקלאיים מקושטים. זו הזדמנות להזכיר לקוצרים והמשתתפים בטקסי הבאת הביכורים שיש סכנות רבות בפעולות אלו וכדי להישמר, יש להיערך לאירועים.
בטקס הבאת הביכורים שעורכים במגזר החקלאי נוהגים לערוך תהלוכה של כלים ם חקלאיים מקושטים ועמוסים בתוצרת מענפי המשק השונים. לא אחת מלווים העגלות בבני נוער וילדים שיושבים/ עומדים על העגלות הרתומות לטרקטורים בצורה מסוכנת. פעמים רבות במהלך ההכנות לקראת הטקסים, ניתן לראות בני נוער שמוסעים לאתר העבודה החקלאי בטרקטורים הרתומים לעגלה בצורה לא תקנית, בניגוד לחוק ובצורה המסכנת את העובד ואת עוברי האורח. אין ספק שהתנהגות זו עלולה להיות מסוכנת ולעיתים גוררת אחריה תאונות עם נפגעים. חשוב לדעת שאין להסיע בני אדם על עגלה שלא מורשת על ידי משרד התחבורה.
תקנות הבטיחות בעבודה (בטיחות במכונות חקלאיות) התשמ"ח - תקנה 7: מכונה חקלאית הנגררת(להלן נגררת)על ידי טרקטור, מכונה אחרת או כלי רכב תחובר באופן שיאפשר שליטה בנגררת ובאופן שהנגררת תובטח היטב מפני הינתקות בלתי מבוקרת. תקנה 9: לא ייסע אדם על מכונה חקלאית אלה אם כן הוא יושב על מושב.
כדי למנוע תאונות ולעמוד בדרישות החוק מומלץ:
- לא לאפשר למי שאין לא רישיון מתאים לנהוג בכלי חקלאי.
- לוודא עבודה והפעלה לפי הוראות יצרן , רישוי משרד התחבורה בתוקף לגורר ולנגרר כאחת.
- לוודא קיום מערכת עצירה לעגלה הנגררת בנוסף למערכות הבלימה של הטרקטור.
- לוודא כי קיים פין אבטחה בנוסף לשרשרת אבטחה בנוסף לחיבור יצול תקין ושהכלי הגורר מתאים לגרירת עגלה במשקל הנתון.
- לוודא שהגלגלים וצמיגים מתאימים למשקל העגלה לנשיאת המשקל המורשה.
- לוודא שנהג הטרקטור מיומן ומורשה להובלת נוסעים.
- לוודא שבעת נסיעה כל הנוסעים יושבים במושב קבוע.
חג השבועות הוא בין היתר חג חקלאי בו אנו מציינים את תחילת הקציר החיטה, ככתוב: "וְחַג הַקָּצִיר בִּכּוּרֵי מַעֲשֶׂיךָ, אֲשֶׁר תִּזְרַע בַּשָּׂדֶה" (ספר שמות, כג, טז).
בעבודת הקציר משתמשים בכלים מכניים כבדים ומסוכנים - כדי לעסוק בעבודת הקציר בבטחה מומלץ כי:
- מפעיל המקצרה יהיה בקיא היטב בהוראות תפעול ותחזוקה של הכלי.
- הפעלת המקצרה תהיה אך רק בהתאם להוראות היצרן.
- לפני הפעלת הכלי יש לוודא שכל המגנים מורכבים במקומם - אין לאלתר מיגון, הקפידו להשתמש במגן המקורי.
- בסיום העבודה או ביציאה להפסקה יש לוודא כיבוי הטרקטור ומניעת הפעלתו ע"י מי שלא מורשה.
- יש להקפיד בשימוש בציוד מגן אישי בהתאם לצורך(מגני אוזניים, כפפות מסכות נשימה וכד').
- לעולם אל תבצעו עבודות אחזקה כאשר הטרקטור או המקצרה עובדים.
- הקפידו שלא לעבוד עם סכינים שאינם מתאימים או שבורים.
סלינו על כתפנו וביכורינו עמנו
אחרי שקצרנו את היבולים, הגיע זמן הטיפול בהם:
מיון ואריזה: פירות השדה עוברים מסלול תהליכים עד שהם מגיעים אלינו – קטיף, איסוף, מיון, אריזה ושיווק - חלקם כרוכים מטלות העלולות להגביר את סיכון העובדים לפגיעות שריר ושלד מצטברות.
אחד התהליכים החיוניים הוא מיון הפרי לקראת האריזה - ומה עושים בעמדות המיון? בתהליך המיון, הפרי מועבר על מסוע לצורך בקרה ומיון ידניים. לעיתים תהליכים אוטומטיים, כולל שטיפה או מיון ראשוני, מקדימים את המיון הידני.
העובדים עומדים או יושבים בצמוד למסוע, אוספים את הפרי, בוחנים על פי קריטריונים של גודל, איכות או צורה, מסלקים פרות פסולים ומאפשרים לשאר התוצר לעבור במסוע.
במקרים מסוימים, במהלך המיון העובדים מבצעים פעולות כגון סילוק גבעולים או עלים, הדורשות מיומנות או מאמץ ידני.
- תהליכי האריזה שונים ממקום למקום: לעיתים, האריזה מתבצעת ליד המסוע כאשר הפרי מועבר ישירות לקרטונים או לשקים. במקרים אחרים, הפרי הנבחר מעובר לקרוסלה המאפשר גישה נוחה יותר לאריזה.
- תהליכי האריזה שונים ממקום למקום: לעיתים מתבצעת האריזה ליד המסוע כאשר הפרי מועבר ישירות לקרטונים או לשקים. במקרים אחרים, הפרי הנבחר מעובר לקרוסלה המאפשר גישה נוחה יותר לאריזה.
הסיכונים הארגונומיים במיון ואריזה של פירות וירקות: עובדים בעמדות המיון והאריזה עוסקים במטלות מונוטוניות החוזרות על עצמן, חלקן כרוכות במאמצים ניכרים. עבודות בהן תנועות חוזרות ונשנות שמעמיסות שוב ושוב על אותם שרירים או מבני גוף אחרים, עלולות ליצור עומסים גופניים ולהגביר את הסיכון לפגיעות שריר ושלד. על פי סקר שנערך בקרב עובדים בתעשיית התפוחים במדינת וושינגטון, הפגיעות השכיחות ביותר היו של הגב, כף היד או שורש כף היד, והכתף.
גורמים העלולים להביא לפגיעות אלו:
- מנחי גוף קיצוניים ובלתי סימטריים - השמירה על מנחי גוף סימטריים, בהם הגוף פונה ישירות למטלה, ללא פיתול או הטיה, וללא צורך בהושטת היד רחוק מהגוף או לרכינה או כיפוף לפנים, מפחיתה את העומס על הגב, הצוואר או הכתפיים. כמו כן, רצוי להפעיל את שתי הידיים או את שני צידי הגוף באופן שווה על מנת להפחית את העומס על צד אחד בלבד. בעבודות המיון, העובד מושיט יד מעבר למסוע על מנת לבחור או למיין את הפרי, בפרט במסוע בו הפרי עובר מצד אל צד, תנועות העובד אינן סימטריות, וכרוכות בשימוש עיקרי ביד אחת, ובהטיית הגוף לצד אחד. תנועתיות היד רחוקה מהגוף, הטיה ופיתול של הגב והצוואר עלולים להעביר עומס רב על הצוואר, הכתפיים והגב.
- מונוטוניות - הושטת הזרוע/ היד לעבר המסוע בצורה שחוזרת על עצמה מספר רב של פעמים יוצרת עומס חוזר ונשנה על מבני הכתף. באחיזה או בסיבוב של הפרי אצבעות כף היד פועלות במונוטוניות רבה - זו וחומרת החשיפה מושפעות ממספר גורמים, כולל קצב הפעלת המסוע, גיוון סוגי הפרי המטופלים, ומידת השימוש בשתי הידיים או בשני צידי הגוף לסירוגין.
- עומס סטטי - שהייה במנח גוף קבוע לאורך זמן עלולה להגביר את העומס הסטטי על שרירים, המפרקים וכלי הדם. העובד בעמדה עלול להישאר בעמידה ממושכת, או בישיבה קבועה במשך רוב שעות המשמרת. אם מבנה המסוע אינו מאפשר ישיבה בפנייה ישירה לעמדה או ישיבה קרובה מספיק לפרי , ייווצר עומס סטטי במנח של פיתול הגב או רכינה לפנים.
- עמידה ממושכת - עובדים עלולים לעמוד שעות ממושכות על משטח קשיח, כגון בטון, וללא תמיכה. עמידה סטטית וממושכת עלולה להפחית את זרימת הדם לרגליים או להעביר עומס על הגב, הברכיים או הירכיים. לעיתים, ניסיונם להפחית את מאמץ השרירים על ידי הישענות על המסוע יוצר לחץ מגע על רקמות רכות.
- הפעלת כוח - חלק מפעולות האריזה, כגון העברה ידנית של ארגזים לאחר המיון, דורשות הפעלת כוח רב לניטול משאות. חלק נוסף, כגון חיתוך גבעולים או אחיזה מדויקת, דורשות הפעלה אינטנסיבית של שרירי כף היד הקטנים, והחלשים יחסית.
- לחץ מגע - לחץ מכני על הרקמות הרכות של הגוף, או לחץ מגע, עלול להיווצר מהישענות על קצה המסוע, או מלחץ על הרקמות הרגישות של הירך עקב צפיפות הישיבה. לחץ ישיר וממושך יכול לגרום נזק לשריר, לעצב או לכלי הדם.
משפרים את תנאי העבודה
מה ניתן לעשות כדי למנוע פגיעה בבריאותם של העובדים בעמדות/תפקידי מיון ואריזה? הפתרונות כוללים:
1. שינוי בעיצוב של סביבת העבודה
2. שיפורים בציוד או בכלי עבודה:
- שימוש במסועים בהם כיוון תנועת הפרי מול העובד, ולא מן הצד, מאפשר לעובדים לעבוד ללא פיתול וכיפוף. מחקרים בתחום מציעים כי העבודה ליד עמדות אלו, בצורת "מפל", יעילה יותר, עם הפחתה בטעויות במיון הפרי.
- העברת הפרי לקרוסלה לצורך הטיפול או האריזה מאפשרת גישה נוחה יותר לתוצר, ועשויה למנוע העברה ידנית של הפרי לשולחן אריזה. מחסום במרכז הקרוסלה מכוון את הפרי להיקף השטח ומקטין את מרחקי ההושטה אליו.
- השימוש במסועי גלילים להעברת הקרטונים ככל שניתן מפחית את מספר הניטולים הידניים בתהליך האריזה.
-
התאמות נוספות בעמדות העבודה כוללות כיוונון גובה המסוע לנוחות העובדים, או הספקת כיסאות מתכווננים בגובה המתאים למסוע.
-
ניתן להפחית את העומס על הגב והרגליים בעמידה ממושכת על ידי הספקת משטח בולם זעזועים ("שטיח נגד התעייפות"), ועל ידי התאמת מעקה או מדרך לאפשר הנחת רגל ימין או רגל שמאל לסירוגין בזמן העמידה.
3. הנהלת שינויים בסידורי עבודה יכולה להפחית את העומס המצטבר על העובדים:
- הגבלת זמן העבודה בכל עמדה, ומעבר עובדים בין עמדת מיון לבין עמדה אחרת כגון אריזה או בקרת איכות, סידור סחורה או טיפול בסביבת המפעל, מפחית את העומס על כל עובד ללא פגיעה במהלך העבודה.
- עידוד הפסקות קצרות, של כדקה או שתיים לעיתים קרובות יאפשר לעובדים להתמתח או לשחרר את המפרקים והשרירים.
- יש להדריך את העובדים בהרגלי עבודה בריאים ובסידור הולם בעמדות העבודה.
4. הדרכת עובדים בהרגלי עבודה בריאים:
- במסועים בהם הגישה משני הצדדים, רצוי לאפשר לעובדים להחליף ביניהם לעיתים קרובות, כך שהעבודה מתחלקת בצורה יותר שווה בין צידי הגוף ובין יד ימין ליד שמאל.
- הקפדה על ישיבה ועמידה לסירוגין מאפשרת גיוון תנועות והפחתת העומס המצטבר.
- על כל עובד להקפיד על שחרור השרירים והפרקים במשך מספר שניות מספר פעמים בשעה. רצוי לבצע תנועתיות קצרה המשחררת את העומסים המצטברים: ישיבה או עמידה רגעית לשינוי התנוחה, מתיחת הגב לאחור, או שחרור והרפייה לידיים.
בעמדות אריזה, כמו בעמדות עבודה אחרות, יישום עקרונות הארגונומיה יכול להפחית את הסיכונים לפגיעות שריר ושלד.
שיהיה לכולם חג שבועות שמח ובטוח!
בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות (המוס"ל) שהינו גוף ציבורי לאומי, ומטרתו היא להטמיע תרבות של בטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית, בסביבת העבודה. המוס"ל מעניק סל שירותים, ללא תשלום, לטובת העובד והמעסיק (שירותים משלימים מוצעים בעלות ללא רווח). כמו כן, במוס"ל עוסקים בפעולות מניעה, הסברה, הדרכה ומחקר.
בכל שאלה ניתן לפנות 9214 *, באמצעות אתר האינטרנט בפייסבוק או באפליקציה בנייד