שתף קטע נבחר

 

חדוה בר: "הבנקים בישראל לא יעילים. הוצאותיהם גדולות מהנהוג בעולם"

לדברי חדוה בר, 2.3% מהאשראי שהעניקו הבנקים ניתן ללווים הגדולים ונמצא בסיכון, אולם כיום המגבלות הרבות שתוקנו, לא מאפשרות הלוואות מסוכנות

סך האשראי שנתנו הבנקים לחברות החזקה וקבוצות לווים גדולות ונמצא בסיכון עומד כיום על 22 מיליארד שקל, סכום המהווה כ-2.3% מסך האשראי הבנקאי. כך אמרה היום (ב') המפקחת על הבנקים, חדוה בר.

 

בר דיברה בדיון שנערך בוועדת המשנה לבחינת התנהלות הבנקים והגופים המוסדיים בהעמדת אשראי ללווים גדולים, וציינה כי רמת הסיכון של הבנקים ירדה אחרי המשבר העולמי ב-2008 בגלל החמרת תנאי האשראי ללווים הגדולים, שהורידה את נפח האשראי שלהם.

 

"המגמה אפשרה לבנקים להתמקד בהגדלת האשראי ללווים הקטנים ולמשקי הבית, אבל רק עד גבול הסיכון. מאד מסוכן לתת הרבה אשראי ללווים בודדים. אבל הנחינו את הבנקים לשקלל לפחות את רמת הסיכון מהם רק ל-75% מהאשראי לעומת 100% שאנו דורשים מהגדולים", אמרה בר.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני). פנתה למפקחת ושאלה אם בנק ישראל לחץ על הבנקים לוודא שהופקו הלקחים מההתרסקות הכלכלית של פישמן, לאחר פשיטת הרגל של דנקנר שגילתה אזורים שהרגולטור לא הגיע אליהם.

 

המפקחת בר הגיבה כי מקורו של האשראי הבעייתי נמצא בתיקי הלוואות שניתנו בעבר הרחוק באחוזים בודדים. לדבריה, יש לבנק ישראל "המון כלים לפיקוח והם מיועדים בעיקר כדי להבטיח את ביטחונם של פיקדונות משקי הבית.

 

כמו כן, בר ציינה כי הכללים השתנו לא מעט הודות לחוק דילול הריכוזיות שנועד לפרק את הפירמידות, ורמת הסיכונים מהאשראי לגדולים אכן ירדה. "עם זאת מתפתחת עלייה ברמת הסיכונים של משקי הבית שלוקחים יותר אשראי, ולכן חייבים לטפל בהם ככל שיידרש. כך ירדה ההוראה לבנקים לגלות תקיפות יתר כי העלויות של פשיטת רגל יחלחלו גם לאשראי שמקבלים משקי הבית. ככל שיעלה הסיכון לאשראי".

 

ח"כ אורלי לוי-אזולאי טענה שמדיניות הבנקים של החזר האשראי מחמירה יותר עם הלווים הקטנים כשהיא דוחפת אותם לקחת הלוואות יקרות בשוק האפור ומשם לזרועות ההוצאה לפועל שמוכרת את בתיהם. "זו התוצאה כשהם מקבלים את האשראי מהבנק בריבית של 5%, אבל לא מסוגלים להחזיר אותו כי הריבית תפחה ל-22%. הבנקים לא שואלים נוטלי משכנתאות מאיפה ייקחו את הכסף לפרעון ההלוואות, ועוד מקשים עליהם בסגירת המון סניפים דווקא בשכונות וביישובים החלשים".

 

עוד טענה לוי-אזולאי מניסיונה האישי כי "ידיים אלמוניות מדליפות מהבנקים לשוק האפור מידע על נוטלי המשכנתאות, ובבוא יום הפירעון באים אליהם בהצעות של ההלוואות היקרות". המפקחת בר הגיבה על הטענה של סגירת הסניפים ממנה הרוויחו הבנקים לפחות מיליארד שקל. לדבריה הסניפים נסגרים "בגלל שהבנקים בישראל לא יעילים. הוצאותיהם גדולות מהנהוג בעולם, והציבור משלם בגלל צמצום השירותים שנעשה לשיפור היעילות".

 

היו"ר נחמיאס-ורבין הוסיפה בסיכום, "את הלווים הגדולים סובבים יועצים שמדריכים אותם מתי וכיצד למחזר את ההלוואות שלהם. הלווה הקטן האנונימי הוא לרוב חסר אוריינות פיננסית, ללא יועצים או גישה למנהל הבנק אחרי סגירת הסניף ליד הבית.

 

"לכן על הפיקוח לדחוף את הבנק לסייע להם במחזור החובות. לוועדה יש עוד עבודה רבה כדי להבטיח שהיחס ללווה האנונימי יהיה כמו לגדול בעל ההילה, ולוודא שגביית החוב תהיה דומה לשניהם כמו גם השיקולים מתי להפעיל כלי גבייה קשים או רכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים