מיקרוסופט תשלם מסים בסך 100 מיליון שקלים
בית המשפט המחוזי קבע כי בעקבות מחלוקת בנושא שומות מס בין רשות המסים לחברת ג'יטקו, לאחר שזו נרכשה על ידי מיקרוסופט, תשלם ענקית הטכנולוגיה מסים בסך 100 מיליון שקל
בית המשפט המחוזי מרכז, בראשות השופט ד"ר שמואל בורנשטיין קבע כי ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט תשלם מסים בסך 100 מיליון שקלים.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
בשנת 2006 רכשה מיקרוסופט את מניות חברת ג'יטקו בתמורה לסך של 90 מיליון דולר. כחצי שנה לאחר מכן, נחתם הסכם בין ג'יטקו למיקרוסופט למכירת הקניין הרוחני בתמורה ל-26.6 מיליון דולר.
המחלוקת העיקרית הייתה בקשר לסיווג עסקת מכירת הקניין הרוחני, לאחר שג'יטקו הגישה ערעור נגד שומות מס שהוציאו לה. הדיון עסק האם המדובר בעסקה למכירת קניין רוחני בלבד כפי שהצהירה ג'יטקו, או שמא זוהי מכירת מלוא פעילות החברה - ועל פי כן, מהו שווי העסקה אותו יש למסות. בפסק הדין קבע השופט בורנשטיין כי יש למסות את מכירת מלוא הפעילות, ואין לקבל את עמדתה של ג'יטקו, שכן מדובר בקניין רוחני בלבד.
בעקבות פסק הדין התקדימי בנושא מחירי העברה, קיבל בית המשפט את עמדת המדינה שיש לשלם מס בהעברת פעילות בין חברות קשורות ומיקרוסופט, חברת האם של גג'יטקו, תשלם מסים בסך של למעלה מ-100 מיליון שקל.
"הכלל הוא שערך כלכלי נשמר, גם אם הוא משנה את צורתו", נכתב בפסק הדין, "המערערת לא עמדה בנטל הכבד המוטל עליה להראות שכלל זה בדבר 'שימור הערך', אינו חל במקרה דנן".
לעניין שווי הפעילות שהועברה, בית המשפט דחה את טענת ג'יטקו לפיה הסכום ששולם בגין מניותיה משקף תמורה בגין סינרגיה בין עסקי מיקרוסופט לעסקיה שלה, ועל כן אינו חלק מהתמורה בגין הפעילות שהועברה.
"איני סבור כי העובדה שקיים יתרון ייחודי לרוכש מסוים ברכישת נכס מסוים משמעה כי המחיר ששולם על ידו אינו משקף את שווי השוק של הנכס" ציין השופט בורנשטיין. עוד קבע בית המשפט כי העברת עובדים מהווה העברת פונקציה משמעותית בעלת ערך כלכלי רב, אותה ניתן למסות
את התיק ניהלו עורכי הדין אריק ליס, ניצן זגרינסקי ועדי חן מהמחלקה הפיסיקאלית בפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי).
עו"ד אלדר בן רובי, ממשרד עורכי הדין מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות', אמר: "הסוגיה בה עוסק פס"ד מיקרוסופט תלויה ועומדת בתיקים נוספים של חברות רב לאומיות אחרות. אין ספק כי פסק דין זה מייצר 'רעש' שאינו טוב להייטק הישראלי. מדובר בהשלכות המייקרות את רכישת הטכנולוגיה המוחזקת על די חברות ישראליות, בגובה המס הנוסף. עם זאת, פסק הדין יהווה תמריץ לחברות זרות, הרוכשות חברות ישראליות, להשאיר את הקניין הרוחני, או לפחות חלקים ממנו, בישראל. מגמה זו תעלה בקנה אחד עם חוק עידוד השקעות הון החדש, המקנה הטבות לקניין רוחני בישראל. חשוב לציין שעדיין קיימות דרכים לניצול משותף של טכנולוגיות הקיימות בחברות מטרה ישראליות באופן שלא יחייב תשלום מס מראש".