הסיוע ליצואנים גדל ל-70 מיליון שקלים
לאחר שבשנת 2016 נדחו בקשות יצואנים לקבלת סיוע מהמדינה, בסך 15 מיליון שקלים, הודיע היום משרד הכלכלה כי תקציב התכנית יגדל בעשרה מיליון שקלים. המרוויחים הגדולים: יצואנים מהצפון שיקבלו תיעדוף על פני יצואנים מהמרכז והדרום
תכנית "כסף חכם" תומכת במאמצי שיווק בינלאומי של חברות ישראליות בבואן לחדור לשווקים חדשים וחברות אשר בקשתן אושרה, יכולות לקבל סיוע של עד 500 אלף שקלים (שקל מול שקל) עבור פעילויות שיווק בחו"ל על פני שנתיים. בשווקי יעד שנקבעו: הודו, סין ויפן, ניתן לקבל אף יותר - עד מיליון שקלים על פני שלוש שנים.
בשנת 2016 אישר המשרד מענקים בסכום כולל של כ-60 מיליון שקלים אך כאמור נאלץ לדחות בקשות בסכום כולל של כ-15 מיליון שקלים בשל מגבלת תקציב, אך יש לציין כי מתחילת השנה (2017) אישר המשרד מענקים ליצואנים בגובה של 19 מיליון שקלים.
עדיפות ביצוא לצפון הארץ
בנוסף, כנראה בשל התקציב שגדל, הוחלט על סיוע להשתתפות בתערוכות גם בשווקים שאינם במדינות היעד שהוגדרו על ידי המדינה, הכרה בהוצאות טיסה לצורך פעילות יצוא. כמו כן, חלו הקלות בכמה מהסעיפים הקיימים שיסייעו ליצואנים. בנוסף, המשרד הוסיף מסלול תמיכה בקרן הפרויקטים והמכרזים הבינלאומיים כדי להרחיב את סוגי הפרויקטים הזכאים לתמיכה. אך יש לציין כי על פי ההחלטה, יצואנים ממרכז הארץ והדרום יקבלו פחות, משום שתינתן עדיפות בגובה של 20% מהתקציב (14 מיליון שקלים) לסיוע ליצואנים מאזור הצפון, במסגרת קידום "תוכנית צפון" שנקבעה בממשלה לפני מספר חודשים.
בשורה טובה נוספת ליצואנים שעובדים לפי פרויקטים (כדוגמת התמודדות במכרזים במדינות היעד והקמת פרויקטים ספציפיים - כגון חממות לחקלאות). עד השנה התנאי לקבלת סיוע קרן הפרויקטים והמכרזים הבינלאומיים, היה פרויקטים בגודל של יותר ממיליון דולר. כעת הודיע משרד הכלכלה, כי הוחלט להגמיש את התנאים וניתן יהיה להיעזר ולקבל החזרים גם בפרויקטים של חצי מיליון דולר ומעלה עבור החברות הנתמכות בתכנית.
"על מנת לוודא כי כלי הסיוע של משרד הכלכלה והתעשייה נותנים מענה הולם לצרכי החברות היצואניות, מקיים המשרד דיאלוג רציף עם התעשייה בכלל והחברות הנתמכות בפרט", אומר ל-ynet, אוהד כהן מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה. "כתוצאה משיח זה עדכן המשרד את תכנית "כסף חכם" כדי לאפשר התאמה שלה לאתגרים מולן ניצבות חברות יצואניות".
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן מוסיף כי משרד הכלכלה מעמיד כלים ייחודיים עבור יצואנים ישראלים, זאת על מנת לסייע להם להתמודד עם התחרות הבינלאומית הגוברת והמגמות בסחר העולמי, אשר מציבים בפניהם אתגרים לא פשוטים. "המשרד מכיר בחשיבותו של הייצוא הישראלי ותרומתו העצומה לכלכלה ודואג לעדכן את כלי התמיכה כך שיתנו מענה מיטבי לחברות היצואניות".