שלא תתפוצצו: מה לבדוק לפני התקנת צנרת
לגלות פיצוץ בצנרת בסיום שלבי הבנייה יעלה לכם בעוגמת נפש ובהרבה מאוד כסף. מה לבדוק בשלב ההתקנה כדי להקטין את הסיכון לתקלות בהמשך? אתר "המקצוענים" עם המדריך
רובנו נבנה את ביתנו פעם אחת בחיים, אם בכלל. כדי שההשקעה הכספית שלכם תהיה משתלמת וכדי שיהיו לכם כמה שפחות בעיות בעתיד, יש כמה דברים שחשוב לוודא בשלב התקנת צנרת המים. סביר להניח שאינכם מבינים בתחום, ובדיוק בשביל זה הזמנתם בעלי מקצוע. ועדיין, גם עליהם חשוב לפקח ולוודא שהדברים מתנהלים בצורה מקצועית, חכמה ובהתאם לתקן. אז מה כדאי לוודא מול הקבלן המבצע או מול מנהל העבודה שהסמכתם לפקח על הבנייה? לפניכם המדריך.
עוד כתבות בנושא:
איך מונעים עובש בבית
נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לבית
האם ההתקנה כוללת הרכבת כלים סניטריים?
כדי שלא תמצאו את עצמכם נדרשים לשלם תוספת במחיר, השאירו כמה שפחות דברים עמומים. "כדאי להכניס בחוזה העבודה סעיף לפיו האינסטלטור שאחראי על החלפת הצנרת הוא גם זה שיתקין את כל הכלים הסניטריים בבית, ונסו לציין ברמת פירוט גדולה ככל הניתן באילו כלים סניטריים מדובר", מציעים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "גם אם זה נראה לכם מובן מאליו, אתם לא רוצים להיכנס לוויכוחים ולעימותים מיותרים, או לתמחור גבוה יותר מזה שאמור להיות בפועל, רק מפני ששכחתם לציין זאת מראש".
"זהו כמובן יתרון שהאינסטלטור שהתקין את הצנרת הוא גם זה שיהיה אחראי על הרכבת הכלים הסניטריים", מוסיף שרון חסון משרון שירותי אינסטלציה באתר "המקצוענים". "זאת, גם מפני שהוא יודע באילו מיקומים עוברת הצנרת ולא יקדח בטעות באזור שבו היא ממוקמת. יתרון נוסף הוא שהתמחור של זה יכול להיות נמוך יותר אם תסגרו זאת מראש מולו ולא תזמינו שני בעלי מקצוע שונים לכך".
ודאו שיש כמה שפחות חיבורים בצנרת
"עדיף שיהיו כמה שפחות חיבורים בהתקנת צנרת, ושהחיבורים שקיימים הם בהתאם לתקן הנדרש", מציע חסון. "לכן, במהלך ההתקנה כדאי לוודא שההתקנה נעשית באופן רציף ועם כמה שפחות קטיעות וחיבורים שעלולים לייצר בשלב מתקדם יותר פיצוצי צנרת ונזילות. כדאי להימנע גם מחיבורים בקירות, אלא שהצנרת תותקן מהמרכזייה לאביזר הנדרש".
בדקו שהאינסטלטור התקין בידוד לצנרת המים החמים
כדי לחסוך בעלויות חימום המים וכדי למנוע בזבוז מים מיותר, ודאו שמותקנת לכם צנרת הכוללת בידוד למים החמים. חסון: "אמנם צנרת עם בידוד היא כמעט כפולה במחיר, אך לטווח ארוך היא משתלמת והיא בהתאם לתקן הנדרש".
ודאו שלא הוכנסו צינורות ניקוז לעמודי התמך של הבית
"לפני שלב יציקת הבטון יש לבדוק את המיקומים שבהם האינסטלטור מעביר את הצנרת", אומר חסון. "אמנם בבנייה חדשה לרוב עובדים על פי תוכנית של מהנדס, אך חשוב לוודא שההתקנה היא אכן בהתאם לתוכנית. ודאו שלא הוכנסו צינורות ניקוז בתוך עמודי התמך של הבית, ושהנחת הצנרת תקינה".
האם נבדק לחץ המים לפני שלב הריצוף וכיסוי הטיח?
מה יותר מעצבן מלגלות שיש נזילה בצנרת המים? לגלות זאת, אחרי שלב ריצוף הבית וכיסוי הטיח. "לכן, חשוב עוד לפני שלב הריצוף לדאוג שהאינסטלטור יבצע בדיקת לחץ מים בכל הבית, כדי לשלול נזילות בצנרת", ממליץ חסון. "לאחר התקנת המערכת יש לחבר את המים החמים לקרים (מפני שבשלב זה לרוב טרם הותקן דוד השמש) ולפתוח את זרם המים. אם בטעות נפגע אחד הצינורות במהלך עבודות הבנייה, יודעים על כך לפני שלב הריצוף.
"כדאי להשאיר את מערכת המים מחוברת במהלך כל שלבי הבנייה, כדי לגלות תקלות במהלך העבודה. ישנה חשיבות גדולה גם לבדיקה כזו לפני שלב הנחת הטיח. ההמלצה היא לצלם את מיקום מעבר צנרת המים ולהראות לבעלי המקצוע שמגיעים לעבוד בבית, היכן בדיוק היא עוברת, כדי שלא יפגעו בה במהלך עבודתם".
בדקו שבורות הביוב הם בהתאם לתקן
"הדבר הכי חשוב בשלב התקנת בורות הביוב הוא שהשיפועים יהיו נכונים", מסביר חסון. "חשוב שהאביזרים וההתקנה יהיו תקניים ושיותקנו בריכות איכותיות של חברות מוכרות בשוק. ככל שבריכת הביוב עמוקה יותר כך הקוטר שלה צריך להיות גדול יותר. ניתן בהמשך להגביה או לקצר את בור הביוב, אך עדיף שההתקנה המקורית תהיה כמה שיותר קרובה לקו הריצוף הסופי. יש חשיבות לבחירת מיקומי בורות הביוב גם בהקשר של עיצוב עתידי של הגינה או החנייה של הרכב. לכן, תכננו זאת בצורה שלא תפגע ביכולת הניצול של הקרקע בעתיד, בהתאם לצרכיכם".
מחפשים אינסטלטור? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"