שתף קטע נבחר
 

מצפה נפתוח: מאבק בין שני קטבים בירושלים

לצד המתח המתמיד השורר בירושלים בין דתיים לחילוניים או יהודים וערבים - מתקיים בה גם מאבק לא פוסק בין פיתוח עירוני לשמירה על הטבע והסביבה. אחת הסוגיות הבולטות בנושא היא הבנייה במערב ירושלים. רגע לפני הבולדוזרים - פרויקט מיוחד

לצד המתח המתמיד השורר בירושלים בין דתיים לחילוניים או יהודים וערבים - מתקיים בה גם מאבק לא פוסק בין שני קטבים: פיתוח עירוני לעומת שמירה על הטבע והסביבה. אחת הסוגיות הבולטות שבמחלוקת היא הבנייה במערב ירושלים, ולאחרונה שוב נשקף נזק חמור למצפה נפתוח, הצמוד לשכונת רמות, עקב תוכנית בנייה.

 

מצפה נפתוח (צילום: הילרי הרצברגר) (צילום: הילרי הרצברגר)
מצפה נפתוח(צילום: הילרי הרצברגר)

מה כל כך מיוחד במקום?

מצפה נפתוח הוא אתר הטבע העירוני האיכותי והייחודי ביותר בירושלים. בחברה להגנת הטבע מסבירים כי "אתר זה הוא גם נכס טבע בפני עצמו וגם חלק מרצועה ירוקה ומשמעותית ביותר, שעל ירושלים לשמור, לצורך הבטחת תפקודן של המערכות האקולוגיות.

 

"מדובר באתר טבע המתפרש על מרחב פתוח משמעותי במערב העיר, בצמוד לשטח הפתוח ממערב לה. אתר זה מצוי מחוץ למרקם העירוני הבנוי ומתאפיין במספר גדול של מיני יונקים, כמו צבאים (כ-70 פרטים), דורבנים, שועלים ועוד, וכן קיים בו ריכוז מיני צמחים בסיכון".

 

מהו הפרויקט המתוכנן?

התוכנית, שקידמה רשות מקרקעי ישראל כוללת 1,435 יחידות דיור (25% מהן קטנות ומיועדות לזוגות צעירים) ו-203 יחידות לדיור מוגן. המבנים יהיו מדורגים ונמוכים כדי להמשיך את הקו של שכונת רמות הוותיקה שמצפון לתוכנית. בחלק מהמגרשים יהיה הבינוי גבוה יותר והבניינים יתנשאו לגובה 11-7 קומות.


עוד כוללת התוכנית כיכר עירונית שתוקף מבני מסחר ודיור מוגן, בית ספר ומוסדות ציבור. כמו כן תתאפשר גישה לשטח הפתוח שמדרום לשכונה (מצפה נפתוח ופארק עמק הארזים), והחלק הדרומי מיועד להפוך ליער - כ-100 דונם מתוך 417 דונם. למעשה, כ-41% משטח התוכנית הם שטחים פתוחים.

 

מהו הנזק הצפוי?

החשש הוא מפגיעה בעולם החי והצומח המגוון ופגיעה במערכת האקולוגית באזור. כמו כן יש חשש לאובדן שטח ירוק החיוני למרחב האורבני של ירושלים ולרווחת תושבי העיר. בחברה להגנת הטבע טוענים כי יש אלפי יחידות דיור ברחבי העיר שכבר מאושרות לבנייה וניתן לנצל אותן במקום לפגוע בטבע בבניית דירות בשטחים פתוחים.

צבוע נועץ מבט במצפה נפתוח (צילום: אלכס גייפמן) (צילום: אלכס גייפמן)
צבוע נועץ מבט במצפה נפתוח(צילום: אלכס גייפמן)
 

קיצור תולדות המאבק

מדובר בהקמה לתחייה של תוכנית שכבר נדחתה במועצה הארצית לתכנון ולבניה בשנת 2007, ושכונתה אז "תוכנית ספדיה". התוכנית נועדה להרחיב את השטח הבנוי של העיר ירושלים מערבה, במטרה לבנות כ-20 אלף יחידות דיור. תוכנית הבנייה במצפה נפתוח, שהוגשה במקביל, בוטלה אף היא בשנת 2008 בידי בג"ץ.

צבי במצפה נפתוח (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
צבי במצפה נפתוח(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
  

התוכנית לוותה במאבק עז מצד הגופים הירוקים ומצד אזרחים, עד שגם ראש העיר דאז אורי לופוליאנסקי הצהיר כי הוא מסיר את תמיכתו מהתוכנית. לדברי אנשי הארגונים הירוקים, התוכנית הנוכחית היא חלק ממגמה המבקשת להחזיר את תוכנית ספדיה באמצעות פיצולה לכמה תוכניות קטנות.

 

מה אומרים יוזמי התוכנית?

בנובמבר 2015 אושרה התוכנית בוותמ"ל - הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור, שנועדה לאשר תוכניות בנייה רחבות היקף באישור מזורז כדי לפתור את משבר הדיור.

 (צילום: אלכס גייפמן) (צילום: אלכס גייפמן)
(צילום: אלכס גייפמן)
 

מהוועדה נמסר: "התוכנית מצויה בתחום בעל רגישות אקולוגית, סביבתית ונופית גבוהה. עם זאת, ולאור העובדה כי שטח זה מהווה רק חלק קטן משטח פתוח נרחב, עמדת הוועדה היא כי מדובר בפגיעה מצומצמת יחסית, וכי התוכנית מאזנת בין הצורך הלאומי להוספת יחידות דיור לבין צורכי הפיתוח והשימור באזור זה".

 

אנשי הוותמ"ל ציינו כי "פוטנציאל הבינוי של שטח מורדות רמות מבחינת היקף יחידות הדיור גדול מזה המוצע בתוכנית ומגיע לכ-3,000; אולם לאור הרגישות הסביבתית של השטח, ערכיו הייחודיים וזיקת תושבי השכונה בפרט וירושלים בכלל אליו - הוגשה תוכנית המציעה בינוי מצומצם וצמוד דופן, השומר על שטח גדול ללא בינוי".

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

במנהל רשות מקרקעי ישראל טענו כי "התוכנית תוסיף יחידות דיור רבות לעיר לירושלים, הסובלת ממחסור בדירות חדשות, ותיתן מענה למצוקת הדיור בעיר".

 

צביים במצפה נפתוח (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
צביים במצפה נפתוח(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

איפה הפרויקט עומד כעת?

בחודש יוני 2016 החליטה הוותמ"ל כי תוכניות הבנייה יעברו ממנה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים. המשמעות: בוועדה המחוזית תוכל עיריית ירושלים לקדם את תוכניתה להפיכת האזור ליער קהילתי.

מצפה נפתוח מבעד לערפל (צילום: גיא שחר) (צילום: גיא שחר)
מצפה נפתוח מבעד לערפל(צילום: גיא שחר)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים