שתף קטע נבחר

 

בניתם על הירושה? גם החובות עוברים למוטבים

הירושה לא תמיד כוללת כסף ונכסים, ולעתים אף מתברר כי היא מביאה עמה חובות שנצברו במהלך חייו של הנפטר. האם אפשר להימנע מכך? מדריך

 

צילום: אלי סגל וניצן דרור

צילום: אלי סגל וניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מה קורה כשאדם שנפטר הותיר אחריו חובות? האם היורשים חייבים להמשיך לשלם או שהחובות נמחקים? קיימים שני סוגים של ירושה: ירושה על פי צו קיום צוואה וירושה על פי חוק הירושה.

 

 

סעיף 1 לחוק הירושה קובע את ההגדרה הבסיסית של המונח ירושה ולפיו "במות אדם עובר עזבונו ליורשיו". במידה והנפטר לא הותיר אחריו צוואה בכתב, בפני עדים, בפני רשות (בעל פה בפני מקור סמכות רשמי כגון שופט או נוטריון) או בעל פה (בפני שני עדים), חוק הירושה קובע את סדרי קדימויות הירושה לבני משפחתו אשר על פי חוק נקראים "יורשים על פי דין".

 

היורשים על פי דין הם בן/בת זוגו/תו של המוריש, ילדיו (כולל ילדים המאומצים), נכדיו, ניניו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ודודיו. בן/ת זוגו/תו של המוריש (הנשוי לו או החי עמו חיי משפחה ללא נישואין) יורש את כל חפצי משק הבית המשותפים, כולל מכונית.

 

יתר העיזבון מתחלק באופן הבא: במידה והנפטר הותיר אחריו ילדים, נכדים או הורים, בן/ת הזוג יורש/ת מחצית מהעיזבון. במידה והנפטר הותיר אחריו רק סבים, אחים או אחיינים, בן/ת הזוג יורש/ת שני שלישים מהעיזבון. במידה והנפטר לא הותיר אחריו אחד מהקרובים הנ"ל, בן/ת הזוג יורש/ת את העיזבון כולו.

 

העיזבון מחולק בין היורשים על פי דין וסדר קדימות קבוע מראש - ילדים קודמים להורים שקודמים לסבים. החלוקה בין ילדי המוריש נעשית באופן שווה, וכך גם בין הוריו וסביו. במידה והאדם הותיר צוואה, הירושה מתחלקת בין היורשים לאחר שבית המשפט הוציא צו קיום צוואה.

 

האם ניתן לוותר על ירושה?

אין חובה לקבל ירושה. גם אם הנפטר הותיר צוואה ובה ציין אדם מסויים כנהנה מהירושה הוא אינה חייב לקבלה. מעיזבון ניתן "להסתלק" על ידי הגשה של תצהיר בכתב חתום על ידי עורך דין, רשם לענייני ירושה או בית המשפט.

 

בהודעת הסתלקות יפורטו פרטי זהותו של המסתלק, שיעור ההסתלקות ולטובת מי הסתלק. על ההסתלקות להיעשות לפני חלוקת העיזבון. ניתן "להסתלק" מחלק מסוים מהעיזבון, אולם לא מנכס מסוים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

גם כאשר מדובר בירושה על פי צו קיום צוואה ניתן להסתלק ממנה באותו אופן כמו גם מנכס מסוים. ההסתלקות היא בעצם ויתור על הירושה או חלק ממנה והיא פוטרת את האדם המסתלק מכל אחריות שהיא לעיזבון והוא אינו נחשב כלל ליורש. ההסתלקות אינה מותנית בהסכמת מי שלטובתו מסתלקים, ועל כן היא אופן פעולה ראוי במצב בו ידוע או יש חשש כי הירושה המיועדת כוללת אך ורק חובות.

 

מה קורה כשלנפטר יש חובות?

לא תמיד הירושה היא רק זכות היורשים. לעתים מתברר כי הירושה מביאה עמה חובות שנצברו במהלך חייו של האדם המנוח. לעתים אף לא נרשמים חובות אלו בדרך של עיקולים, אלא מתגלים בצורת מכתב מעורך דין או כצו עיקול בלשכת הוצאה לפועל.

 

קיימת אבחנה בחוק הירושה בין התקופה שלפני חלוקת העיזבון ולאחריו. לפני חלוקת העיזבון חלים החובות (אלו שלא התבטלו עם פטירת המנוח) על העיזבון בלבד ואינם חלים על יורשיו. החובות ישולמו מתוך נכסי העיזבון בלבד גם אם אין די בנכסים אלו כדי לכסות החובות.

 

באשר לתקופה שלאחר חלוקת העיזבון - אם לפני חלוקת העיזבון פורסמה כדין מודעה המזמינה את הנושים להודיע על חוב ונפרעו החובות הידועים, אין היורשים חייבים לשאת בחובות שהתגלו לאחר מכן.

 

אם לא פורסמה מודעה והיורשים לא ידעו אודות החוב, חייב כל אחד מהם לשאת בחוב עד לשיעור החלק שקיבל מהעיזבון. אם ידעו היורשים על החוב חייב כל אחד מהם לשאת בו עד לשיעור שווי העיזבון כולו.

 

יורש שזכה בנכס ספציפי מכוח צוואה אינו אחראי לחובות כלליים של העיזבון, כל עוד יש בידי הנושה לגבות את חובו מיורשים אחרים שלא קיבלו נכסים ספציפיים. גם אם יחויב יורש זה בחובות העיזבון יהיה זה רק עד לשיעור הנכס הספציפי שקיבל.

 

במקרה של ירושה מכח צוואה, חלוקת החובות תהיה בהתאם להוראותיו של המוריש הרשאי לפטור חלק מהיורשים מאחריות לחובות, או לחלק אחריות זו באופן שימצא לנכון.

 

הנושים שהודיעו על חוב בהתאם למודעה שפורסמה רשאים לגבות את חובם מהיורשים שלא באופן יחסי לחלוקת העיזבון. כלומר נושה יכול לדרוש מאחד היורשים שחלקו בעיזבון מספיק גדול כדי לכסות את החוב לשלם את כל החוב.

 

נושים שלא הודיעו על חוב בהתאם למודעה הנ"ל רשאים להגיש תביעה רק בתוך שנתיים ולגבות את החוב באופן יחסי מכל יורש בהתאם לחלקו בעיזבון.

 

הכותב הוא חבר בצוות היועצים המקצועיים של רעות משפחה מטפלת , מרכז המידע של רעות אשל לבני הגיל השלישי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים