שתף קטע נבחר
 

ניצול חכם של חלל הבית: טיפים לתכנון ולעיצוב מסדרון

פינת עבודה משפחתית, ארונות אחסון ואפילו חדר שירות - המסדרון בימינו הוא אתגר תכנוני גדול שיכול לאפשר לכם הרבה יותר מרחב בבית. הוא כבר מזמן לא צינוק מעבר ארוך וחשוך, ועם תכנון נכון הוא יכול לאפשר סידור מחודש של חדרי הבית. אתר "המקצוענים" עם עצות למי שנמצא בשלבי בנייה או שיפוץ – חלק ב'

בעזרת שמירה על רוחב מספק של המסדרון, סידור מחדש של החדרים, תאורה נכונה ומחשבה על נגרות מותאמת תוכלו להפוך את המסדרון מחלל שגונב שטחי מ"ר יקרים בבית, לחלל מרווח ומואר המאפשר יותר אחסון ושטחי עבודה. בכתבה הקודמת התייחסנו לקירות ולריצוף, לפניכם חלק ב'.

 

עוד כתבות בנושא:

כך תתמודדו עם ליקויים לאחר שיפוץ

למה לצפות כשמשפצים את הבית

שיפוצים במקום קניית דירה

 

פינת עבודה במסדרון מרווח, כשאין חדר פנוי לעבודה  (צילום: עודד סמדר באדיבות ניצן הורוביץ) (צילום: עודד סמדר באדיבות ניצן הורוביץ)
פינת עבודה במסדרון מרווח, כשאין חדר פנוי לעבודה (צילום: עודד סמדר באדיבות ניצן הורוביץ)

הטעות: לתלות גוף תאורה גדול כשתקרת המסדרון נמוכה מדי

"במסדרונות רבים ישנה טעות נפוצה של תליית תאורה משתלשלת מתקרה נמוכה יחסית", אומר לירן אלקולומברי, מנהל שיווק בקמחי תאורה. "בפועל, זה גורם לתקרה להיראות נמוכה מכפי שהיא באמת. "קיימות דרכים רבות להפוך את תאורת המסדרון לכלי עיצובי שיגרום לחלל להראות גדול מכפי שהוא באמת. תחילה, מומלץ להשתמש בתאורה צמודת תקרה, בתאורת ספוטים (כשהגוף בגוון נירוסטה או בהיר) או בתאורה השקועה בתקרת גבס".

 

לדבריו, "ממש כמו יצירת מקטעים בריצוף המסדרון, ניתן ליצור הד גם בחלוקת התאורה, אשר יכולה לפזר את ההארה בצורה שווה ורציפה לאורך המסדרון כולו. ניתן ליצור משחקי תאורה בדמות פסי תאורת LED הממוקמים בתחתית שני הקירות המקבילים. התוצאה תהיה מראה 'מרחף' לקיר, עם תאורה רכה בלילה שתאפשר התמצאות בצורה נוחה. כמו כן, חשוב להוסיף גם תאורת חירום שתאפשר ניידות בקלות בעת הפסקת חשמל".

 

במקום חדר שירות: מכונת כביסה ומייבש נסתרים במסדרון

המסדרון בחלק מהבתים משרת כמרחב שירות. "את מכונת הכביסה והמייבש ניתן להטמיע בארון ייעודי במסדרון ובכך ליתר את הצורך בתכנון חדר כביסה", אומרת נירית פרנקל, הנדסאית אדריכלות. "היתרון, פרט לחיסכון במטראז', הוא בקרבה היחסית של ארון השירות לחדרי השינה ולחדר הכביסה. ועדיין, חשוב לתכנן את הארון כך שיענה על הצרכים ולא יהווה מכשול".

 

"מומלץ תחילה לרכוש את מוצרי החשמל הגדולים, ואז בהתאם למידות שלהם להזמין את מידות הארון או חיפוי הגבס בהתאם", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "יש להקפיד על מיקום של נקודות מים וחשמל ולהקפיד על תכנון שיאפשר מרחב במסדרון. צריך לזכור שגם בעת שמוציאים ומכניסים כביסה, כדאי להשאיר מקום נוח למעבר במסדרון".

 

פרנקל: "כדאי להשאיר גם מקום ייעודי לציוד הנדרש (חומרי ניקוי, אטבים, סלסלת כביסה וכדומה). מכיוון שהמסדרונות מהווים מרחב ציבורי, ניתן לתכנן בהם בנוסף ארונות שירות (לאחסון מטאטא, מגב, שואב אבק, מגבות ופרפומריה). הדבר נוח במיוחד בייחוד כששטח חדר האמבטיה קטן יחסית". 

עם תכנון נכון, יש מקום לספריה ולארונות לאחסון (צילום: אורית ארנון באדיבות טל תמיר) (צילום: אורית ארנון באדיבות טל תמיר)
עם תכנון נכון, יש מקום לספריה ולארונות לאחסון(צילום: אורית ארנון באדיבות טל תמיר)

פינת עבודה משותפת לדיירי הבית  

"המסדרון המודרני משמש גם להטמעת חללים של ממש", אומרת פרנקל. "כך למשל רואים יותר ויותר ופינות עבודה או לימוד משפחתיות במסדרון, מאותה סיבה שהוא קרוב לכל החדרים ויכול לשמש בו זמנית כמה מבני הבית. יתרון נוסף בתכנון שכזה הוא שהקונספט והנראות הוויזואלית של המסדרון משתנה לחלוטין והוא נראה כחלל פונקציונלי שתוכנן כהלכה".

 

לדברי אלקולומברי, "במקרה כזה, חשוב לבחור בגופי תאורה עוצמתיים במידה ומדובר בחלל שלרוב אין בו קרבה לחלונות המספקים תאורה טבעית. התאורה צריכה להיות תאורה שולחנית וממוקדת, ובנוסף חשוב שתהיה תאורת תקרה כללית. כדי לא ליצור עומס גרפי בחלל הקטן יחסית, מומלץ לציור פסי הארה מינימליסטים בתקרה ולהשתמש במנורות שולחן מינימליסטיות בעיצובן".

 

מהן המידות שיאפשרו לכם אחסון תוך שמירה על מרחב?

"בשלב תכנון החלוקה הפנימית של חדרי הבית כדאי לבחור את מידות המסדרון בחוכמה", מציעה פרנקל. "לאחרונה, רבים לוקחים את המסדרון כפרויקט מיוחד ובעזרת טכניקות מבניות, מייצרים אשליה של חלל מרווח ומואר שנאמן לעיצוב הכולל של הבית. רוחב המסדרון משתנה בהתאם לאורכו ולשימוש הנעשה בו. פרוזדור המשמש כניסה ראשית לדירה צריך להיות ברוחב של מינימום 1 מטר. פרוזדור בדירה, שאורכו עד 3 מטר, צריך להיות ברוחב של כ-80 ס"מ, פרוזדור שאורכו 3-4 מטר, צריך להיות ברוחב של 90 ס"מ ופרוזדור שאורכו מעל 4 מטר, צריך להיות ברוחב של 1 מטר ומעלה". 

מטבח במסדרון? לעתים דירה קטנה יחסית מאפשרת תכנון מקורי ויצירתי  (צילום: גלעד רדט באדיבות שרה ונירית פרנקל ) (צילום: גלעד רדט באדיבות שרה ונירית פרנקל )
מטבח במסדרון? לעתים דירה קטנה יחסית מאפשרת תכנון מקורי ויצירתי (צילום: גלעד רדט באדיבות שרה ונירית פרנקל )

אך מעבר למידות המינימום הנדרשות, כדאי במידת האפשר להשאיר יותר מרווח. "ההמלצה שלי היא להרחיב ככל הניתן את המסדרון כך שהוא יוכל לשמש ליותר מאשר רק מעבר בין חדרים. גם אם הוא 'יגנוב' מעט משטחי חדרי הבית השונים, הוא ימנע את העומס שבאחסון רהיטים בתוכם. אני נוהגת לתכנן מסדרון ברוחב של לפחות 1.20 מטר, בלי קשר לאורך המסדרון. זהו רוחב שמאפשר למי שעובר בו לחוות את המסדרון כחלל מספיק מרווח, ולא כמעבר שמרגיש כמו צינוק. ברוחב כזה יש מספיק פרספקטיבה לראות את האמנות שתלויה על הקירות, להוסיף ריהוט נלווה ולאפשר יותר אפשרויות מבחינת עיצוב".

 

מי שמעוניין למקם ארונות לאורך המסדרון, מהו הרוחב המומלץ? "עומק של ארון ממוצע הוא לפחות 60 ס"מ (בגלל עומק הקולב), כדאי מאוד שמסדרון כזה יהיה ברוחב של לפחות 1.60 מטר, כדאי שיישאר לפחות מטר לפתיחת דלתות הארונות ולעמידה נוחה מולו".

 

מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עודד סמדר באדיבות טל תמיר
צילום: עודד סמדר באדיבות טל תמיר
מומלצים