עוקף כרטיס אשראי: חיוב מיידי בבית העסק
חברת כספונט תאפשר לבתי עסק גישה לחיוב מיידי של הלקוחות ישירות מחשבון הבנק שלהם, ללא תיווך של חברת האשראי. החברה: "המהלך יביא להוזלת עמלות לבית העסק ולהתנהלות פיננסית נבונה יותר מצד הצרכן". החיסרון – הכסף ירד מהחשבון באופן מיידי, כמו במשיכת מזומן
חברת כספונט תאפשר חיבור ישיר בין בתי עסק לבנקים, לחיוב תשלומים, ללא צורך בחברות האשראי ושימוש במתג המרכזי של שב"א. בעקבות זאת לקוחות יוכלו לרכוש באמצעות כרטיס האשראי שלהם, אך החיוב יתבצע ישירות מחשבונם.
כיום בעת גיהוץ כרטיס האשראי בבית העסק, החיבור לבנק של הלקוח לצורך החיוב, נעשה באמצעות התשתית המרכזית של שב"א (שירותי בנקאות אוטומטיים), החולשת על המתג המרכזי המחבר בין הבנקים וקופות בתי העסק. שב"א נמצאת בבעלות הבנקים ולמעשה מהווה מונופול בתחום.
התשתית החדשה תאפשר ביצוע עסקאות דביט בלבד – עסקת חיוב מיידי היורדת ישירות מחשבון הלקוח כשהכסף מועבר למחרת לבית העסק. זאת בניגוד לרוב העסקאות בכרטיסי אשראי המאפשרות ללקוח כ-15 ימי אשראי בממוצע ללא תשלום - עד מועד החיוב החודשי, היורד מחשבון הבנק.
בחברה מציינים כי הייתרון לבית העסק הוא בכך שהתשלום מועבר במהירות לחשבון העסק בעוד שבתשלום בכרטיס אשראי רגיל בית העסק מקבל את הכסף רק לאחר תקופה שיכולה להגיע עד 30 יום – בהתאם למועד החיוב של הלקוח. בנוסף, העמלה הנגבית מבית העסק נמוכה יותר מזו שגובה חברת האשראי.
מבחינת הלקוח מדובר כאמור בחיוב המתבצע באופן מיידי, ישירות מחשבון הבנק, ללא מעורבות של חברת האשראי. לדברי החברה, למצב כזה יכול להיות ייתרון למי שרוצה שליטה בתקציב והתנהלות כלכלית נבונה מבלי לצרוך ימי אשראי. בנוסף, חלק מבתי העסק עשויים לגלגל את ההנחה שהם יקבלו בעמלה אל הלקוחות, אם כי הסיכוי לכך נמוך.
הלקוח יישאל אם הוא מעוניין בתשלום בדביט
החברה תציע את השירות בקופות החדשות התואמות את תקן ה- EMV שיחל להיכנס לתוקף בתחילת החודש הבא.בהתאם להוראות בנק ישראל, לאחר הקשת הקוד הסודי, כפי שדורש תקן ה EMV, הלקוח הרוכש בבית עסק שבו תותקן התשתית, יישאל על ידי המסוף האם ברצונו לבצע עסקת דביט עם חיוב מיידי ועליו לאשר זאת בלחיצת כפתור.
נציין כי עבור כל עסקה גובה חברת כרטיסי האשראי עמלה מבית העסק שנעה סביב 1%-2%, כמו גם שב"א שגובה עמלה (מזערית). התשתית החדשה מאפשרת כאמור לבית העסק אלטרנטיבה בעמלה זולה יותר (גובה העמלה משתנה ונקבע בחוזה ההתקשרות של בית העסק עם החברה).
כספונט נמצאת בבעלות חברת וריפון (90%) ובנק דיסקונט (10%) ועוסקת כיום בעיקר בהצבה, ניהול ותפעול של כ-2,800 מכונות למשיכת מזומנים.
לדברי מנכ"ל כספונט, מוסי כץ: "גורמים רגולטורים שונים ובראשם בנק ישראל נתנו רוח גבית וסיוע ישיר ועקיף, מה שאפשר לחברה להקים את התשתית והחיבור לבנקים השונים".
דן סופר, מנכ"ל וריפון ישראל וסגן נשיא לפיתוח עסקי בוריפון העולמית מוסיף כי "פריצת הדרך של כספונט, מאפשרת לוריפון לעשות שימוש בתשתית זו בעשרות אלפי מסופי האשראי של וריפון בישראל, ובכך לאפשר כמעט לכל בית עסק בישראל אפשרויות סליקה אטרקטיביות".
צילום: Shutterstock
מומלצים