יוצרים הרמוניה: כך תבחרו את הצבעים הנכונים לבית שלכם
מסתובבים עם מניפות צבעים בחנויות? מתלבטים איך להפוך את הבית למעוצב ולא מקושקש? צבעים הם עניין של אופי וטעם, אבל השילובים ביניהם יכולים להיות צורמים. לפני שאתם מחליטים על איך לעתב את הבית, רוכשים כל פריט בנפרד ונחרדים מהתוצאה, אתר "המקצוענים" עם כמה כללים שכדאי להכיר
החלטתם שהגיע הזמן לעשות שינוי עיצובי בבית. הלכתם להתרשם מחנויות רהיטים, שוטטתם באתרי עיצוב בשביל לקבל רעיונות, מדדתם את כל הבית, אך דבר אחד עדיין מונע מכם להתחיל - איך בוחרים את הצבע שיניע את העיצוב שלכם ומהם הצבעים שמשלימים אותו?
אם אתם לא יודעים מה זה צבעים משלימים או דומיננטיים, מה זה מונוכרום ואם המונח גלגל צבעים לא אומר לכם כלום, עצרו. רגע לפני שמזמינים את הרהיטים ופריטי העיצוב החדשים, הנה מדריך שיעשה סדר בבלגן ויכניס הרמוניה בצבעים.
עוד כתבות בנושא:
עשה זאת בעצמך: צביעה וחידוש רהיטים
חיפוש בעלי מקצוע: ההמלצות שיעזרו לכם
עיצוב בית זו משימה ארוכה, מסובכת וקשה מנשוא. היא דורשת שוטטות אינסופית ברשת בכדי למצוא רעיונות, בחינה של עשרות רהיטים ופריטי עיצוב עד למציאת המתאימים לביתכם, מיון הרהיטים הישנים ועוד אינספור פעולות ומשימות. אולם, הרבה לפני שתבצעו את כל אלה, יש משימה אחת שצריך לבצע בכדי להמשיך הלאה - לבחור את הצבעים שירכיבו את העיצוב החדש.
אם אין לכם תקציב למעצב פנים ואתם מעצבים בעצמכם, כדאי שתימנעו מכמה "טעויות" צורמות בשילובי צבעים. יש כמה כללי מפתח, שאם תעקבו אחריהם - תלכו על בטוח. אם תרצו "להתפרע", כדאי לעשות זאת בפריטים קטנים שניתנים לשינוי בקלות יחסית, ולא באלמנטים שיישארו אתכם שנים ארוכות ויכולים להימאס עליכם די מהר.
איך מתאימים צבעים?
אז איך בוחרים צבעים ודואגים שיתאימו אחד לשני? "ישנן מספר שיטות לבחירת צבעים לעיצוב הבית כך שישלימו אחד את השני ויהיו הרמונים למראה", מסבירה אריאלה עזריה ברקוביץ, מעצבת פנים.
"תחילה כדאי לבחור את הצבע הדומיננטי שלכם, אחד שמדבר אליכם ותרצו לראות אותו בולט בחלל. רצוי לבחור בגוון חם, שיצליח לבלוט בחלל ולא יבלע בתוכו. לאחר מכן, יש לבחור בשני צבעים שמשלימים אותו על פי גלגל הצבעים".
מהם צבעים משלימים? "הגלגל בנוי משלושה צבעי יסוד: אדום, כחול וצהוב", מסבירה ברקוביץ. "בין כל שני צבעי יסוד ישנו צבע הנוצר מערבוב של שניים. כלומר כתום (מערבוב של אדום וצהוב), ירוק (מערבוב של כחול וצהוב) וסגול (מערבוב של אדום וכחול). כמובן שלכל אחד מששת הצבעים האלו, יש מניפה של אפשרית של גוונים (מכהה עד בהיר). כך יוצא שיש לנו אינספור אפשרויות ושילובים אפשריים. כשמסתכלים על גלגל הצבעים, ניתן לזהות בקלות מה הצבע המשלים של כל צבע: זה יהיה הצבע שנמצא ממולו. אדום מול ירוק, צהוב מול סגול וכתום מול כחול".
כששמים שני צבעים משלימים זה מול זה, הם מדגישים אחד את השני. כמובן שהבחירה לא חייבת להיות בגוון המוחלט של הצבע. למשל ירוק זית יכול להשתלב עם אדום-חום. הם יהיו עדיין משלימים, אך התוצאה שתתקבל לא תהיה צעקנית מדי, אלא תיצור תחושה של הרמוניה ויזואלית.
כשניגשים לבחירת פלטת צבעים לחלל, נהוג לבחור שלושה גוונים עיקריים. "הגוון העיקרי ישמש כגוון רקע ובו נשתמש בכמות הגדולה ביותר (כ-60% מהפריטים בחלל יהיו בגוון זה)", אומרת ברקוביץ. "זהו מעין גוון בסיס שנלביש עליו את כל יתר הצבעים. הגוון השני יהיה גוון דומיננטי (כ-30% מהפריטים בחלל) והגוון השלישי יהיה הגוון המדגיש (רק כ-10% מהפריטים בחלל). מטרתו לסייע בהדגשת הצבע הדומיננטי".
אילו מהגוונים כדאי לבחור קודם? "כדאי להתחיל דווקא בבחירת הגוון הדומיננטי (30%) ורק לאחר מכן להתאים לו גוון שיהווה רקע טוב עבורו (רצוי גוון בהיר וקר)", מציעה ברקוביץ. "בסיום מוסיפים את הגוון המדגיש (רצוי להשתמש בגוון כהה של הגוון הדומיננטי, בכדי להעצים את אפקט ההדגשה)".
ללכת על בטוח: מונוכרום - אותו צבע בגוונים שונים
"דרך נוספת להתאמת צבעים שהולכת על סגנון שמרני יותר, קלאסי שלא נמאס מהר, היא בשימוש במונוכרום: כלומר, גוונים שונים של אותו הצבע", אומרת ברקוביץ. "הדרך ליצור מונוכרום פשוטה יחסית. היא נעשית על ידי הוספת מינונים שונים של לבן או שחור לאחד מששת הצבעים של גלגל הצבעים.
ניתן לייצר מונוכרום מכל גוון שתבחרו, כשהאפשרויות הן בלתי מוגבלות. מונכרום מוכר מאוד הוא כל הגוונים שבין אוף-וויט לחום. שיטה זו נחשבת לשמרנית יחסית מבחינה עיצובית ומתאימה למי שרוצה ללכת על בטוח".
"לאחר שהרכבתם את פלטת הצבעים בה אתם מעוניינים, ולפני שאתם מתחילים בשיפוץ עצמו - כדאי שתעשו סיבוב בחנויות השונות, לפני שאתם מתחילים לרכוש את החומרים והמוצרים השונים", מציעים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".
"כדאי להתחיל בבחירת האלמנטים הקבועים בבית כדי שיהיה הרבה יותר מורכב להחליף: ריצוף, חיפוי קירות, חזיתות של ארונות ודלתות. לאחר מכן, כדאי לבחור את הריהוט והכלים הסניטריים ורק לבסוף להשלים עם בחירת טקסטיל (וילונות, שטיחים וריפודים) ובחירת גוון לקירות (צבע או טפטים). האקססוריז נשאיר לסוף - אותם ניתן לרכוש בנחת במשך הזמן כפרטי השלמה".
כדי לא לעכב את השיפוץ שלא לצורך, כדאי שתבררו עם קבלן השיפוצים מה שלבי העבודה ומתי כל מוצר אמור להיות זמין. "כדאי לקחת מקדם ביטחון ולא לסמוך על הספקים שיספקו לכם בזמן את כל המוצרים", אומרים במוקד השירות. "כך תמנעו מצב של שיפוץ שמתעכב או קבלן שעובר לפרויקט אחר מפני שיידרשו לכם שבועיים עד לקבלת אריחי הקרמיקה או ארונות המטבח".
מחפשים צבע? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"