בדרך לחו"ל? זה מה שצריך לדעת על ביטוח רכב שכור
מביטול ההשתתפות העצמית ועד נזקי גוף לנוסעים ברכב - רגע לפני שאתם יוצאים אל החופשה המיוחלת, הנה כמה דברים שכדאי לכם לדעת על הביטוח בהשכרת רכב מעבר לים
בדרך לחופשה בחו"ל? בימים אלו רבבות ישראלים יוצאים לטיול המשפחתי מעבר לים. רבים מהם צפויים לשכור רכב ולגמוע קילומטרים רבים במסלולים השונים. התאמת סוג הרכב למספר הנוסעים ולאופי הטיול חשובה, אך לא פחות מכך חשוב מאוד לשים לב לכל ההיבטים הביטוחיים הקשורים בהשכרת הרכב.
חברות ההשכרה והסוכנויות בארץ שולחות לרוב, בהתאם לבקשת הלקוח, הצעה מסודרת עם פירוט הכיסויים הכלולים ומומלץ מאוד לעיין בה היטב לפני ביצוע ההזמנה.
אלו כיסויים כולל ביטוח הרכב השכור?
ישנם הבדלים בין החברות השונות וכמובן בין היעדים אליהם נוסעים. אך ככלל, ניתן לומר כי התוכניות הסטנדרטיות כוללות ביטוח גניבה, ביטוח נזק עד לגובה ההשתתפות העצמית, וביטוח צד ג' (גרימת נזק לרכוש של מישהו אחר).
מה לגבי ביטוח נזקי גוף (מה שמכונה בארץ ביטוח חובה)? ברוב המקרים, ביטוח הרכב השכור כולל ביטוח נזקי גוף רק לצד ג', אך לא ליושבי הרכב. ניתן לרכוש תמורת תשלום נוסף ביטוח תאונות אישיות (PAI) בתחנת ההשכרה.
ברמה העקרונית, ביטוח הנסיעות אמור לכסות פגיעת גוף כתוצאה מתאונת דרכים, ולכן חשוב מאוד לוודא, טרם היציאה מהארץ, כי שיש ברשותנו ביטוח כזה.
לדברי מיכה אדוני, יו"ר מחוז הצפון בלשכת סוכני הביטוח, "ביטוח הנסיעות לחו"ל מכסה לרוב סכום שלא תמיד מספיק כדי לכסות על הנזק שנגרם. אם אדם הפך חלילה לנכה עקב תאונה או שנוסעים נוספים ברכב לא רכשו ביטוח נסיעות לחו"ל, הם לא יהיו מכוסים על הנזקים שייגרמו להם מאותה תאונה. ישנה אפשרות לרכישת כיסוי משלים לביטוח הנסיעות לחו"ל בעת השכרת הרכב".
מה לא נמצא במסגרת ביטוח הרכב? "ישנם חלקים ברכב המוחרגים מפוליסת הביטוח", מסביר עמוס מרטינז, מנהל תחום השכרת רכב בחו"ל בחברת הרץ. "ניתן לכלול בהם את גג הרכב, פנים הרכב (ריפוד וכו'), מרכב תחתון, שמשות, מראות, צמיגים, אובדן מפתחות, תדלוק בסוג דלק לא מתאים ועוד".
בחלק מהמקרים ניתן לרכוש כיסוי עבור נזק לאותם החלקים. גם גניבת כבודה מהרכב, השייכת לשוכר, אינה כלולה בכיסוי ולכך פרק הכבודה בביטוח הנסיעות אמור לתת מענה. כמו כן, גובה ההשתתפות העצמית משתנה בין סוגי הרכב ובין המדינות ונע בטווח של 600-2,000 דולר.
ביטול או החזר השתתפות עצמית
בשנים האחרונות יותר ויותר חברות מציעות (תמורת תשלום נוסף) שירות שנועד לתת כיסוי גם לחלק ההשתתפות העצמית, כך שגם אם נגרם נזק - הלקוח לא יצטרך לשלם בכלל. כאן, מציין מרטינז, צריך לעשות הבחנה בין שני סוגי כיסויים דומים: ביטול השתתפות עצמית והחזר השתתפות עצמית.
ביטול השתתפות עצמית הוא חלק מובנה המוצע בפוליסת ביטוח הרכב והוא כלול בחבילת ההשכרה שנרכשת בחו"ל. במסגרת זו הנהג יהיה פטור מתשלום ההשתתפות העצמית, אולם הכיסוי הזה אינו כולל נזק לחלקים ברכב המוחרגים מהכיסוי הרגיל (כגון מרכב תחתון, שמשות וכו').
החזר השתתפות עצמית הוא כיסוי שמוצע על ידי רוב הנציגויות בארץ (באמצעות אחת מחברות הביטוח בישראל) והוא מעניק החזר על התשלום שביצע הנהג בחו"ל. כלומר אם לרכב נגרם נזק והנהג שילם את ההשתתפות העצמית בחו"ל, כפי שנדרש לעשות, כשישוב לארץ ויציג את הקבלות והמסמכים הנדרשים, הוא יקבל חזרה את סכום הכסף ששילם. גם כאן הכיסוי אינו כולל את החלקים המוחרגים ברכב.
בחלק מהחברות קיימת אפשרות לרכוש כיסוי החזר השתתפות עצמית מורחב - המבטל השתתפות עצמית בכל סוגי הפגיעות כולל אלו שהביטוח אינו מכסה. כמובן שהכיסוי הזה גם יקר יותר. חשוב להדגיש כי בכל מקרה, במידה והשוכר נהג תחת השפעת סמים או אלכוהול חברת הביטוח אינה מחויבת בתשלום על הנזקים ושוכר הרכב ייאלץ לשלם אותם בעצמו.
נקודות חשובות שכדאי לדעת:
- ישנן חברות השכרה שלא מכלילות בביטוח את האפשרות לעבור לאזור החורג מגבולות ארץ הנסיעה המותרת בפוליסה, כך שבמקרה כזה ובמידה ונגרם נזק לרכב הנהג השוכר יוותר ללא כיסוי ביטוחי. יש לוודא, האם מותר לחצות עם הרכב את הגבול למדינה אחרת (ייתכן ותידרש תוספת תשלום על כך).
- כדאי לדעת כי בחלק מהמדינות, במקרה של תאונה ברכב המושכר, פגיעה, שריטה, גניבה או כל נזק אחר, יש לדווח על המקרה בתחנת המשטרה הקרובה, מוקדם ככל האפשר. ללא דו"ח משטרתי, לא ניתן לקבל את ההחזר / ביטול השתתפות עצמית.
- בדקו היטב את הרכב לפני שאתם לוקחים אותו וגם צלמו אותו. כשאתם מחזירים את הרכב בקשו לקבל אישור שהרכב הוחזר לשביעות רצון החברה.
- שוב, קראו את הצעת הביטוח שקיבלתם, מה בדיוק מכסה הביטוח ובאילו תנאים.