בנק ישראל יחייב את הבנקים: שירות סיסמה חד פעמית - גם במסרון קולי
ההנחייה שתיכנס לתוקף באפריל 2018 תקל על חרדים המשתמשים בטלפונים כשרים החסומים לרוב לקבלת מסרונים בכתב וכן על בעלי ליקויי ראייה
לקוחות הבנקים ברשותם טלפונים סלולריים "כשרים" יוכלו ליהנות מפתרון שיוטמע במערכת הבנקאית ויאפשר להם לקבל ביתר קלות שירותים בנקאיים מרחוק. מדובר בשינוי שיקל בעיקר על לקוחות מהאוכלוסייה החרדית, אך גם על אוכלוסיית לקויי ראייה.
בעדכון ששלח היום (א') בנק ישראל לבנקים השונים צוין כי מתחילת הרבעון השני של שנה הבאה (ה-1 באפריל 2018) יידרשו הבנקים להטמיע ולהציע ללקוחותיהם שירות של קבלת סיסמה חד פעמית זמנית כאמצעי אבטחה, לצורך כניסה לאיזור האישי ולקבלה מרחוק של שירותים בנקאיים שונים.
בנוסף דורש הבנק המרכזי כי הבנקים יעמידו ללקוחותיהם את האפשרות לקבל מסרון קולי ולא רק מסרון כתוב. פתרון זה יסייע לאוכלוסייה החרדית ולאוכלוסיית לקויי הראייה להתגבר על קשיים בהקשר זה. האוכלוסייה החרדית נתקלת כיום בבעיה בעת קבלת סיסמה, משום שהטלפונים הכשרים חסומים בחלקם לקבלתם מסרונים, ואילו אוכלוסיית לקויי הראייה אינה יכולה להפיק תועלת מהמידע המצוי במסרון כתוב.
כיום רק בנק ירושלים כבר הטמיע שירות של מסרונים לצורך קבלת סיסמה חד פעמית ויתר הבנקים מציעים בחלקם פתרונות דומים אך מורכבים יותר כמו שחזור סיסמה. החל מאפריל 2018 נדרשים כל הבנקים להציע ללקוחותיהם אפשרות לקבלת סיסמה חד פעמית זמנית באמצעות מסרון כתוב או קולי.
כלל הוראת בנקאות בתקשורת מאפשר לתאגידים הבנקאיים להציע ללקוחותיהם שירותים בנקאיים, החל מפתיחת חשבון מרחוק ללא הגעה לסניף התאגיד הבנקאי, הצטרפות לשירותי בנקאות בתקשורת באופן מקוון גם בחשבון קיים וכלה בפעילות שוטפת, ללא צורך בהגעה לסניף או שימוש בפקס. מטרתה לאפשר ללקוחות ולתאגידים הבנקאיים להרחיב את הפעילות הדיגיטלית וליהנות מיתרונותיה כאמור, ולהקל על שחקנים חדשים, להם אין רשת סניפים, להיכנס לתחום הפעילות פיננסית ובכך להגביר את התחרות.
מהלך זה של מסרון קולי נעשה בעקבות פנייתו של יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת, ח"כ אורי מקלב. המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר ציינה כי "הצעד עליו הכרזנו היום ינגיש את ערוצי הבנקאות הדיגיטלית גם לאוכלוסייה החרדית, אשר משתמשת בטלפון 'כשר', וגם לאוכלוסייה בעלת ליקויי ראיה.
"שימוש בכלי הבנקאות הישירה הוא נוח יותר, שכן הוא חוסך זמן הגעה לסניף בשעות הפתיחה והמתנה בתורים, וכן הוא זול יותר בעשרות אחוזים ביחס לביצוע אותן פעולות מול פקיד. הפיקוח על הבנקים ימשיך לפעול באופן שוטף להנגשת השירותים הדיגיטליים בתאגידים הבנקאיים לכלל שכבות האוכלוסייה, תוך שימת לב מיוחדת לאוכלוסיות בעלות צרכים שונים".