זה רק נראה נקי: 22 מקומות ששוכחים או מתעצלים לנקות
החגים בפתח ועמם הניקיונות שלפני. מהם 22 המקומות או החפצים שרבים מתעצלים או שוכחים לנקות? אתר "המקצוענים" עם צ'קליסט שתוכלו להדחיק או להיעזר בו בניקוי, שהפעם יהיה יסודי לקראת השנה החדשה
אם אתם רוצים לטמון ראשכם בחול (או באבק) ולהתעלם מכל המקומות שנשארים מזוהמים בבית גם אחרי ניקוי יסודי שלו, הכתבה הזו לא
בשבילכם. אם, לעומת זאת, אתם רוצים לפתוח את השנה החדשה עם בית מצוחצח – הנה הצ'קליסט שיעשה לכם את החיים קלים ונקיים יותר (אחרי הניקוי, כמובן).
עוד כתבות בנושא:
חומרי ניקיון שלא מלכלכים את הגוף
הניקיון שאתם חייבים למכשירי החשמל שלכם
סקוטש לניקוי כלים במטבח: זהו אחד הפריטים המזוהמים ביותר בבית, והבעיה היא שהוא בעצמו משמש לניקוי של כלי האוכל שלנו. שיירי המזון בשילוב הלחות שמצטברת בתוכו הם קרקע פורייה להתפתחות בקטריות. ניקוי שלו בעזרת מים וסבון כלים אינו מספיק, שכן צריך לנקות אותו לפחות בטמפרטורה של 60 מעלות. ההמלצה היא לחטא אותו אחת ליום במשך כדקה במיקרוגל, ולאחר מכן להכניס אותו יחד עם יתר הכלים להדחה מלאה במדיח הכלים. בנוסף, מומלץ להחליף אותו לעתים קרובות (אחת לשבועיים).
כיור המטבח והברזים: אנו מניחים בתוכו כלי אוכל, ולעתים שוכחים לנקות את הכיור עצמו. תתפלאו, אבל למרות הרושם שהוא נקי יותר מאסלה, הוא למעשה הרבה יותר מזוהם ממנה. יש לנקות אותו בחומרי ניקוי בהתאם לסוג החומר ממנו הוא עשוי. ויש גם חומרי ניקוי ביתיים ונטולי כימיקלים: חצי כוס סודה לשתייה בתוספת חצי כוס חומץ ומעט לימון, אשר תשרו למשך כמה דקות יחטאו אותו מיידית. לאחר מכן, מלאו את התחתית במים חמים במיוחד, ותשפשפו אותו עם סקוטש. מומלץ גם לנקות את פתח הניקוז על-ידי שפיכת כפית חומץ מהולה במים אל תוך הניקוז (בלילה לפני השינה, מבלי לפתוח את זרם המים לאחר מכן). את הברזים חשוב לחטא לעתים קרובות, שכן אנו נוגעים בהם בידיים מלוכלכות. חשוב להיזהר משימוש בחומרי ניקוי חזקים מדי שיכולים לפגוע בשכבת הציפוי של הברזים.
חיפויי הקירות שסמוכים לאסלה: את האסלה רובנו זוכרים לנקות, אבל מה לגבי הקירות שסביב האסלה בחדר השירותים או האמבטיה? במהלך הדחת האסלה, מיקרובים יכולים להיזרק גם למרחק של 6 מטרים, ולהצטבר על הקירות הסמוכים לה. לכן, חשוב מאוד להקפיד לחטא גם אותם אחת לשבוע. גם מאחורי האסלה חשוב לנקות, למרות היעדר גישה נוחה עם מגב. יש להשתמש בסמרטוט ובחומר ניקוי רב-תכליתי לשם כך.
ידיות חדרי הבית ובייחוד ידית דלת השירותים: את אסלת השירותים אנו מקפידים לחטא עם אקונומיקה, אבל מה עם ידיות הדלת של השירותים? גם אותם צריך לחטא.
מתגי תאורה: בכניסה וביציאה מכל חדר אנו מדליקים ומכבים את האור. ובכן, גם את המתגים עצמם צריך לנקות.
הכוס של מברשות השיניים: ברגע שמחזירים את מברשת השיניים הרטובה אל הכוס, היא מטפטפת פנימה. המים העומדים שמצטברים בתוכה מלאים בבקטריות. לכן, אחת לשבוע זכרו להכניס אותה אל מדיח הכלים או להשרות אותה עם מעט חומר ניקוי.
ידיות מוצרי החשמל במטבח: אנחנו פותחים וסוגרים את דלת המקרר והמיקרוגל מדי יום, לעתים במהלך בישול, עם ידיים מלוכלכות. כך גם כפתורי הכיריים ותנור האפייה והידית של מדיח הכלים. אחת לשבוע זכרו לנקות את כל הידיות במטבח. בהזדמנות זו, כדאי לנגב גם את ידיות יתר ארונות המטבח. חשוב להיזהר משימוש בחומרי ניקוי מסירי שומנים על כפתורים אלו או על משטח הנירוסטה עליו מוטבעים סימני ההפעלה. אחרת, הם ימחקו ויהפכו את השימוש בתנור ובכיריים למסוכן.
משטחי העבודה ליד הכיור והכיריים והאי במטבח: אנחנו מניחים עליהם ירקות לא שטופים, בשר קפוא, תבניות ביצים, כלים מלוכלכים ושקיות מהסופר, שלעתים היו על רצפת החניון. אחת ליום יש לנקות אותם עם מטלית טבולה במים חמים ועם סבון כלים. אם משטח העבודה עשוי מחומר רגיש יותר, יש להימנע מחומרי ניקוי חזקים במיוחד. אחת לשבוע, כדאי לנקות משטחי עבודה אלו בצורה יסודית יותר. אם אתם לא עושים זאת, לפחות הקפידו להניח את מוצרי המזון על קרש חיתוך או בתוך כלי נקי.
קרש חיתוך: אם יש לכם רק קרש חיתוך אחד במטבח, המיועד לחיתוך כל סוגי המזון, דעו שאתם ממש מסתכנים בכמות עצומה של חיידקים. אם אתם חותכים את הירקות ואת הבשר באותו קרש, הרי שסביר מאוד שיש לכם סלמונלה על המשטח. העדיפו להשתמש לחיתוך מוצרי בשר בקרש חיתוך נפרד, שאינו עשוי מעץ אלא מחומרים קשיחים יותר, והקפידו להכניס אותם למדיח הכלים לעתים קרובות. אם משטח החיתוך מעץ, נקו אותו עם מלח וחומץ שיחלחלו אל כל החריצים (הנובעים מחיתוך הסכין על הקרש), ולאחר מכן במים חמים ובסבון כלים.
שלט הטלוויזיה: אנו נוגעים בשלט במשך היום, לעתים תוך כדי אכילה. כמות החיידקים שמצטברת עליו היא עצומה. לכן, חשוב לקחת מטלית אנטי בקטריאלית או צמר גפן טבול באלכוהול ולנגב אותו מדי כמה ימים.
פח הזבל במטבח ובחדרי השירותים והאמבטיה: את שקיות הזבל אנו מחליפים, אבל עד כמה אנחנו זוכרים לנקות את הפחים עצמם? חשוב מאוד להקפיד לנקות אותם בחומרי ניקוי חזקים יותר ולדאוג לייבוש מלא שלהם. בכל פעם שאנו עושים ספונג'ה, חשוב לנקות גם את האזור שעליו מונח פח האשפה – במטבח, הארונית שמתחת לכיור ובשירותים – לצד האסלה.
מעל ארונות המטבח: אם אתם לפני ניקיון יסודי, התחילו בנקודה הגבוהה והמזוהמת הזו. אל תשאירו אותה לסוף, שכן אין טעם לנקות את כל המטבח ורק לאחר מכן להעיף את כל האבק על המשטחים שניקיתם. באזור זו יש הצטברות של אבק ושומנים שנדבקו. באופן כללי, אם אתם במהלך שיפוץ מומלץ לסגור עם נישת גבס את האזור שמעל הארונות. הדרך הטובה ביותר לנקות אותו היא בזהירות, בעזרת סולם, כשאתם מכינים מראש דלי ובתוכו כמות של מטליות מייקרופייבר (כדי לא לעלות ולרדת יותר מדי במהלך הניקוי). תוכלו להשתמש בחומר להסרת שומנים אותו תשרו מספר דקות ובמקרים קשים יותר, בחומר מדלל צבע. השתמשו במכל התזה לפיזור טוב יותר של החומר.
גופי תאורה ומאווררי תקרה: אם אתם כבר על הסולם, נקו את גופי התאורה ברחבי הבית, אשר ישנה הצטברות גדולה של אבק עליהם. הימנעו מלהתיז חומרי ניקוי ישירות על גוף התאורה (בשל הקרבה לחוטי חשמל וכדי לא לגרום לנזק לחומר ממנו עשוי גוף התאורה). את חומר הניקוי יש להתיז ישירות על הסמרטוט ורק לאחר מכן לנגב את גוף התאורה.
הפינות שבין הקירות לתקרה: לניקוי האבק שמצטבר בפינות, אין צורך להתרוצץ עם סולם ברחבי הבית. ניתן להיעזר במגב אליו מוצמדת סמרטוט לחה.
גומיות המקרר: בגומיות אלו מצטברים שיירי מזון וחיידקים. מומלץ לנקות אותם בעזרת מטלית ספוגה בנוזל ניקוי. אין להשתמש בחומרים מסירי שומנים שכן הם יכולים לייבש את הגומיות ולפגוע באיטום המקרר.
מתחת לשטיחים: לשאוב את השטיח זה חשוב, אבל מה לגבי כמות הלכלוך שמסתתרת מתחתיו? אחת לכמה חודשים כדאי להפוך אותו ולהשאיר אותו הפוך למשך כיומיים, ולדרוך עליו. זה יגרום לכל הלכלוך והחול שמצטבר בין בסיבים לצאת החוצה. לאחר מכן יש לנקות בצורה יסודית מתחת לשטיח, ולשאוב אותו משני צדיו.
המקרר: את המקרר יש לנקות לא רק מבפנים, אלא גם מעליו, מצדדיו ומאחוריו. מעל המקרר, ממש כמו מעל ארונות המטבח, יש הצטברות גדולה של אבק ושומנים. יש לשאוב גם את המכסה שממוקם בחלקו האחורי של המקרר. תפקידו להגן על המדחס ועל מערכת הקירור. ישנם מקררים שהמעבה שלהם ממוקם מקדימה, וגם אותו כדאי לשאוב. כל שצריך לעשות הוא לפתוח את המכסה שמתחת לדלת המקרר ולשאוב את האבק שמצטבר על המעבה. ברגע שיש אבק על מערכת האוורור של המעבה, זה יכול לפגום בפעילותו התקינה.
מאחורי רהיטים: ישנם רהיטים שבשביל להזיז אותם נצטרך לפרקם (כמו ארונות בגדים, למשל). ועדיין, ישנן שידות מגירות או שידות מדפים בגודל בינוני, שולחנות קטנים, ספות, מיטה שאינה כבדה במיוחד וכל רהיט שחשוב להזיז לפחות אחת לשנה ולנקות הן את הלכלוך שהצטבר מאחוריהם והן את הקירות והפאנלים. בהזדמנות זו, כדאי לרסס בחומרי הדברה ביתיים את האזורים שמאחורי הרהיטים.
מחשב, מקלדת ועכבר: את המחשב חשוב לנקות בייחוד באזור המאווררים עליהם מצטברת כמות גדולה של אבק. את המקלדת יש לנער (תתפלאו כמה לכלוך מתחבא מתחת למקשים) ולנגב אותה עם סמרטוט לחה הספוגה בחומר ניקוי, וכך גם את העכבר (אם אינו אלחוטי אז גם את הכבל שלו). זו הזדמנות להפריד את כל חוטי החשמל שהסתבכו ולנקות אותם לכל אורכם. זכרו לנתק את כל המכשירים האלו מהחשמל במהלך הניקוי.
מסילות החלונות ורשתות נגד יתושים: את מסילות החלונות ניתן לשאוב בעזרת שואב אבק וכן להיעזר במברשת שיניים ובקסמי אוזניים. זכרו לפרק גם את הרשתות נגד יתושים ולנקות אותן תחת מים זורמים עם סבון.
פאנלים: קחו כרית נוחה כדי להגן על הברכיים שלכם והתחילו מניקוי האבק שמצטבר על הפאנלים בעזרת סמרטוט יבשה או מטאטא. לאחר מכן השתמשו בספוג הפלא ובמעט מים, לניקוי כתמי לכלוך עיקשים יותר.
מכשירי חשמל גדולים: מכונת כביסה, מדיח כלים, תנור אפייה ומזגן – גם להם יש לדאוג במהלך ניקוי הבית. את מכונת הכביסה חשוב מאוד לנקות עם חומרים שיסירו ממנה את האבנית, כשהיא ריקה מבגדים (ראו כתבה זו). את מדיח הכלים יש לנקות בצורה יסודית, כולל ניקוי החורים של ממטרות המדיח ופתח הניקוז שלו (ראו כתבה זו) ואת תנור האפייה (ראו כתבה זו) יש להפעיל על תוכנית לניקוי עצמי או לנקות באמצעות חומרי ניקוי עדינים יחסית (כדי לא לפגוע בציפוי הפנימי או במתגי ההפעלה).
לגבי המזגן, הרי שדווקא עכשיו, אחרי כמה חודשים שהוא עבד נון-סטופ, חשוב לנקות את הפילטרים שלו. זו פעולה פשוטה יחסית, שחשוב להקפיד עליה לטובת תקינותו. הקפידו לייבש אותם לפני ההחזרה כדי למנוע התפתחות של עובש במזגן.
מחפשים חברת ניקיון? לרשימה המלאה
Ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"