סתימה מורכבת בצנרת הביוב? כך תתמודדו
ישנן סתימות שאנחנו יכולים להתמודד איתם בעצמנו, ישנן סתימות שמחייבות קריאה לאינסטלטור וישנם מקרים שבהם אין ברירה אלא להזמין 'ביובית'. איך תתמודדו עם הבעיה וכיצד תוכלו למנוע אותה מראש? אתר "המקצוענים" עם המדריך
אחד הדברים המעצבנים ביותר בתחזוקת הבית, הוא צנרת הביוב. ברגע הכי פחות צפוי, ישנה סתימה. לעתים, הבעיה היא כלל אינה באשמתכם, אלא בשל התנהגות מזלזלת מצד השכנים. במקרים קלים תוכלו לפתוח את הסתימה בעצמכם, ישנם מקרים שבהם תזדקקו לאינסטלטור ובמקרה של סתימה מורכבת יותר, עדיף להזמין ישירות 'ביובית'.
עוד כתבות בנושא:
איך מונעים עובש בבית
נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לבית
מהי סתימה מורכבת?
"סתימה מורכבת היא סתימה המתרחשת בצנרת הביוב ולא ניתנת לפתרון עצמאי או על-ידי אינסטלטור, אלא מחייבת הזמנת 'ביובית' – משאית הכוללת מכשור לשטיפת קו הביוב בלחץ מים או לשאיבת הלכלוך והשומנים שהצטברו בצנרת הביתית או המשותפת", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".
הסיבות הנפוצות לסתימה מורכבת בצנרת הביוב
חומרים שומניים: "אחד הגורמים העיקריים לחסימת מעבר מי הניקוז אל מערכת הביוב העירונית, הם חומרים שומניים", אומרים במוקד. "הם מצטברים במשך הזמן בצנרות מי דלוחין, אשר בסופו של דבר חוסמים לחלוטין את מעבר המים בקו הביוב. שומנים אלו נוצרו בעיקר כתוצאה מלכלוך ושאריות אוכל שחדרו לניקוז בכיור חדר המטבח, והצטברו בצנרת הביוב. בעיה זו שכיחה יותר בדירות הממוקמות בבניין אשר בקומת הקרקע שלו מסעדות או בתי-עסק פעילים".
שורשים בצנרת: לעתים גם גורמים חיצוניים יכולים לגרום לסתימה מורכבת בצנרת. "שורשי עצים החודרים אל תוך צנרת הביוב וחוסמים במשך הזמן את מעבר המים בתוכה, יכולים בסופו של דבר לגרום לסתימה מורכבת ואף לפיצוצים בצנרת", אומרים במוקד. "עץ הפיקוס, למשל, הוא דוגמה לעץ שמאוד לא מומלץ לשתול בקרבת צנרת, שכן הוא שולח את שורשיו למרחקים".
הבדלי טמפרטורה: "במקרה של הבדלי טמפרטורה קיצוניים (בין החורף לקיץ), הצנרת יכולה להתעקם במשך השנים", אומרים במוקד. "הדבר גורם לנזילות או לפיצוצי צנרת. במקרה זה, הזמנת 'ביובית' לא תפתור את הבעיה, שכן יהיה צורך להחליף את כל מקטע הצנרת הפגום, ולחבר צנרת חדשה במקומה".
כיצד משחררים סתימה מורכבת?
ישנם שני פתרונות עיקריים לשחרור סתימה מורכבת, בקלות רבה יחסית. "פתרון אחד הוא של שטיפה בלחץ", מציינים במוקד. "במקרים אלו 'ביובית' נותנת מענה מהיר יחסית, בעזרת מכשור לשטיפת מים בלחץ. בדירות בבתים משותפים, הזמנת ביובית לפתיחת קווי הביוב, מומלצת אחת לשנה בתור תחזוקה. זאת, בשל העומס הרב על צנרת מי הביוב הראשית של הבניין. הפתרון ששני הוא שאיבת לכלוך ושומן. פתרון זה מתאים בעיקר במצב שבו כמות הלכלוך גדולה ולא ניתנת לשחרור באמצעות שטיפה. במקרה זה, על-ידי יצירת 'ואקום' שואבים את הלכלוך עד אשר הסתימה נפתחת".
כיצד ניתן למנוע סתימה בצנרת?
זריקת מגבונים לפח-אשפה ולא לאסלה: "בניגוד לנייר טואלט, מגבונים אינם מתכלים ועלולים לסתום במשך הזמן את צנרת הביוב הביתית או המשותפת", אומרים במוקד. "לכן, מומלץ מאד לא לזרוק אותם לאסלה".
שפיכת השמן לפח האשפה ולא לכיור: "במהלך הבישול והניקיונות, נותרות שאריות שמן בישול על כלי המטבח", מסבירים במוקד. "במקרים רבים, אנו שופכים אותם לכיור. הבעיה היא שהשומנים מתקשים ומצטברים על גבי לכלוך ויוצרים גושים המקשים על זרימת המים, עד כדי סתימה מוחלטת של קו הביוב. זהו אחד הגורמים העיקריים לסתימות מורכבות, ולכן כדאי להימנע מכך על-ידי ניקוי מקדים של הסירים עם נייר-מגבת, עד לספיגת השומנים והשלכת הנייר לפח האשפה".
הקפידו לנקות את פתחי הניקוז בכיור האמבטיה ובמקלחון: "כאשר מסרקים את השיער מעל כיור חדר האמבטיה או מעל פתח הניקוז במקלחון, מצטברת שם כמות גדולה של שערות", אומרים במוקד. "שערות אלו יורדות במורד חור הניקוז אל עבר צנרת הביוב, וסותמות את מעבר המים עד ליצירת סתימה מלאה. כדאי להימנע מפעולה זו, ולחלופין להקפיד על הנחת מסננת בפתח הכיור או פתח הניקוז במקלחון ועל ניקיון שלו לעתים קרובות".
כמה זה עולה?
"פתיחת סתימה בקו הביוב, בתוך הבית, באמצעות שטיפה תעלה 650-750 שקל", אומרים במוקד השירות. "שחרור סתימה בקו ראשי (מחוץ לבית), באמצעות שטיפה או שאיבה יעלה 750-1,100 שקל, בהתאם למורכבות הבעיה".
מחפשים אינסטלטור? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"