לפיד בצעדת הזיכרון לאלי ויזל: "תגובת טראמפ לאנטישמיות מאכזבת"
אמש צעדו מאות משתתפים לזכרו של העיתונאי, פילוסוף, אינטלקטואל, ניצול השואה וחתן פרס נובל לשלום אלי ויזל, בארץ הולדתו רומניה. בין הצועדים נכח גם ח"כ יאיר לפיד שהתייחס לגילויי האנטישמיות האחרונים בארה"ב: "התאכזבתי עמוקות מהעדר תגובה מספקת של הנשיא טראמפ. זה מזכיר את אירופה של שנות ה-30". צפו בתמונות המרגשות
כ-1,500 מתושבי סיגט שברומניה, עיר הולדתו של ניצול השואה וזוכה פרס הנובל לשלום אלי ויזל, ובכירים מישראל, הוקירו את זכרו במצעד מיוחד שהתקיים אמש (א') בעיר לציון שנה למותו.
האירוע, שהתקיים ביוזמת לימוד FSU ומצעד החיים, בשיתוף ועדת התביעות וההסתדרות הציונית העולמית, התקיים תחת הסיסמא ״אנטישמיות מובילה לאושוויץ״, כתשובה למצעדים האנטישמיים בארה״ב ובאירופה.
בנואמים ובצועדים: הח״כ יאיר לפיד, השרה גילה גמליאל, נשיא ועידת התביעות נגד גרמניה גרג שניידר, נשיא הקהילה היהודית ברומניה ד״ר אאורל ויינר, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון לשעבר אליקים רובינשטיין, קונסול הכבוד של רומניה בישראל, ד״ר צביקה ברקוביץ׳, בעצמו בן לניצולי שואה מאזור סיגט, מת'יו ברונפמן, נשיא לימוד fsu, חיים צ'סלר וסנדרה קאהן מלימודfsu , הלנה גלזר, מיכה חריש, אפרים לפיד, ד"ר יואל רפל, ועוד.
"התאכזבתי עמוקות מהיעדר תגובה מספקת של הנשיא טראמפ לגילויי האנטישמיות הנוראיים, המזכירים לכולנו תקופות שחורות, ומחזירות אותנו הישר לשנות ה-30 באירופה״, אמר לפיד, והוסיף, כי הזיכרון הפרטי של אלי ויזל הפך לזיכרון הקולקטיבי של עם שלם.
"אלי ויזל היה חבר קרוב של אבי, הכרתי אותו ואת פועלו מגיל צעיר. אנחנו כאן כדי להוקיר לו כבוד על תרומתו לזיכרון השואה ולמלחמה באנטישמיות ועל פועלו למען מדינת ישראל״.
השרה גמליאל אמרה כי "גם היום אנו מתמודדים עם שנאת מכחישי השואה ותומכיהם, המשך תופעות האנטישמיות והסכנות הנגרמות על ידי בורותם של רבים. מתפקידנו להמשיך במאבק הזה שניהל אלי ויזל נגד שנאה, הקנאות, והשדים מהעבר״.
"אנטישמיות מובילה לאושוויץ"
המצעד היווה את שיאו של יום שלם בסיגט, במסגרתו התקיימה בעיר סדרת אירועים מיוחדת לזכרו של ויזל. במהלך היום התקיים, בין היתר, פאנל בעיריית סיגט, בו שיתפו לפיד, רובינשטיין, ברונפמן, ועיתונאי ידיעות אחרונות נחום ברנע, בזכרונות אישיים שלהם עם ויזל. הם ציינו את המחויבות לעבר, לזיכרון השואה, כחלק מה-DNA של היהודים בעולם, ביחד עם המודעות והתקווה, ומחויבות לשמירה על זכויות אדם בכל מקום וזמן בעולם, שהיו ערכי יסוד של ויזל ז"ל.
בנוסף, במהלך סוף השבוע האחרון התקיים בעיר אורדאדיה שבצפון רומניה, כנס שיוחד לפעילותו ולאישיותו של ויזל, במהלכו נחנך בית הכנסת ציון, ששופץ בעלות של מעל 500 אלף אירו.
המצעד החל מביתו של אלי ויזל, שמשמש היום כמוזיאון פעיל לזכר השואה, והמשיך ברחבי העיר עד להגעה לתחנת הרכבת בה נשלחו ויזל, בני משפחתו ויהודי האזור כולו למחנה ההשמדה אושוויץ, אותו המסלול בדיוק שעברו יהודי האזור ומשפחת ויזל במאי 1944. במהלך הטקס החגיגי נחשף שלט זיכרון וכמו כן שמה של תחנת הרכבת שונה ל״תחנת אלי ויזל״.
הכותבת היא אורחת FSU