שתף קטע נבחר
 

הזדמנות עסקית בניגריה? כל האתגרים שבדרך‏

בהיותה המדינה השישית בגודלה בעולם, לניגריה ישנו פוטנציאל כלכלי רחב שמקורו בייצוא נפט וגז, כוח אדם בלתי נגמר, מעמד בינוני-גבוה של מתעשרים חדשים ותעשיית סרטים משגשגת. אבל פה מתחילות הבעיות. חושבים לפתוח עסק ביבשת השחורה - זה מה שאתם צריכים לדעת. סקירה

ניגריה, יצואנית הנפט הגדולה של אפריקה, עקפה בשנת 2013 את דרום אפריקה והפכה לכלכלה הגדולה ביותר ביבשת בזכות מחירי הנפט הגואים באותה שנה. אוכלוסיית המדינה, כמעט 200 מיליון תושבים, היא השישית בגודלה בעולם, ומדי שנה נוספים לה עוד כחמישה מיליון ניגרים נוספים. בניגריה יש כסף שמקורו בייצוא נפט וגז טבעי, אספקה בלתי נגמרת של ידיים עובדות, פרויקטי-ענק במימון הממשלה וארגוני פיתוח בינלאומיים, מעמד בינוני-גבוה של מתעשרים חדשים ותעשיית סרטים מקומית שמייצרת יותר סרטים מדי שנה מאשר הוליווד.

 

מנגד, הפוטנציאל העסקי בכלכלה הגדולה באפריקה קשה למימוש. רמת הביטחון האישי בניגריה היא מהגרועות ביבשת השחורה בשל אלימות פנימית ופעילותם של ארגוני טרור איסלאמיים. מדיניות שער החליפין של הבנק המרכזי מקשה על הוצאת רווחים מהמדינה, כל פעילות סחר בינלאומית מחייבת תשלום מראש ומבנה הממשלה המסועף - פדרציה בעלת שלטון מרכזי, שלטון מדינתי ושלטון מקומי - מהווה קרקע פוריה לשחיתות.

 

נוספות לכך בעיות שנפוצות במדינות אחרות באפריקה כמו כוח עבודה לא מיומן, רמת אמינות עסקית נמוכה ויחסים מורכבים עם העובדים המקומיים. לפיכך אנשי עסקים ישראליים הפועלים בניגריה ממליצים להכיר מראש את הקשיים הצפויים בפעילות העסקית במדינה, להיערך אליהם, ולצפות להפתעות ולאתגרים לאורך הדרך.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הקמת עסק חדש בניגריה

כאשר אזרח זר מבקש להקים פעילות עסקית חדשה בניגריה שבכוונתו לנהל בעצמו, עליו להסדיר קודם לכך את תושבותו במדינה - תהליך שעשוי לעכב ולסרבל את תחילת הפעילות העסקית. לכן שיתוף פעולה עם אזרח או תושב מקומי עשוי לקצר את תהליכי ההקמה של חברה חדשה. מנגד, מידת האמינות שקיימת בעסקים באפריקה בכלל, ובניגריה בפרט, היא כאמור נמוכה - ולכן יש להקפיד ליצור הגנות מתאימות בעת יצירת השותפות כדי לא לסכן את המיזם או את הכספים שמושקעים בו.

 

בירוקרטיה מסואבת

מיזמים עסקיים רבים בניגריה תלויים בתקציב ממשלתי לצורך ביצועם. במקרים אחרים נדרשת הסכמתם של גורמי ממשל, רשיונות ואישורים שונים או התאמת תוכניות הממשל למיזם. במקרים רבים מתגלה קושי בלתי צפוי - המבנה הארגוני של גופי הממשל בניגריה מסואב עד כדי כך, שלא תמיד ניתן לדעת מיהו האדם שבכוחו לקבל את ההחלטה הדרושה. הקשר בין תואר התפקיד של הפקיד או הפוליטיקאי הרלוונטי לבין יכולת ההשפעה שלו מקרית בהחלט, ולעתים נדרש תהליך מתמשך של ניסוי וטעיה עד שמוצאים את האדם המתאים לקדם בעזרתו את המיזם.

 

פערי תרבות, קשיי שפה

לניגרים מנהג מיוחד, הם לא תמיד מגיעים לפגישות. וגם כשהם מגיעים - הפגישה לרוב תתחיל באיחור, תתארך מעבר למצופה ותעסוק בנושאים רבים שאינם מובילים לקבלת החלטה. התנהגות שכזו, במיוחד כאשר היא באה מצידן של דמויות מפתח כגון שרים ופקידים בכירים, עשויה להוות גורם מתסכל ליזם הישראלי, שרגיל לפעול בענייניות, זריזות ובגמישות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נוספים לכך קשיי שפה. אנגלית היא שפה רשמית בניגריה לצד שלוש שפות מקומיות נוספות. ניגרים משבטים שונים שאינם דוברים את אותה שפה יפנו בדרך כלל לאנגלית כשפה משותפת ביניהם. עם זאת, זרים רבים מתקשים לתקשר עם בני שיחם הניגרים - האנגלית השגורה בפיהם היא לרוב שפה מעורבת, ניב מקומי שהתפתח כתוצאה מקשרי המסחר בתוך המדינה. לאוזן מערבית יידרשו זמן וסבלנות להתרגל לשיח המקומי.

 

קשיי התנהלות ביומיום

ניגריה ידועה לשמצה בתשתיות הרעועות שלה. החשמל מסופק לפרקי זמן קצובים, מי הברז אינם ראויים לשתייה וחלקים גדול במדינה נגועים במלריה. מערביים שיבקשו לשמר את אורחות חייהם במדינה ימצאו את עצמם נשענים על תשתיות פרטיות כמו גנרטורים ומתחמי מגורים בסטנדרט גבוה, שעלותם גבוהה בהרבה מעלותם של תנאי מחיה דומים בישראל.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

נוסף על כך, לגוס, עיר העסקים הראשית של ניגריה, ידועה לשמצה בתנועה הקשה בה. פקקי התנועה אינסופיים, הרמזורים הם המלצה בלבד, ובאיזורים מסוימים בעיר תאונת דרכים קלה הופכת במהירות לתגרה המונית. ישנן שכונות שבהן הסכנה לזרים היא מוחשית, ולכן על הנוהגים בעיר להכיר היטב את הדרכים בה על מנת להתנהל בביטחון. גם ישראלים ותיקים המכירים היטב את העיר נעזרים בנהג מקומי לצורך התמודדות עם קשיי התנועה בעיר.

 

הדרך הטובה ביותר להיערך להתמודדות עם האתגרים הכרוכים בפעילות עסקית בניגריה היא באמצעות הקמת תשתית עסקית מראש. על היזם הישראלי המבקש לחדור לניגריה לדאוג להקמת חברה, יצירת תשתית פיננסית הכוללת חשבון בנק והליך מוסדר להעברת מט"ח מניגריה לחו"ל וכן היכרויות עסקיות אמינות ראשוניות, עוד בטרם יתחיל לפעול במדינה.

 

הכותב הוא סמנכ"ל הפיתוח העסקי ב-TradeLinks המייעצת לחברות ישראליות בחדירה לשווקים באפריקה.

בהכנת הכתבה השתתף ולד סגל, איש עסקים ישראלי הפועל בניגריה.

 


פורסם לראשונה 12/10/2017 08:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים