מקלחת חמה כל החורף: כך תתחזקו את הדוד
מקלחת צוננת היא אולי דבר מרענן בקיץ, אבל כשמגיע החורף היא סיוט של ממש. לפני העונה הקרה, אתר "המקצוענים" עם כמה דברים שכדאי לבדוק ולתקן במידת הצורך
אם אתם עדיין מסתמכים על אנרגיית השמש לחימום המים, קחו בחשבון שעוד כמה שבועות זה כבר לא יעזור לכם. זה הזמן לבדוק את תקינות דוד השמש והקולטים, ולהחליף בזמן את כל הרכיבים שהתבלו. מהן התקלות הנפוצות, מהי התחזוקה הנדרשת וכמה זה עולה? לפניכם הסקירה.
עוד כתבות בנושא:
מים חמים ומהר: הכל על מאיץ חום בדוד
דוד שמש: העיקר האמינותלהתקין דוד שמש במקום דוד חשמל - זה כדאי?
דאגו לניקוי של קולטי השמש
ניקוי של קולטי השמש יאפשר לכם למקסם את אנרגיית השמש ולהרוויח חימום של המים גם בימים קרים יחסית. ניקוי של הדוד מאבנית יאפשר לכם לחסוך משמעותית בצריכת החשמל, בייחוד באזורים שבהם כמות האבנית במים גדולה. "הצטברות של אבנית בדוד גורמת לבידוד של גוף החימום ומאריכה את משך חימום המים", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "כמו כן, אבנית מצמצמת את קוטר הצינור שמוביל את המים החמים אל ברזי הבית ומקטינה את לחץ המים".
בדקו שדוד השמש והקולטים יציבים ומעוגנים היטב לגג
יכול להיות שהדבר האחרון שמתחשק לכם לעשות הוא להזמין בעל מקצוע ולוודא שהדוד והקולטים מעוגנים לגג. במקרה הזה, המחשבה של "לי זה לא יקרה" מסוכנת וגם מנוגדת להיגיון ולכמות הפניות לבעלי המקצוע במהלך החורף.
מוקד השירות: "מדי חורף מתקבלות פניות רבות של צרכנים אל בעלי מקצוע, לאחר שנפל להם הדוד או אחד הקולטים במהלך רוחות. לתושבת של הדוד יש נטייה להחליד ומומלץ להחליפה אחת ל-10 שנים. באזורים בקרבת ים חשוב לוודא את תקינותה מדי שנה, כשלרוב יש להחליפה אחת ל-3 שנים. בנוסף, יש לעגן את קולטי השמש לפני עונת הרוחות, על-ידי קשירה של חוט שזור מגלוון שאינו מחליד".
בדקו שנורית החיווי והתרמוסטט של הדוד תקינים
יש לבדוק את תקינות המערכת החשמלית של הדוד. "לעתים יש בעיה בנורית החיווי של הדוד, כך שהיא נראית כבויה בזמן שהדוד דלוק בפועל", אומרים במוקד השירות. "מצב זה מסוכן, שכן אם הדוד דלוק למשך שעות ארוכות התרמוסטט יכול להתקלקל. במצב זה, גוף החימום ימשיך לחמם את המים גם לאחר שהגיעו לטמפרטורה הרצויה (לרוב מכוון ל-65 מעלות) והדוד יכול להתפוצץ. לכן, חשוב לבדוק גם את תקינות התרמוסטט, ובמקרה של חשד להחליפו. מכיוון שלרוב אין אפשרות לבדוק את יעילות התרמוסטט אלא בתנאי מעבדה, מטעמי בטיחות מומלץ לא לקחת סיכון ולהחליפו אחת ל-3 שנים ליתר ביטחון. הדרך לבדוק את תקינות הנורית היא לבדוק האם יש מים רותחים גם ללא הפעלת הדוד בימים קרים. במקרה של תקלה, חשוב להזמין חשמלאי מוסמך לתיקון המתג".
בדקו שגוף החימום תקין
אחת התקלות הנפוצות ביותר היא שגוף החימום מתקלקל. גוף החימום הוא החלק שממיר את האנרגיה החשמלית לחום. פלאנג' הוא חלק גדול יותר אשר אליו מתחברים גוף החימום והתרמוסטט. באזורים בהם כמות האבנית במים גדולה, גוף החימום יתבלה במהירות רבה יותר. "לרוב, ההמלצה היא להחליף את כל הפלאנג' ולא להסתפק רק בהחלפת גוף החימום", אומרים במוקד השירות. "כמו כן, במהלך החלפת גוף החימום יש לבקש מבעל המקצוע לנקות את הדוד מחלקי פלסטיק של מאיץ החום שהתפוררו ומשאריות של אבנית".
הדוד מקצר? בדקו שאין נזילת מים
אם הפלאנג' הותקן בצורה לקויה או שכבר התבלה, יכולות להיגרם נזילות מים. מוקד השירות: "במצב זה, ייווצרו קצרים בחשמל ויש צורך להחליף את הפלאנג'. אם נזילות המים הן מכיוון הברגים שמחזיקים את הפלאנג', סביר להניח שהתקלה היא בגוף הדוד עצמו. במקרה של קורוזיה או ריקבון סביב הבגדים, אין טעם לנסות לסתום את החורים. זה תיקון שלא משתלם שכן אינו מחזיק מעמד לאורך זמן. במצב זה אין מנוס אלא להחליף את כל הדוד".
אין מים חמים? לעתים זו תקלה במערבל המים
בשנים האחרונות ישנו רכיב בטיחותי חדש שמותקן בתוך הדוד: מערבל טמפרטורה. תפקידו להזרים מים קרים לצנרת ולמנוע ממים חמים מדי להגיע אל ברזי הבית. "במקרה של תקלה ברכיב, המים אמנם יגיעו לטמפרטורה הרצויה בדוד, אך יגיעו אלינו כשהם קרים", מסבירים במוקד. "במקרה כזה, יש צורך להחליף את הרכיב. מומלץ להשקיע במערבל מתוצרת איכותית, אחרת הוא יתקלקל תוך שנה-שנתיים ונידרש לשלם שוב על הרכיב ועל התקנתו.
לא תמיד מדובר בתקלה
"לעתים צרכנים מתקשרים לבעלי מקצוע וטוענים שיש להם תקלה בדוד, אך בפועל הם פשוט לא הדליקו את הדוד למשך מספיק זמן", אומרים במוקד. "בימים קרים במיוחד נדרש להפעיל את הדוד למשך יותר זמן. בימות החורף, משך ההדלקה הנדרש הוא כ-45 דקות לכל מקלחת. כלומר, אם מעוניינים שהמים יספיקו ל-3 נפשות, יש צורך להדליק את הדוד למשך כשעתיים לפחות. אין טעם להשאיר את הדוד דולק למשך 5-4 שעות, אלא להדליק שוב את הדוד לאחר שהמים התקררו. כלומר, לפצל ל-2 הפעלות נפרדות ולא להפעלה אחת רצופה שאינה יעילה באותה המידה. ברגע שהדוד סיים לחמם את 150 הליטר והגיע לטמפרטורה הרצויה, ממילא התרמוסטט גורם להפסקת חימום המים".
כמה יעלו התיקונים?
מוקד השירות: "ביקור טכנאי דודי שמש יעלה 250-150 שקל. במקרה של צורך בתיקון או החלפת רכיב, דמי הביקור יקוזזו. ניקוי של קולטי שמש יעלה 350-250 שקל, טיפול תקופתי שכולל שטיפת קולטים, הסרת אבנית וחיזוק העיגון יעלה 800-500 שקל, החלפת תרמוסטט תעלה 350-250 שקל והחלפת פלאנג' (הכולל גוף חימום ותרמוסטט) תעלה 550-450 שקל. המחירים משתנים לרוב בהתאם לדגם הדוד, לעלות הרכיבים ולמורכבות ההתקנה והגישה אל הדוד".
מחפשים טכנאי דודי שמש? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"