שתף קטע נבחר
 

בקנה של האוצר: ביטול מכס למקררים מהמזרח

עוד שוקלים במשרד לבטל את מס הקנייה על אלקטרוניקה בידורית. המחיר למדינה: 240 מיליון שקל בשנה. בישראל לא נותרו יצרני מקררים, והמכס מגן בעיקר על היבוא מאירופה ומטורקיה

במשרד האוצר בוחנים בימים אלה את ביטול המכס בשיעור 12% על יבוא מקררים ממדינות המזרח הרחוק, כך נודע ל”כלכליסט”. המהלך צפוי להוריד את מחיר המקררים מסין, תאילנד ודרום קוריאה, ולפגוע ביתרון היחסי שנהנים ממנו יבואני המקררים באירופה וטורקיה ‑ שאינם משלמים מכס כבר היום. צעד נוסף הנשקל באוצר, במטרה להוריד את מחיר מוצרי החשמל, הוא ביטול מס הקנייה על אלקטרוניקה בידורית (לא כולל מכשירי טלוויזיה), העומד היום על 15%.

  

הפגיעה בהכנסות המדינה עקב ביטול המכס על מקררים תעמוד, לפי הערכות, על כ-40 מיליון שקל ‑ סכום לא גבוה מתוך כלל הכנסות המדינה ממסים, שצפויות להגיע השנה לכ-297 מיליארד שקל. ביטול מסי הקנייה על מוצרי האלקטרוניקה הבידורית יפחית את ההכנסות ממסים בכ-200 מיליון שקל.

 

באוצר שוקלים לקבוע את ביטול מס הקנייה והמכס בהוראת שעה זמנית, כדי שיוכלו לבחון אם ההוזלה אכן מתגלגלת לצרכנים. הצלחת המהלך תקשה ככל הנראה על הממשלות הבאות להצדיק לציבור ביטול של הפחתות המס.

  

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בחמש השנים האחרונות יובאו לישראל כ-1.4 מיליון מקררים. כמחצית מהמקררים יובאו מטורקיה, ורק 184 אלף ‑ כ-13% ‑ יובאו מסין. נתח השוק הקטן של המקררים מסין וממדינות אחרות במזרח הרחוק, ובהם מותגים בולטים כמו האייר ו־LG, נעוץ בין השאר בתוספת למחירים בשל הטלת מכסי המגן. אלא שבישראל אין כיום ולו יצרן מקררים אחד שהמכסים האלה יכולים להגן עליו.

ביטל מכסים בהיקף של כ-400 מיליון שקל על מאות מוצרי תעשייה וצריכה. שטייניץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ביטל מכסים בהיקף של כ-400 מיליון שקל על מאות מוצרי תעשייה וצריכה. שטייניץ(צילום: AFP)
  

צעדי האוצר להורדת מחירי מוצרי החשמל החלו בביטול הדרגתי של מס הקנייה בשנים 2004 ו-2007, והמשיכו ב-2012, כאשר שר האוצר דאז יובל שטייניץ ביטל מכסים בהיקף של כ-400 מיליון שקל על מאות מוצרי תעשייה וצריכה, ובהם גם מרבית מוצרי החשמל הלבנים - פרט למקררים ולמזגנים. החרגת המקררים נומקה בצורך להגן על התעשייה המקומית, אלא שהמפעל האחרון שייצר מקררים בישראל, אמקור בעפולה שהיה בבעלות תדיראן, נסגר ב-2013 מחוסר כדאיות כלכלית.

 

במקרים רבים מדינות נוטות להשאיר מכסי מגן על כנם כדי לשמור בידן קלף מיקוח לדיונים על הסכמי סחר עם מדינות אחרות. ויתור מראש על המכס ישאיר את המדינה בלי נכסים שתוכל להציע במשא ומתן תמורת הפחתת המכס הנגדי על מוצריה שלה. בימים אלה מתנהל משא ומתן על הסכם סחר חדש בין ישראל לסין, ומשא ומתן דומה עם דרום קוריאה שצפוי להביא לביטול המכס על מקררים גם ממדינה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים