מנכ"ל מכבי שירותי בריאות: "למערכת הבריאות יש חשיבה שמרנית, חייבים לשלב כוחות"
15 שנה אחרי שעזב את תפקידו במוסד, רן סער פנה לתחום הטיפולי. בשיחת מנהלים מספר מנכ"ל מכבי שירותי בריאות על ההישגים ("לחזק את המגע האישי עם המטופלים") והכישלונות ("לא הצלחתי לגרום לרגולטור לתקן את העיוותים במערכת הבריאות"), משתף בקשיים בעולם הכלכלה הישראלי ("רגולציה עם יעדים לטווח קצר") ומפתיע בפרט שאיש לא ידע. ראיון
לאחר 24 שנים בשירות המוסד, רן סער החליט לעזוב את הארגון. "שירתתי בתפקידים מבצעיים והיה לי שם עתיד גדול, אבל לא הסתדרתי עם התנהלות הארגון באותה תקופה והחלטתי לפרוש.
כתבות נוספות במדור שיחת מנהלים
"התחלתי לבדוק הצעות עבודה. ואז קיבלתי טלפון מרמי איגרא (בעברו ראש חטיבת שבויים ונעדרים במוסד ומנהל מחוז ת"א במכבי שירותי בריאות. י"ו), שהציע לי לבוא להיות מנהל מחוז השרון במכבי. השבתי מיד בשלילה מנומסת".
למה?
"כי חשבתי שלהיות ראש מחוז באחת מקופות החולים זה לא תפקיד מעניין. אבל אז אשתי איריס, החברה הכי טובה שלי, שאלה מי התקשר. סיפרתי לה והיא שאלה אם בכלל ביררתי מה אומר התפקיד. השבתי שלא, והיא ייעצה לי להתקשר שוב ולשאול. כיוון שאני תמיד עושה מה שאיריס אומרת, התקשרתי שוב לרמי איגרא, והוא השיב: 'צריך לברך הרבה'".
גיל: 65
מצב משפחתי: נשוי לאיריס ואב לארבעה בנים.
מגורים: רעננה
השכלה: תואר שני במדעי המדינה ובוגר המכללה לביטחון לאומי.
תפקיד: מנכ"ל מכבי שירותי בריאות.
נתוני חברה: מכבי היא ארגון ציבורי המתוקצב על ידי המדינה. הוא מחזיק בתקציב שנתי בסך כ-14 מיליארד שקלים, ומעסיק מעל 8,000 עובדים במגוון המקצועות.
סער ממשיך ונזכר שאיגרא "הסביר לי קצת על התפקיד, אבל התמקד ביכולת הדיבור והתקשורת. הוא אמר שאני מתאים כי אני יודע לספר סיפורים ובדיחות לא מצחיקות, ועדיין כולם צוחקים. שוכנעתי והחלטתי לנסות. עברתי את המבחנים, התחלתי בתפקיד והתאהבתי בו, באנשים ובעיקר ביכולת לעזור לאנשים אחרים".
בכל זאת, הגעת מהמוסד כאיש של סוד ושתיקות. איך עושים את המעבר לתפקיד שמחייב תקשורת בינאישית נכונה ואינטליגנציה ריגשית מפותחת?
"המעבר לא בא לי בקלות, אבל ניהול זה ניהול. גם כאיש מוסד וגם בתפקידי הנוכחי - אני קודם כל איש של אנשים ומשימות. אני מנחה את המנהלים שלי להיות קודם כל עובדים סוציאליים בנשמה, כמוני. אחר כך הכל מסתדר - נותנים לי משימה ואני פשוט מתביית עליה עד שהיא מבוצעת".
סדר יום
לפני 06.00: מתעורר, אוכל משהו קטן, עובר על העיתונים ויוצא עם הכלב להליכה קצרה.
07.00: מגיע למשרד בתל אביב. היום מלא בפגישות וסיורים בשטח. לפחות שלוש פעמים בשבוע יש ישיבות אל תוך הערב, ובכל יום הפעילות המשרדית נמשכת עד לשעות הערב המאוחרות.
סופי שבוע: מתחיל את יום שישי מוקדם בבוקר במגרש הגולף, התחביב הגדול שלי. אבי היה מראשוני שחקני הגולף בקיסריה, ואני נחשב לאחד השחקנים הטובים בין הזקנים שבחבורה. בהמשך אני מקדיש את סוף השבוע למשפחה וחברים".
איך הגעת לתפקיד?
"לאחר הפרישה מקהילת המודיעין התמניתי בשנת ב-2002 למנהל מחוז שרון במכבי. לאחר כ-5 וחצי שנים התמניתי לראש מחוז המרכז בקופה, וכשמנכ"ל מכבי דאז הודיע שהוא עוזב, ביקשו ממני להתמודד על התפקיד.
"עם יד על הלב, לא התכוונתי להיות מנכ"ל מכבי. הרגשתי שאני בשלב שאני רוצה לנוח ולטוס לחופשות גולף עם אשתי. בסוף בכל זאת החלטתי להתמודד, וברגע שאני מתמודד, כטיפוס תחרותי במיוחד, אני לא נותן שינצחו אותי. ניצחתי גם בהתמודדות הזאת".
מה ההישג ומה הכישלון/טעות שלך בדרך?
"במכבי הצלחתי לחזק את המגע האישי של כל עובד ומטפל עם המטופל, תוך קידום הפן הטכנולוגי בקופה. לגבי הכשלון - אני רושם אותו באי ההצלחה שלי לגרום לרגולטור לתקן את העיוותים במערכת הבריאות, דוגמת הדגש שהוא שם על בתי חולים, על אף שאת עיקר השירות הרפואי כל אחד מקבל בקופת החולים שלו, הפגיעה התקציבית הקשה במערכת הבריאות וחוסר האיזון בין קופות החולים".
מי המודל לחיקוי או המנטור שלך ולמה?
"נלסון מנדלה. הוא ישב בכלא במשך 27 שנה בגלל הנושאים בהם האמין. בגדולתו השכיל להתפייס עם אויביו, להעביר את השלטון בארצו מלבן לשחור ולגייס שותפים לדרך בדרכי נועם ושלום".
מה הסיבה העיקרית לקבלת עובד חדש ומה סיבה עיקרית לפסול אותו?
"יש מדד מרכזי אחד שיכריע אם כן או לא - היכולת והנכונות של המועמד להעניק שירות למטופל שזקוק לנו. מכבי הייתה הראשונה במערכת הבריאות להפנות מועמדים למכוני מיון חיצוניים, רצינו לזהות את הערכים של המועמד ולא רק את ההשכלה והניסיון המקצועי".
מי המתחרים הגדולים של מכבי בשוק ואיך הארגון שלך מתמודד עם התחרות?
"בישראל יש ארבע קופות חולים. זה התחום הציבורי היחיד שבו יש תחרות והאזרח יכול לבחור, וזה מצוין. תחרות היא דבר חשוב שתורם למטופל, ומחייב את הקופות להשתפר כל הזמן. מנתוני השנים האחרונות אנחנו הקופה עם הצמיחה הגבוהה ביותר, כלומר שמצטרפים אלינו הרבה לקוחות מקופות אחרות ומעט עוזבים. שיעור שביעות הרצון והנאמנות של חברי מכבי הוא הגבוה ביותר".
תן שלוש עצות לשרי האוצר וכלכלה שמתייחסות להתנהלות נכונה של הכלכלה הישראלית ולגבי תחום הארגון שלך בפרט.
"'העיקר הבריאות' זה משהו שכולנו אומרים ויודעים למה, והמדינה צריכה לראות את הדברים בצורה דומה. לשר האוצר בוודאי חשובה הבריאות של כל ישראלי. גם בראייה כלכלית ברור שמניעת מחלות זולה יותר מאשר טיפול בהן.
"העצה הראשונה שלי לשר האוצר היא גם הבקשה שלי ושל כל החולים בישראל: תן למערכת את התקציב שהיא אמורה לקבל ואל תקצץ אותו. בג"ץ אמר את זה, מבקר המדינה הקדיש לכך דו"ח, בנק ישראל כתב על זה מחקר, ה-OECD מתייחס לכך. במסלול הקיים אנחנו בירידה מאוד חדה. חייבים לשנות כיוון.
"העצה השניה היא לשלב כוחות. אדם חולה משפיע על הבריאות, הכלכלה והרווחה. לכן הטיפול בו צריך להיות מתואם בכל התחומים האלה. היום יש אנשים שמקבלים שלושה ביקורים נפרדים של עובדת סוציאלית, מהעירייה, מחברת הסיעוד ומקופת חולים. עדיף לתאם ולרכז את הטיפול, זה יהיה טוב יותר עבור המטופל ויחסוך משאבים.
"העצה השלישית, להתרחק משמרנות. במערכת הבריאות יש חשיבה שמרנית לפיה בית החולים הוא מרכז המערכת. זה כבר מזמן לא נכון ויש להעביר את הדגש לקהילה, אל קופות החולים. הרפואה בקהילה בטוחה, שירותית ונגישה הרבה יותר. שר האוצר יכול להוביל מהלכים אדירים בנושא הזה ולהביא לתוצאה טובה יותר לחולה ולחיסכון ניכר בכסף".
מה הקושי הכי גדול של מנכ"ל בעולם הכלכלה הישראלי של היום?
"רגולציה עם יעדים לטווח קצר והיעדר תכנון מעמיק".
מה משמעות הכסף עבורך כמנכ"ל וכאדם פרטי?
"כסף מעולם לא היה מטרה אישית מבחינתי".
עד כמה העבודה מארגנת לך את החיים ואיך אתה מצליח להתנתק ממנה, אם בכלל?
"בתקופה בה עבדתי במשרד רה"מ, העבודה הייתה כל החיים. תקופות שלמות לא הייתי בבית. עכשיו לוח הזמנים יותר שפוי ואני ישן כל לילה בבית. הילדים שלי כבר גדולים. העבודה עדיין מאוד חשובה, אבל אני מאוד אוהב לבלות עם אשתי, שהיא עובדת כוחות הביטחון בעצמה, וביחד אנחנו מוצאים את האיזון והניתוק מהיומיום התובעני".
בעולם מקביל, מה היית רוצה להיות?
"הייתי רוצה להיות במקום טוב בחזית השינוי ולהוביל שינויים שישפרו את העולם בו אנו חיים".
תפתיע אותנו במשהו אישי שלא יודעים עליך.
"הוריי עלו לישראל מדרום אפריקה ב-1948, ואמי ילדה תינוקת בריאה. למחרת הלידה נאמר לה, שהתינוקת לא מרגישה טוב, כעבור יום דיווחו לה שמצב התינוקת קשה, וביום השלישי הודיעו שנפטרה ונקברה.
"כשעלתה לכותרות פרשת ילדי תימן, התחושה של הוריי הייתה שעשו להם את אותו הדבר. לפני עשר שנים אבי החליט למצוא אותה. התחלנו לחפש מסמכים, אבל לא מצאנו מעקב היריון או תעודת פטירה. התברר שארכיון בית החולים נשרף והתיעוד שם מתחיל אחרי 1954. בסופו של דבר לא מצאנו כלום. החלטתי להניח לזה בגלל הסבל שנגרם להוריי".
חמישה טיפים למנכ"לים מתחילים
התואר מנכ"ל מסוכן. חשוב לא להיות מנהל כללי, אלא ממוקד. לבחור את המיקודים האסטרטגיים של הארגון ולתת להם את כל הכוח לרוץ קדימה.
צריך לטפל בתשתיות ולא להזניח אותן, בעיקר בתשתיות טכנולוגיות.
לא להתפשר על איכות המנהלים, לא לקבוע כללים וגבולות ולתת להם לרוץ קדימה.
להתחיל מתפקידי שטח, ללמוד דרך הרגליים ולא רק במצגות.
השוטף יכול לנצח בקלות את החשוב. תמיד לחזור לארבעת כללי היסוד הנ"ל, ולהמשיך לחתור קדימה.