הגיע זמן עיצוב: כך תשלבו את השעונים בבית
לרגל שעון החורף, קבלו הצצה אל הטרנדים בשילוב שעונים בעיצוב הבית. אילו תהפוכות עבר התחום במשך השנים וכיצד תוכלו לעצב שעון שיהיה ייחודי רק לכם? אתר "המקצוענים" עם המדריך - חלק א'
אמור לי איזה שעון יש לך בביתך ואומר לך מי אתה. דווקא בעידן שבו השעון אינו הכרחי, מכיוון שרובנו מחוברים למכשיר הנייד, השעון הופך לפריט עיצוב מיוחד בבית. כל מי שמאס מסגנון המודרני הגנרי, ומעדיף לשלב אלמנטים גרפיים מיוחדים, או שעונים מזמן אחר שמביאים איתם "אופי" לעיצוב הבית, יכול לעשות זאת בקלות רבה. החל משעון רטרו, ועד לשילוב של כל מיני שעונים זה לצד זה.
עוד כתבות בנושא:
סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?
צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבעשיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה
אז רגע אחרי שהזזנו את מחוגי השעון שעה אחת אחורה, הנה כמה סגנונות עיצוב עם שעונים שיכולים לשדרג את מראה החלל. מתברר שהתחום חי ובועט, ולמרות שהשעון האנלוגי עצמו הומצא אי שם במאה ה-16, הוא עדיין לא מפסיק לחדש ולהתחדש . אה, ועל הדרך להזכיר לנו גם מה השעה.
בעבר – סמל סטטוס שהיה שייך רק למעמד האצולה
"בספרי ההיסטוריה מוזכרים ומופיעים השעונים כסמל סטטוס", אומרת שירה מוסקל, מהלל אדריכלות ועיצוב פנים. "בין אם מדובר בשעוני יד, כיס או שעונים שעיטרו את בתי האצולה, הם התאפיינו תמיד במראה יוקרתי ובשימוש בחומרים איכותיים ויקרים, כמו זכוכית קריסטל ומתכות אצילות כמו כסף וזהב. ממש כמו אז, גם היום מהווים השעונים סממן למעמד חברתי, במיוחד כשמדובר בשעוני יד".
לדבריה, "בכל הקשור לעיצוב הבית, נדמה שבשנים האחרונות הם זוכים לעדנה מחודשת. אם עד לפני מספר שנים הם שימשו אך ורק כפריט פונקציונלי שנדחק לצד המיטה או מקסימום על קיר משני במטבח, כיום הם מהווים פריט מרכזי ומשמעותי כחלק מנגזרת עיצוב הפנים ובהתאם לסגנון הנתון בחלל. הם מגיעים בשלל צורות, גדלים וחומרים, מהווים נקודת פוקוס מרכזית, או לחילופין משתלבים בהרמוניה בחלל הנתון, ורק מוסיפים נדבך נוסף לעיצוב הכולל".
משעון שמש, דרך שעון אורלוגין ועד לשעון הדיגיטלי
נחזור אחורה בזמן. השעון הראשון הוצב בשנת 1336 על ראש כנסייה באנגליה והציג סקאלה בעלת אופי אסטרולוגי שהמחישה את השמש, הירח ומפת הכוכבים. שעון שמש עם מקל על האדמה? אולי לבני המעמד הנמוך. בני האצולה החלו להשתמש בו כרהיט של ממש, ושעוני האורלוגין הם דוגמה מצוינת לכך. למרות שהוא לא היה מדויק במיוחד, הוא זכה לכבוד בשל המטוטלת הדומיננטית שלו.
מוסקל: "השעונים הוטמעו בתוך רהיטים מרשימים מגולפים בעבודת יד אומן, ועל כן זכו למקום של כבוד בחדרי האירוח. בבתים כפריים באירופה נעשה שימוש רווח בשעון הקוקייה והיו ממקמים אותו במרכז החלל. מדי שעה (או חצי שעה) בובה דמוית ציפור הייתה מגיחה מתוך השובך ומכריזה על השעה".
כיום, בעידן המודרני השעון כבר מזמן דיגיטלי. הוא מחייב אותנו לדיוק, עמידה בזמנים והוא כבר חלק משמעותי מהיומן האלקטרוני שלנו. הוא כולל שעון מעורר, מועדי פגישות, תזכורות לקחת כדורים, ולמעשה משעון שרק מורה על השעה הוא הפך להיות מנהל הזמנים שלנו.
ללא מספרים, על קיר שלם או כהבהוב דיגיטלי?
"אחד הטרנדים הנוכחיים הוא בצביעת קיר מודגש בחלל האירוח, והצבת מחוגים וספרות בלבד", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אם נמצאים בשלבי שיפוץ, או משדרגים בחורף הקרוב רק כמה אלמנטים בבית, ניתן לעשות שימוש בצבע לקיר בעל טקסטורה שונה וייחודית. במקרה כזה, קל יהיה לבחור תחילה את הספרות והמחוגים, ולאחר מכן להתאים להם את צבע הקיר מתוך מניפת הצבעים. אם הינכם צובעים לבד את הקיר (או אף את חלקו), דאגו לשמור את המספר הסידורי שלו, למקרה שתצטרכו לבצע תיקון בעתיד".
בעידן המודרני, השעון עבר תהפוכות עיצוביות. מוסקל: "השעון המסורתי עבר תהליך של הפשטה, כך שניתן כיום למצוא שעונים ללא ספרות או מסגרת. הנטייה כיום היא למקם שעון קיר מעוצב בלב החלל המרכזי, בהרבה מהבתים במטבח, אולי האיזור המרכזי בו באמת צריך להקפיד על זמני הבישול והאפייה. במטבחים כפריים או אקלקטיים, ישנה נטייה להשתמש בשעוני רטרו גדולים במיוחד (אוברסייז), שמשתלבים עם הקונספט העיצובי".
היום אנחנו יותר בררנים בבחירת הפריטים לבית
לדבריה, "בשנות ה-80' וה-90', השעונים היו המתנה הממותגת האולטימטיבית. עם הרבה פחות מודעות לעיצוב הם היו מגיעים כברכת שנה טובה, ונתלו בחוסר טעם בבתים. בעשור האחרון, עם ההכרה בעיצוב כערך שיש לו השפעה עצומה, ישנה רגישות גבוהה יותר אצל רוב האנשים, לפריטים שבהם הם בוחרים להקיף את עצמם. הבחירה בפריטים היא הרבה יותר מושכלת, והנטייה למינימליזם גרמה לרבים להיפרד מכמות גדולה של חפצים. גם במקרה של בחירת שעון, הקונספט העיצובי הוא שיקבע את אופי השעון שנרצה לתלות בחלל".
לא חייבים שעון, אפשר להסתפק בהדפס
"העיצובים שבולטים השנה על טהרת החומרים הטבעיים וביניהם סוגי מתכות ועצים טבעיים שונים", אומרת אזולאי. "השעונים מככבים גם בתחום הטקסטיל", מוסיפה מוסקל. "הם מוסיפים ממד עשיר וייחודי, כל עוד משלבים אותם במינון נכון ומאוזן. פחות מומלץ להשתמש בו כמוטיב רפטטיבי ואפילו הייתי ממליצה לשלב אותו בחללים שלאו דווקא כוללים שעוני קיר. מעצבי הטקסטיל נוטים אף להשתמש בשעונים אייקונים כדוגמת הביג-בן בלונדון, אחד מסמליה הגדולים של הממלכה הבריטית, מה שמוסיף טוויסט חוויתי נוסף לחלל".
אז אמנם הביג-בן המפורסם הושתק לפני כחודשיים לצורך שיפוצים שימשכו 4 שנים, אבל זה לא מונע מכם להתכרבל עם הדפס שלו על המצעים שלכם.
מחפשים הנדימן? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"