שער חשמלי: כך תימנעו מפגיעה שיכולה להסתיים באסון
אחת לכמה שנים אנו עדים לפגיעה שנגרמת משער חשמלי, ושלעתים, למרבה הצער, מסתיימת במוות. אתר "המקצוענים" ומכון התקנים הישראלי עם מדריך מציל חיים
אחת לכמה שנים אנו עדים לפגיעה שנגרמת משער חשמלי, ואשר לעתים, למרבה הצער, מסתיימת במוות. בקיץ האחרון, ילד בן 9 נפצע באורח בינוני כתוצאה מלכידת רגלו בשער חשמלי בחניית בניין בגבעת שמואל ואישה כבת 57 מנצרת עילית נמחצה למוות בעת שניסתה לפתוח שער חשמלי במקום עבודתה. הדוגמאות רבות, אך עדיין, בשונה ממעליות, אשר עליהן חלות תקנות מחמירות בחוק, בכל הקשור לשערים חשמליים התחום פרוץ.
חמים ונעים: חימום תת רצפתי
הארקה: כיצד בדיקה תקופתית יכולה להציל חיים?
ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?
אין חובת פיקוח? צרכנים, קחו אחריות בעצמכם
"אמנם מידת הסכנה הנשקפת משערים חשמליים פחותה מאשר מידת הסכנה הנשקפת ממעליות, אך עדיין מדובר בסכנה של ממש", אומר עוזי אלוף, ראש ענף תעשייה במכון התקנים הישראלי. "ולראייה, מקרי המוות שאנו שומעים עליהם אחת לכמה שנים, והפגיעות הרבות שלא תמיד מדווחות, אך בהחלט נגרמות.
"התחום פרוץ. כמות היצרנים גדולה ובהיעדר פיקוח מחייב בחוק ישנה פגיעה בצרכנים. ממש כפי שיש חובה לבדוק את תקינות התקנת המעלית ולבצע בדיקות תקופתיות אחת לחצי שנה, כך, לדעתי, יש צורך לעשות גם בתחום השערים החשמליים, ואם המדינה לא מחייבת זאת, זו אחריות אלו שמזמינים חברה להתקין שער חשמלי בביתם, לכל הפחות".
השערים אמורים להגן גם מפני התנהגות רשלנית
במקרים רבים אנו מגלים שהפגיעה נגרמה כתוצאה מהתנהגות רשלנית. "השערים החשמליים אמורים להגן גם מפני מקרי רשלנות", אומר אלוף. "החיישנים אמורים לזהות מצב שבו אדם עומד מול המשקוף, או שולח יד אל בין הסורגים ולגרום לשער להיפתח. ברגע שאין חובה לערוך בדיקת התקנה או בדיקה תקופתית, אין בעצם בקרה על כל המנגנונים שאמורים למנוע הילכדות".
כיצד הצרכן הביתי שמעוניין להתקין שער חשמלי בסביבת מגורים אמור לפעול כדי להגן על עצמו ועל בני-ביתו? "בייחוד בסביבת מגורים ובקרבת ילדים, שמטבע הדברים סקרנים יותר ורואים לעתים בתזוזת השער מעין 'משחק', חשוב להקפיד מאוד בשלב בחירת החברה ולוודא שההתקנה נעשית בצורה מקצועית", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "קיים תקן שמחייב את החברה היצרנית לעמוד בו מבחינת שימוש בחומרים ושלבי ההתקנה".
אלוף: "אם אתה בעל חברה המייצרת שערים, עליך לייצר את השער על פי דרישות תקן ת"י 900-21.03. הבעיה היא שהוא לא מחויב בפיקוח כלשהו וכך למעשה הצרכנים חשופים למוצר שבעצם לא נבדק. לכן, כדי להקטין את הסיכון לפגיעה, מומלץ מאוד לוודא שהחברה המייצרת בעלת תו תקן".
ישנן חברות שהתנדבו ומשיקולים שלהם הזמינו את מכון התקנים לבדוק את המוצרים שלהם ואת תהליך הייצור במפעל. אלוף: "העובדה שהן בעלות תו תקן אומרת שישנו פיקוח תמידי עליהן. בנוסף, חשוב להזמין אחת לשנה טכנאי לבדיקת תקינות המנגנונים שאמורים לזהות מצב של סכנה להילכדות. יש לזכור שככל שהשער כבד יותר, כך הסכנה הנשקפת ממנו גדולה יותר".
בדקו שוועד-הבית או חברת הניהול עורכים בדיקת תקינות תקופתית
מוקד השירות: "במקרה שהשער מותקן בבית משותף, חשוב לוודא שוועד הבית אכן מזמין את הבדיקה התקופתית הזו, ואם ישנה חברת ניהול למבנה, יש לדאוג לעגן בכתב בהסכם את החובה שלה לבדוק גם את תקינות השערים החשמליים בכניסה לחניון".
הפעלה בשלט רחוק מסוכנת במיוחד, שכן אין אפשרות לעצור את השער
בעידן בו מוצרים חשמליים רבים בביתנו מופעלים בשלט רחוק, הסיכון רק גדל. "כשאנו מפעילים שער חשמלי באמצעות שלט, אנו יכולים להפסיק את פעולתו ברגע שאנו מזהים שמישהו מתקרב אליו", מוסיף אלוף. "לעומת זאת, כשמפעילים את השער באמצעות שיחת טלפון, אין גורם אנושי שמעורב בפעולה זו, ויכול להפסיקה באותו רגע שנשקפת סכנה. מכאן, שהחיישנים הם ההגנה העיקרית מפני הילכדות ופגיעה".
ומהם כללי הזהירות שכדאי מאוד להקפיד עליהם?
"עיקר הסכנה בשערים חשמליים נובעת מתנועתם. תנועה אוטומטית ובלתי מבוקרת, שעלולה להסתיים בהילכדות אדם ואף במחיצתו למוות", אומרים במכון התקנים. אז מהם הכללים שכדאי להקפיד עליהם?
• אל תושיטו ידיים אל בין סורגי השער – הפעלתו עלולה להסתיים בלכידתן.
• זכרו כי כיום יותר שערים מופעלים באמצעות הטלפון ומבלי לראות את סביבת השער.
• אל תעמדו בין משקוף השער לבין השער עצמו.
• בשום אופן אל תנסו לעצור את תנועת השער באמצעות גופכם (יד, רגל או כל איבר אחר). זכרו שנפנוף ידיים לא בהכרח יוביל לעצירתו של השער.
• שימרו מרחק בטוח מן השער בזמן תנועתו.
• בסיום התקנת שער חשמלי בביתכם, דאגו להזמין בודק מוסמך שיוודא ויאשר את תקינותו ואת התאמתו לתקנות הבטיחות. גם אם זו אינה חובה, הדבר יכול להציל את חייכם.
• ודאו כי לשער יש "אבא ואמא", כלומר, שתהיה לכם כתובת במקרה של תקלה. דרשו את פרטי היצרן, את פרטי המתקין, את הוראות האחזקה ואת הוראות הבטיחות לשער.
• ודאו כי השער מסומן בשילוט אזהרה מתאים.
• הזמינו מטעמכם בדיקה תקופתית לשער – גילוי מוקדם של תקלה באמצעי החישה יכול למנוע את התאונה הבאה.
מחפשים בעל מקצוע? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף ב"אתר המקצוענים"