סובלים מרטיבות בתקרה בגלל השכנים? כך תתמודדו
אתם סובלים מרטיבות בתקרה באשמת השכנים? ועד הבית שכח לאטום את הגג ואתם גרים בקומה העליונה? בימים הגשומים האחרונים, התגלו כל כשלי האיטום. אם גם אתם נמנים עם הסובלים מהבעיה, או הגורמים לה, אתר "המקצוענים" עם מדריך משפטי שכדאי ליישם, כדי לא למצוא את עצמכם בבית-משפט
בארצנו אין כמעט אף בית שלא סבל בשלב מסוים מרטיבות. זה יכול להיות בבית פרטי, ואז התקלה היא באחריות בעל הבית, ויכול להיות בבית משותף. במקרה כזה, מי שסובל מהרטיבות הוא לא תמיד זה שגרם לה. למשל, דיירי קומות עליונות בבתים משותפים יכולים לסבול מהיעדר תחזוקה נאותה של הגג על ידי ועד הבית ומחדירת מים לתקרה שבדירתם. כך גם בעלי דירות שבהן ישנה תקלה בצנרת המים של השכן מלמעלה. לעתים, עקב בלאי (פיצוץ צנרת) ולעתים בשל רשלנות (היעדר איטום מקצועי של הרצפה והקירות בחדר האמבטיה).
עוד כתבות בנושא:
איך מונעים עובש בבית
נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לביתסימנים של רטיבות
השכן מלמעלה גרם לנזק? הפיצוי תלוי בהתהגותו לאחר שפניתם אליו
"באחד התיקים שבהם טיפלתי ואשר הגיעו להתנהלות בבית-משפט, אחד השכנים החליף את הצנרת בביתו", מתארת עו"ד נירה בן דוד, העוסקת בתחום דיני מקרקעין. "מאז, השכן המתגורר בדירה שמתחת סובל מרטיבות ומעובש. בכל פעם בעל הדירה אשר גרם לנזק שלח בעל מקצוע מטעמו לתיקון התקלה. התקרה שויפה ונצבעה מחדש, אך בכל שנה הרטיבות חזרה. בסופו של דבר נפער חור בתקרה כתוצאה מהרטיבות".
לדבריה, "התובעת הוכיחה בבית-המשפט כי לא יכלה להשתמש באותו החדר עם החור בתקרה, ולעתים לא יכלה להשתמש בסלון שכן הרטיבות חדרה למערכת החשמל וגרמה לתקלות. בית-המשפט קבע כי על השכן לאפשר לה לבצע את כל התיקונים על חשבונו ואף חייב אותו לשלם דמי שכירות על אותו חלק בבית אשר לא ניתן היה להשתמש בו בעקבות נזקים אלו, וכן פסק פיצוי על עוגמת נפש".
במקרה אחר, בעל דירה נתבע בסכום של עשרות אלפי שקלים בגין רטיבות קטנה בגודל של כמה סנטימטרים. עו"ד בן דוד: "דיירי הקומה שמתחת לא הסכימו שבעל הדירה שגרם לנזק ישלח בעל מקצוע מטעמו, לצורך תיקון הנזק. במקרה זה, בית-המשפט קבע שעל בעל הדירה שגרם לנזק לשלם סכום של 300 שקל בלבד לבעלי הדירה שניזוקה. זאת, משום שהוכיחו שטיפלו במקור הרטיבות ואף ביצעו בדיקת הצפה על מנת לוודא שהתקלה לא תחזור על עצמה".
אם כך, אין אחידות בפסיקה, והפיצוי משתנה בהתאם לגודל הנזק, לנסיבות המקרה ולהתנהלותם של הדיירים בעקבות הנזק שנגרם. עו"ד בן דוד: "לעתים נפסק פיצוי של עשרות אלפי שקלים, לעתים נפסק פיצוי של 300 שקל בלבד ולעתים נקבע שכלל לא מגיע פיצוי".
תחילה לפנות לשכן או לוועד הבית ולנסות להגיע להסכמות
אז איך בכל זאת נכון להתנהל במקרה של נזילת מים? "אם מדובר ברטיבות שמקורה בגג בית משותף, אשר נחשב לחלק מהרכוש המשותף, הרי שיש לפנות לוועד-הבית", אומרת עו"ד בן דוד. "לעתים יש לפנות לקבלן, אם הבניין עדיין באחריותו, על פי חוק מכר דירות. אם יש בבניין חברת ניהול, יש לבדוק את החוזה מולה. לעתים קרובות חברת הניהול אחראית על תחזוקת הגג ואף מבטחת את הבניין בגין נזקים שנגרמים כתוצאה מכשלים בגג".
לדבריה, "אם מקור חדירת המים הוא מדירתו של אחד מבעלי הדירות, הרי שהוא הנושא באחריות כלפי כל נזק שנגרם כתוצאה מכך. במקרה זה, ועל מנת לשמור על יחסי שכנות טובים, יש לפנות תחילה אל השכן ולהזמין אותו לראות את הנזק שנגרם. זאת, כדי לנסות להגיע להסכמה בעניין התיקון ומימון שלו".
חוות-דעת מומחה בכתב, ותיעוד מלוא הנזק יעזור לכם במקרה שתיאלצו להגיע לבית-משפט
"חשוב לתעד זאת בתמונות ובכתב, זאת למקרה שהתקלה תחזור על עצמה בהמשך או שהשכן יתנער מתשלום, אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".ומה עושים אם לא מגיעים להסכמה? "כדאי להשיג דו"ח מומחה בהזדמנות הראשונה, על מנת להוכיח את היקף הנזק. מומחה יכול להיות מהנדס בניין או שמאי. לא מומלץ לקבל חוות-דעת מקבלן שיפוצים. חשוב לדעת שלא כל שמאי או מהנדס בניין יודע ויכול לשמש כמומחה בעניין זה".
מחפשים אינסטלטור? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"